2020-02-02 21:40:06
Φωτογραφία για Ποπ κουλτούρα: Από το streaming και τα social media στην έξαρση του political correctness
Ο αναλογικός κόσμος τελείωσε για πάντα και η digital εκδοχή της ζωής κοιτά θριαμβευτικά τα επιτεύγματά της στιγμές που τα τελευταία χρόνια καθόρισαν την ποπ κουλτούρα:

Στο Palais Royale στο Παρίσι, τον Ιούνιο του 2018, ο Βέρτζιλ Αμπλο πραγματοποιεί την πρώτη του επίδειξη ως επικεφαλής του meanswear του οίκου LοuisVuitton. Οι κριτικές διθυραμβικές. Ο συμφοιτητής του στο Πολυτεχνείο και στενός του φίλος Κάνιε Γουέστ σηκώνεται στο φινάλε της επίδειξης και τον αγκαλιάζει κλαίγοντας. Ο multitasking Αμερικανός φέρνει την κουλτούρα των δρόμων στα catwalks και δημιουργεί και το δικό του label Οff-White, σχεδιάζει έπιπλα, παίζει ως dj σε μεγάλα κλαμπ σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Βρυξέλλες. Στα μόλις 39 του χρόνια ανήκει στη νέα γενιά των κυρίαρχων της βιομηχανίας της μόδας, μαζί με τον Ολιβιέ Ρουστέινγκ, που στα 24 του χρόνια ανέλαβε τον οίκο Balmain, και τη Ριάνα, που σαρώνει με τη Fenty σειρά της που εξαγοράστηκε από τον κολοσσό LVMH.


Beyonce

Για χάρη της το διάσημο φεστιβάλ μουσικής Coachella, το postmodern Γούντστοκ, μετονομάστηκε έστω και για λίγο σε Βeychella. Η Μπιγιονσέ έγραψε Iστορία το 2018 ως η πρώτη μαύρη γυναίκα επικεφαλής του φεστιβάλ. Η εμφάνισή της έκανε το κοινό να παραληρεί, καθώς πέρα από τον σύζυγό της Jay Z στη σκηνή είχαμε την επανένωση των Destiny’s Child, τη Solange Knowles, 200 χορευτές και όλο αυτό το υπερθέαμα αποτυπώθηκε στο ντοκιμαντέρ «Homecoming» που έκανε την επίσημη πρώτη του στο Netflix.

TIMES UP

Στις Χρυσές Σφαίρες, το 2018, το κόκκινο χαλί βάφτηκε μαύρο ως ένδειξη διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στα θύματα της σεξουαλικής παρενόχλησης του Χόλιγουντ και όλοι οι σταρ εμφανίστηκαν φορώντας μαύρα. Το κίνημα Time’s Up κατά της σεξουαλικής κακοποίησης είχε στους κόλπους του τα μεγαλύτερα ονόματα γυναικών του Χόλιγουντ, όπως η Μέριλ Στριπ, η Οπρα Γουίνφρεϊ, η Μισέλ Γουίλιαμς και υπήρξε ο προπομπός του κινήματος #metoo.

FASHION ICONS

Τα μπουμπούκια των catwalks κοντράρονται ανοιχτά με τη γενιά που δεν σηκωνόταν από το κρεβάτι για λιγότερο από 10.000 ευρώ! Η Κάια Γκέρμπερ φαινόταν από τα 14 της ότι θα ακολουθούσε τα βήματα της μητέρας της Σίντι Κρόφορντ, καθώς έμοιαζε με ομοίωμά της από μικρούλα. Στα 16 της συμμετείχε στο New York Fashion Week και έκτοτε κυριαρχεί στα σόου των μεγαλύτερων οίκων μόδας και στις καμπάνιες των ισχυρότερων brands του πλανήτη. H millennial γενιά μοντέλων απαρτίζεται από τις Κένταλ Τζένερ, Μπέλα και Τζίτζι Χαντίντ, Χέιλι Μπίμπερ - ως άλλες Ναόμι, Κέιτ, Σίντι, Λίντα.

A star is born

Η ταινία και το υπέροχο soundtrack μάγεψαν το box office. Το ζευγάρι Lady Gaga και Μπράντλεϊ Κούπερ κατάφερε να πείσει ακόμα και τις απόλυτα κυνικά ψυχές ότι ήταν ζευγάρι και στην πραγματικότητα. Οι αστικοί μύθοι γύρω από τους πρωταγωνιστές κορυφώθηκαν όταν ο Μπράντλεϊ χώρισε με την Ιρίνα Σάικ. Η Lady Gaga έπεσε αρχικά σαν μετεωρίτης στον χώρο της υποκριτικής αλλά, όπως όλα δείχνουν, ήρθε για να μείνει στη μεγάλη οθόνη.

Βασιλικές νύφες

Η Κέιτ Μίντλεντον και η Μέγκαν Μαρκλ μπήκαν στη ζωή της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας και στη συνέχεια στη δική μας. Το 2011 ζήσαμε μαζί με εκατομμύρια τηλεθεατές στο γαλαξιακό μας σύμπαν τον μεγαλοπρεπή γάμο του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της αγαπημένης του κοινής θνητής Κέιτ Μίντλεντον. Το 2018 ακολούθησε ο δεύτερος βασιλικός γάμος, αυτός του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, της πρώτης μιγάδας που μπήκε στο Μπάκιγχαμ και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας ανελέητος πόλεμος των ταμπλόιντ, καθώς ξεσκόνισαν τον προηγούμενο γάμο της, δωροδόκησαν τον πατέρα της ώστε να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις για το πόσο πληγωμένος είναι που η κόρη του δεν τον θέλει. Παρ’ όλα αυτά 11,2 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τον γάμο μέσω live streaming στο ΥouTube, ενώ τα νέα μέλη της βασιλικής οικογένειας έδωσαν μια νότα οικειότητας αλλά και glamour στο Στέμμα. Ακόμα μεγαλύτερο πάταγο έκαναν με την απόφαση να αποχωρήσουν!

King Kylie

Οι Τζένερ έκλεψαν τη δόξα από τις Καρντάσιαν. Οι μικρότερες αδερφές των Κιμ, Κλόε, Κόρτνεϊ και Ρομπ, οι Κένταλ και Κάιλι, έφυγαν εκατοντάδες γιάρδες μπροστά από τις αδερφές τους, με την Κάιλι να ανακηρύσσεται από το «Forbes», μόλις στα 22 της χρόνια, ως η νεότερη billionaire του πλανήτη. Ολα ξεκίνησαν όταν το 2015 παραδέχτηκε ότι έβαλε fillers στα χείλη της. Ο σάλος που ξέσπασε έδωσε τη φαεινή ιδέα στην πανέξυπνη Κάιλι να δημιουργήσει τη δική της σειρά lip kits και να την πουλήσει μόνο online. Η συλλογή ξεπούλησε μέσα σε μόλις ένα λεπτό φέρνοντας εκατοντάδες εκατ. δολάρια στον λογαριασμό της. Εκτοτε δημιούργησε τη δική της σειρά καλλυντικών Kylie Cosmetics, έγινε μητέρα και λίγα χρόνια και μερικά δισ. δολάρια αργότερα πούλησε αντί 600 εκατ. δολαρίων το 51% της εταιρείας της κερδίζοντας επάξια την ιαχή των μίντια: «She is a King!»

Κ-POP

Hταν το 2012 όταν στο σόου του Ντέιβιντ Λέτερμαν εμφανίζονται οι Girl’s Generation, το πρώτο κορεάτικο γυναικείο γκρουπ που έκανε θραύση στη Δύση. Λίγο αργότερα θριαμβεύει στα Billboard Hot 100 ο Psy με το «Gagnam Style», που έγινε κάτι σαν μεταδοτικός ιός στα κλαμπ με τις συγκεκριμένες χορευτικές κινήσεις να διδάσκονται και στις σχολές χορού. Ακολουθεί η ράπερ G-Dragon, ενώ οι BTS έσπασαν το ρεκόρ των Beatles με τρία αλμπουμ στα τσαρτ σε λιγότερο από έναν χρόνο! Η Κ-Pop γίνεται παγκοσμίως ελκυστική, καθώς το Διαδίκτυο συμβάλλει πλέον στη διάλυση των πολιτιστικών συνόρων.

Vaping

Κάποτε το τσιγάρο ήταν το απόλυτο must στους χώρους της διανόησης και όχι μόνο. Ηταν επαναστατικό για τον έφηβο να καπνίζει και προσέδιδε στυλ στις γυναίκες μέχρι που στα χρόνια της πολιτικής ορθότητας η νικοτίνη δαιμονοποιήθηκε και οι καπνιστές εκδιώχθηκαν στο πυρ το εξώτερον στον βωμό της δημόσιας υγείας. Και κάπου εκεί ήρθε το άτμισμα. Η Μπέλα Χαντίντ φωτογραφήθηκε με το δικό της ηλεκτρονικό τσιγάρο, νέες συσκευές, πιο εξελιγμένες, βγαίνουν στην αγορά παράλληλα με ειδήσεις για θανάτους καπνιστών από τις ηλεκτρονικές συσκευές και με έρευνες που θέλουν το άτμισμα εξίσου βλαβερό με τη νικοτίνη.

Streaming

Ο πόλεμος των υπηρεσιών streaming (Netflix - Hulu - Amazon - HBO - Apple TV, Disney+ - Showtime κ.ά.) είναι εδώ και με μια μικρή χρέωση φέρνουν σειρές και ταινίες απευθείας στο smartphone ή το laptop. To 2010 θεωρείται η χρονιά όπου ξεκίνησαν όλα και ένας τεράστιος όγκος πρωτότυπων ή μη ταινιών και σειρών συνωστίζονται πλέον σε streaming υπηρεσίες απειλώντας τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο. Ταινίες όπως το «Roma» και το «Two Pops», αντί για τις αίθουσες, έκαναν πρεμιέρα στο Netflix και το οσκαρικό -για πολλούς- «Irishman» βγήκε αμέσως μετά από την πρεμιέρα του στις αίθουσες πάλι στο Netflix.

Ice Bucket Challenge

Kάποτε ο ακτιβισμός εξαντλούνταν σε μια απεργία πείνας, σε μια πορεία διαμαρτυρίας, σε κάποια πανό και ένα βραχιολάκι στο χέρι. Η νέα ψηφιακή εποχή επιστρατεύει το μαζικό της όπλο, που είναι το Instagram, κι έτσι το καλοκαίρι του 2014 εξαπλώνεται μια φρενίτιδα όπου διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ αλλά και εκατομμύρια ψηφιακοί πολίτες του πλανήτη έριχναν έναν κουβά παγωμένο νερό στο κεφάλι τους ή στο κεφάλι των φίλων τους συμμετέχοντας στο #icebucketchallenge προκειμένου να αφυπνιστεί ο κόσμος και να μαζευτούν χρήματα για το ALS (πλάγια μυοατροφική σκλήρυνση). Η Ντονατέλα Βερσάτσε ξεκίνησε πρώτη προκαλώντας τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, τον Φάρελ Ουίλιαμς και τον Prince να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

#METOO

Οι αγώνες των γυναικών βοήθησαν να ανοίξουν τα στόματα και να φυλακιστεί ο Μπιλ Κόσμπι, ο πιο αγαπημένος μπαμπάς για δεκαετίες των Αμερικανών, αλλά και να γκρεμιστεί από τον θρόνο του στην κινηματογραφική βιομηχανία ο Χάρβεϊ Γουάινστιν. «Αν έχεις κακοποιηθεί σεξουαλικά ή αν σε έχουν παρενοχλήσει, γράψε “metoo” ως απάντηση σε αυτό το tweet», έγραψε η ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο στο Twitter, στις 15 Οκτωβρίου 2017. Δέκα μέρες μετά οι «New York Times» δημοσίευσαν ένα άρθρο για τα έργα και τις ημέρες του Νο 1 κινηματογραφικού παραγωγού στο Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινστιν, με μαρτυρίες από τον χώρο του θεάματος να ισχυρίζονται ότι παρενοχλούσε και ουσιαστικά εκβίαζε επί δεκαετίες γυναίκες ηθοποιούς. Γκουίνεθ Πάλτροου, Σάλμα Χάγεκ, Μίρα Σορβίνο και πολλές άλλες συγκαταλέγονται στα διάσημα θύματά του.

CBD

To Xanax της φύσης θεωρείται το απόλυτο hype της νέας wellness τάσης. Μπορεί το έλαιο κάνναβης να ανακαλύφθηκε το 1940, όμως μόλις αυτή τη δεκαετία βγήκε στην αγορά και η δημοτικότητά του κορυφώθηκε το 2018, όταν έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να λυτρώσει από τον πόνο και το άγχος. Πλέον κυκλοφορεί σε βάμμα, έλαια προσώπου, άλατα για μπάνιο, τσίχλες, αναψυκτικά, ροφήματα, όλα σε ποικίλους βαθμούς αποτελεσματικότητας και καθαρότητας, ενώ επιχειρηματικά αποτελεί πηγή μεγάλου κέρδους. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που η Κιμ Κάρντάσιαν, η περσόνα που αναπνέει και βγάζει εκατομμύρια δολάρια, έκανε CBD baby shower party για τον ερχομό του τέταρτου παιδιού της.

INSTAGRAM ECONOMY

Toν Οκτώβριο του 2010 στο Instagram μαθαίναμε πώς να μοιραζόμαστε τις φωτογραφίες μας, ενώ υπήρχαν 2-3 φίλτρα το πολύ και οι followers μας είχαν να κάνουν με στενούς φίλους και μέλη της οικογένειας. Από μια ιδιόμορφη εφαρμογή κοινής χρήσης φωτογραφιών, το Instagram εξελίχθηκε σε ένα μεγαλοπρεπές mall γεννώντας παράλληλα μια νέα οικονομία, των αμειβόμενων likes και των influencers, της μετρήσιμης επιδραστικότητας που έχει πλέον άμεση επιρροή στην κουλτούρα αλλά και την οικονομία της εποχής. Το κυνήγι της ραφιναρισμένης ομορφιάς παίρνει άλλες διαστάσεις, καθώς ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να προβάλει την καλύτερη οπτική έκδοσή του. Τελευταία εξέλιξη που έσπειρε τον τρόμο στον κόσμο των influencers; Αποχαιρετήσαμε τα likes σε δημόσια θέα. RIP

Stranger Things

Καλοκαίρι του 2016 και στο Netflix κάνει πρεμιέρα σχετικά αθόρυβα η σειρά «Stranger Things». Οι τέσσερις κολλητοί και η Εleven, το κορίτσι με τις υπερφυσικές δυνάμεις, μας ταξιδεύουν στα 80s και θυμίζουν τόσο στους Baby Boomers όσο και στην Generation X κομμάτια της αναλογικής εποχής, τότε που υπήρχαν τρανζίστορ και αμόλυντη από υπερπληθώρα data φαντασία. Η σειρά πολύ γρήγορα έγινε λατρεία, ενώ σηματοδότησε και την επιστροφή της Γουινόνα Ράιντερ στη βιομηχανία του θεάματος.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ