2020-02-03 13:07:24
Φωτογραφία για Ο απολογισμός από την «κρίση» του Oruc Reis - Ελληνοτουρκικά

Του Κώστα Αλατζά

Τα εύσημα στον εαυτό του και τον πρωθυπουργό απέδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, για τους ψύχραιμους χειρισμούς της κυβέρνησης στη μίνι κρίση(;) με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Oruc Reis.

Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ, που έγινε την Κυριακή στη Καβάλα, ανέφερε ότι από τη πρώτη στιγμή βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωνε για τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου. «Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση. Εντάξει κύριε υπουργέ, ψυχραιμία. Πρωινός διάλογος. Μετά από λίγες ώρες, κύριε υπουργέ μετακινήθηκε; Άλλαξε λίγο πορεία αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει. Τι συνιστάτε κύριε υπουργέ; Ψυχραιμία κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα» δήλωσε ο υπουργός χαριτολογώντας.

Σύμφωνα με τα όσα ήδη έχει γράψει το OnAlert, τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής το Oruc Reis, που βρισκόταν στα οικόπεδα 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ –το οικόπεδο 4 έχει ορισθεί νοτιοδυτικά της Κύπρου και εφάπτεται με τα όρια FIR Αθηνών που χονδρικά είναι και τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας- άρχισε να κινείται δυτικά.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό ερευνητικό «κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και βρέθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR», ενώ ταυτόχρονα σημειωνόταν ότι «στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες». Επίσης, όπως ανέφερε ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ το ερευνητικό σκάφος δε συνοδευόταν από τουρκικά πολεμικά πλοία. Η κοντινότερη τουρκική φρεγάτα βρισκόταν σε απόσταση 55 ναυτικών μιλίων από το Oruc Reis.

Αμέσως δόθηκε εντολή από τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να αποπλεύσει ελληνική φρεγάτα για να παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου. Όπερ και εγένετο. Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» απέπλευσε από το λιμάνι της Καρπάθου με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Μεγίστης, όπου κινείτο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Ο «συναγερμός» του Πολεμικού Ναυτικού έληξε λίγες ώρες αργότερα, όταν το τουρκικό ερευνητικό ανέστρεψε πορεία και άρχισε να κινείται ανατολικά, εξερχόμενο από το ελληνικό FIR. Σημειώνεται ότι το τουρκικό πλοίο καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν πραγματοποίησε καμία εργασία.

Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε πραγματική κρίση την περασμένη Παρασκευή και για αυτό οι τουρκικές αρχές δεν ασχολήθηκαν καθόλου με τον ελληνικό «συναγερμό» που σήμανε η πλεύση του Oruc Reis την περασμένη Παρασκευή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ανώδυνη, όπως αποδείχθηκε, παρουσία –έστω και για λίγες ώρες- εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έδειξε ότι λειτουργούν άριστα τα αντανακλαστικά των ενόπλων δυνάμεων ενώ η μη εμπλοκή του ΥΠΕΞ που δικαιολογημένα δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση, απέδειξε ότι η ελληνική πλευρά «ζύγισε» σωστά την «κρίση Oruc Reis». Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Let's block ads! (Why?)


ΠΗΓΗ
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ