2020-01-30 23:54:04
Φωτογραφία για Νίκος Λούστας (Megas Yeeros): Ρίχνει στην αγορά vegan γύρο, μπιφτέκια και σουβλάκια!
Τα νέα προϊόντα είναι βασισμένα σε φυτικές ύλες (plant based), όπως λαχανικά και όσπρια -

Επί δύο χρόνια δούλευε το R&D της εταιρείας στο πρότζεκτ - Σε τρία χρόνια θα φθάσουν στο 10% του τζίρου που κάνει η ελληνική βιομηχανία κρέατος - Οι επενδύσεις στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, οι εξαγωγές και η μονάδα στην Αμερική

Στην αγορά των vegan προϊόντων, που πλέον αρχίζει να διαμορφώνεται και στη χώρα μας, εισέρχεται η ελληνική βιομηχανία κρέατος Megas Yeeros. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Νίκος Λούστας, παρουσίασε χθες σε επαγγελματίες της εστίασης και του λιανικού εμπορίου τη νέα σειρά προϊόντων, βασισμένων αποκλειστικά σε όσπρια και λαχανικά, βάζοντας στοίχημα ότι τα επόμενα τρία χρόνια τα plant based προϊόντα θα αναλογούν στο 10% του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Όπως εξήγησε, τα νέα προϊόντα (Γύρος, Burger, Μπιφτέκι (Greek burger) και Κεφτεδάκια) βασίζονται σε πρωτεΐνες οσπρίων, όπως ρεβίθια, μπιζέλια και ρύζι, σε δημητριακά, ενώ περιέχουν πράσινη πιπεριά, πρωτεΐνες λαχανικών και μπαχαρικών. Στον γύρο υπάρχει και παντζάρι, που προσφέρει παρουσίαση ανάλογη με τον κανονικό γύρο του νέου προϊόντος.


Ο κ. Λούστας διευκρίνισε ότι δεν περιέχουν σόγια και γλουτένη, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά. Σε δεύτερη φάση αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά προψημένος vegan γύρος και το vegan σουβλάκι, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει και ο vegan κιμάς. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, τα νέα προϊόντα είναι κατάλληλα για vegetarians, vegans, flexitarians, για περιόδους νηστείας, αλλά και γι' αυτούς που αναζητούν εναλλακτικά προϊόντα κρέατος.

Για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων προϊόντων, όπως είπε, το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας εργαζόταν σχεδόν δύο χρόνια.

Ειδικά στις ΗΠΑ, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται με ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής, ο κ. Λούστας υπογράμμισε πως θα υπάρξει θεαματική άνοδος καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές θα στρέφονται προς αυτήν: «Θεωρούμε ότι μέχρι το 2025, η αγορά των plant based (όπως είναι η σωστή ονομασία) θα φθάσει στα 4 με 5 δισ. δολ., και θα καταλάβει το 10% της συνολικής αγοράς».

Ήδη, όπως είπε όλες τις μεγάλες εταιρείες και αλυσίδες εστίασης να εμπλουτίζουν το μενού τους με αυτά τα προϊόντα, ενώ κινητικότητα υπάρχει και στην Ελλάδα, με μεγάλες αλυσίδες, όπως η Goody’s, να τα εντάσσουν στον κατάλογό τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Λούστας, η νέα σειρά θα είναι διαθέσιμη σταδιακά τόσο στην αγορά σούπερ μάρκετ όσο και στα καταστήματα εστίασης, σε τιμή ελαφρά υψηλότερη από τα παραδοσιακά προϊόντα κρέατος, αλλά, όπως υπογράμμισε, σχεδόν στη μισή τιμή (9 ευρώ περίπου ανά κιλό) σε σχέση με άλλα ανάλογα προϊόντα που διανέμονται στην αγορά των ΗΠΑ.

«Δεν εγκαταλείπουμε το κρέας, αλλά δίνουμε μια εναλλακτική στους καταναλωτές και να βλέπουμε στην επόμενη μέρα» προσέθεσε πάντως με νόημα, τονίζοντας ότι στόχος είναι, με τη νέα κίνηση, να τονωθούν οι εξαγωγές, αλλά και να προσφερθεί μια εναλλακτική στην γκάμα των προϊόντων της εταιρείας, προσαρμοσμένη στις νέες καταναλωτικές τάσεις.

Το νέο προϊόν θα αποτελέσει εργαλείο και για μεγαλύτερη διείσδυση στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων, όπου σήμερα η Mega Yeeros δεν έχει σημαντική παρουσία. «Με το νέο προϊόν, που είναι μοναδικό, θα διαπραγματευτούμε με τις αλυσίδες του λιανεμπορίου για την τοποθέτησή μας στα ράφια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, σε πρώτη φάση επενδύθηκαν περίπου 600.000 ευρώ για μηχανήματα και εκπαίδευση, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση των υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων κατά 2.500 τμ., μια επένδυση που θα προσεγγίζει το 1.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Λούστα, η επέκταση αυτή είναι αναγκαία, καθώς το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο θα προμηθεύει και την θυγατρική των ΗΠΑ, ενώ, επίσης, τα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν σημαντικές εξαγωγικές κινήσεις. Συγκεκριμένα, ήδη έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον από χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Σκανδιναβίας, ενώ άμεσα ξεκινούν οι εξαγωγές στην Μεγάλη Βρετανία, όπου η Μέγας Γύρος, πέρα από την σειρά Mega Meatless, θα διαθέτει και προϊόντα χαλάλ.

Παράλληλα, ο προψημένος γύρος πάει πολύ καλά, ειδικά στο Βέλγιο και στην Βρετανία και νέες συνεργασίες συνάπτονται με μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού, αλλά και εταιρείες catering και εστιατόρια.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει σχέδιο για δημιουργία δεύτερης μονάδας παραγωγής, η διοίκηση συνεχίζει την αναζήτηση του κατάλληλου χώρου, προκειμένου να εγκαταστήσει μονάδα προψημένου γύρου. «Θα επενδύσουμε στην Αμερική, μόνο αν μας δώσει την πρόσθετη αξία που χρειάζεται» αναφέρει ο κ. Λούστας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι η Megas Yeeros πέτυχε πωλήσεις 42 εκατ. ευρώ, 11% υψηλότερες σε σχέση με το 2018, εκ των οποίων τα εννέα εκατ. ευρώ προέρχονται από τις ΗΠΑ και τα έξι εκατ. από εξαγωγές, ενώ για τα επόμενα χρόνια στόχος της είναι ο τζίρος να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ