2020-02-01 19:08:27
Φωτογραφία για Στέρηση 12 συντάξεων σε συνταξιούχους που δεν δηλώνουν ότι εργάζονται
Μαίρη Λαμπαδίτη

Τι προβλέπει διάταξη στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Με στέρηση της σύνταξης του για 12 μήνες θα τιμωρείται ο συνταξιούχος που εντοπίζεται να εργάζεται χωρίς να το έχει δηλώσει στο ταμείο του. Η ποινή για την μαύρη εργασία των συνταξιούχων αναμένεται να αυξηθεί από τους 10 στους 12 μήνες στη σχετική διάταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο θα βρίσκεται σε ηλεκτρονική διαβούλευση έως τις 10 Φεβρουαρίου.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Η σχετική διάταξη προβλέπει μείωση του πέναλτι στο ήμισυ για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Δηλαδή η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30% αντί 60% που ίσχυε με το νόμο Κατρούγκαλου. Επιπλέον η σύνταξη θα αναστέλλεται αν ο συνταξιούχος αναλάβει δημόσιο αξίωμα και είναι κάτω των 62 ευρώ.


Ο συνταξιούχος βγαίνει σαφώς κερδισμένος αυξάνοντας το εισόδημά του κατά 70%. Στόχος όμως της ρύθμισης είναι να αυξήσει τα έσοδα και το κράτος ,εισπράττοντας εισφορές και φόρους από την εργασία του συνταξιούχου. Γι αυτό σκοπεύει να καταπολεμήσει τη μαύρη εργασία και με την απειλή περικοπής της σύνταξης στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί και προβλέπουν μείωση των προστίμων στην περίπτωση που ο εργοδότης προσλάβει με πλήρη απασχόληση τον αδήλωτο εργαζόμενο.

Ωστόσο μια μερίδα συνταξιούχων χάνει αντί να κερδίζει από την περικοπή του πέναλτι. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που αποχώρησαν πριν από τις διατάξεις Κατρούγκαλου και εργάζονται καθώς θα ισχύσει και γι΄αυτούς το πέναλτι του 30% της σύνταξης. Το καθεστώς που ίσχυε πριν από το 2016 τους ευνοούσε ακόμα περισσότερο, εύνοια που καταργείται με τις νέες διατάξεις. Το παλαιότερο σύστημα όριζε ότι από τη σύνταξη του απασχολούμενου συνταξιούχου «ψαλιδιζόταν» κατά 70% το υπερβάλλον ποσό πάνω από τα 870 ευρώ.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ