2020-02-03 15:57:51
Φωτογραφία για Θα χιονίσει και στην καρδιά της Αθήνας;
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, να κάνουν την εμφάνισή τους οι χιονοπτώσεις, το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή, ακόμα και μέσα στην Αθήνα Αναλυτικά όσα γράφει ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, στην ιστοσελίδα simeteo.gr για την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών και την πιθανότητα να χιονίσει ακόμα και μέσα στην Αθήνα:

«Με ανοιξιάτικες καιρικές διαθέσεις συνεχίζει την πορεία του ο Φλεβάρης με τον υδράργυρο σήμερα αλλά και αύριο να προσεγγίζει ή και να ξεπερνά κατά περίπτωση και τους 20 βαθμούς κελσίου. Γρήγορα όμως ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά μιας και πολικές αέριες μάζες θα κινηθούν από τη βόρεια Ευρώπη προς τη χώρα μας δημιουργώντας ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Αδριατικής το οποίο θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα βορειοδυτικά.

Πιο αναλυτικά από αύριο το βράδυ βροχές θα αρχίσουν να εκδηλώνονται πρώτα στα βορειοδυτικά που από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης θα μετατοπιστούν νοτιότερα
. Ταυτόχρονα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας οι οποίες γρήγορα θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Μέχρι και το τέλος της Τετάρτης τα φαινόμενα αυτά θα έχουν επηρεάσει το σύνολο της χώρας μας ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν μέσα στο Αιγαίο ή και σε περιοχές που βρέχονται από αυτό.

Σε ότι αφορά το πεδίο των ανέμων μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης θα επικρατούν νοτιοδυτικοί άνεμοι που μέσα στο Αιγαίο θα προσεγγίζουν και τα 8 μποφόρ. Μέσα στο Ιόνιο πιθανόν και πριν το μεσημέρι θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι στα 7 με 8 μποφόρ σηματοδοντώντας και την υποχώρηση των φαινομένων στα δυτικά και βόρεια. Σταδιακά και μέχρι το τέλος της ημέρας θυελλώδεις βοριάδες θα σαρώσουν και το Αιγαίο μας και από τα βόρεια προς τα νότια με εντάσεις στα 8 με 9 μποφόρ οπότε υπάρχει και ενδεχόμενο απαγορετικού απόπλου.

Αυτή η στροφή των ανέμων σε βοριάδες θα σηματοδοτήσει και την είσοδο της πολικής αέριας μάζας στην περιοχή μας κι έτσι μέσα στην Τετάρτη θα αρχίσει και η πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια προς τα νότια μια πτώση η οποία θα κορυφωθεί Πέμπτη και Παρασκευή και θα είναι της τάξης των 12 με 15 βαθμών κελσίου.

Το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή θα είναι το 48ωρο των χιονοπτώσεων θα μπορούσαμε να πούμε οι οποίες όμως χιονοπτώσεις θα αφορούν κυρίως την ανατολική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα με έμφαση περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο καθώς επίσης και αρκετά νησιά μας μέσα στο Αιγαίο που δεν βλέπουν και τόσο συχνά χιόνι. Δεν θα πρέπει να μας φανεί περίεργο αν δούμε εικόνες από νησιά μας στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο με στρωμένο χιόνι πάνω στην παραλία. Μεγάλο όγκο χιονοπτώσεων δείχνει να δέχεται και η Εύβοια αλλά και η Αττική καθώς και τα νοτιότερα τμήματα της Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα για την περιοχή της Αττικής πολλά θα εξαρτηθούν από το πεδίο ανέμων που αυτό συνεπάγεται ποια θέση θα πάρει το βαρομετρικό χαμηλό μέσα στο Αιγαίο. Αν επικρατήσει βορειοδυτικός άνεμος τότε ίσως η Αττική γλιτώσει τα χειρότερα. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί απίθανο να φτάσουν τα χιόνια και μέχρι το λεκανοπέδιο. Ακόμα και λίγες ώρες πριν την εκδήλωση των φαινομένων δύσκολα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση αλλά καλό είναι να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο μιας και στην ανώτερη και μέση ατμόσφαιρα θα υπάρχει αρκετή δυναμική οπότε αν ο άνεμος δεν σταθεί εμπόδιο μην εκπλαγούμε αν δούμε πυκνές χιονοπτώσεις και στην καρδιά της Αθήνας.

Από εκεί και μετά για το Σαββατοκύριακο ένα νέο κύμα ψύχους θα προσεγγίσει τη χώρα μας από τα βορειοανατολικά. Δύο σενάρια υπάρχουν γι αυτό....Ή να κινηθεί τελείως προς Τουρκία ή να κινηθεί και λίγο πιο δυτικά οπότε να επηρεάσει και την ανατολική χώρα. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της κακοκαιρίας και από το αν θα αφήσει πίσω της δευτερεύουσες δικαταραχές που δεν αποκλείεται να συμβεί. Θα μελετήσουμε και τα νεότερα στοιχεία και θα ενημερώσουμε όταν τα στοιχεία σταθεροποιηθούν.

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή ισχυρό πγετό θα έχουμε σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές και δεν αποκλείεται να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά στους -12 ή και -15 βαθμούς κελσίου στη βόρεια Ελλάδα».
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ