2020-01-28 22:16:22
Φωτογραφία για Ίμβρος: Μνήμες και γεύσεις από το νησί του Πατριάρχη
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βάδιζε στο χωμάτινο μονοπάτι, που οδηγούσε σε κάποιο από τα χωριά της Ίμβρου, της γης που τον ανέστησε.

Πίσω του ακολουθούσαν συντοπίτες του, άνθρωποι που έφυγαν από την Ίμβρο τις δεκαετίες του '60 και του '70, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί τους. Δεν ήθελαν. Τους ανάγκασαν να ξεριζωθούν και να μετοικήσουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου, όμως δεν ξέχασαν ποτέ το νησί τους.

Η κυρία Δέσποινα Πορτοκάλη είναι μια γυναίκα που λατρεύει την Ίμβρο και τα τελευταία χρόνια κάνει ότι μπορεί για το νησί που γεννήθηκε, προσφέροντας ακόμη και την περιουσία που είχε στον τόπο της. Όταν πριν λίγα χρόνια επέστρεψε στο νησί για το μνημόσυνο της μητέρας της, βαθιά συγκλονισμένη από τον γυρισμό της αποφάσισε να χαρίσει το οικογενειακό λιοστάσι στα ομογενειακά σχολεία της Ίμβρου.

Αυτό ήταν το πρωτο δώρο, αφού ακολούθησαν κι άλλα ενώ στις αρχές του 2019 αποφλασισε με δικά της έξοδα να υλοποιήσει ένα όνειρο ετών της θρυλικής Επιτροπής Κυριών του Συλλόγου Ιμβρίων. Να συγκεντρώσει το σύνολο σχεδόν των παραδοσιακών συνταγών του νησιού, να βγάλει προς τα έξω την γευστική μνήμη των Ιμβρίων, αυτή που υπήρχε στην καθημερινή ζωή τους, στα τραπέζια των γιορτών και στα πανηγύρια τους.


Το «Ιμβρος: Ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις γεύσεις και τις παραδόσεις» ξετυλίγει ανάγλυφα θύμησες αλλοτινών εποχών με ασπρόμαυρες φωτογραφίες ευτυχισμένων στιγμών και συνταγές που εξακολουθούν να είναι ζωντανές. Το λεύκωμα που προλόγισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρουσιάστηκε την Κυριακή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου στην Νέα Σμύρνη, όπου και πωλείται αποκλειστικά.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
SEAT Leon
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
SEAT Leon
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ