2020-02-05 08:06:02
Φωτογραφία για Ντόνα Ροτούνο: Αυτή είναι η «δικηγόρος του διαβόλου» και του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν
Η 44χρονη δικηγόρος του άλλοτε πανίσχυρου παραγωγού του Χόλυγουντ εκτός από τον

Γουάινσταϊν υπερασπίζεται και τον τίτλο της «άχαστης» - Παράλληλα είναι η πιο μισητή γυναίκα στην Αμερική του #metoo

Η Ντόνα Ροτούνο η επικεφαλής του νομικού επιτελείου του Χάρβεϊ Γουάινστάιν κοιμάται μόλις πέντε ώρες την ημέρα. Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα. Κι αυτό είναι μάλλον παραπάνω από αρκετό για να δικαιολογήσει τη συνήθειά της να αποχωρίζεται τις ψηλοτάκουνες γόβες τις ώρες που βρίσκεται στο προσωρινό στρατηγείο της στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης ή ακόμα και όταν παραχωρεί -εσχάτως όλο και πιο συχνά- συνεντεύξεις σε εφημερίδες και τηλεοπτικές εκπομπές. Με ή χωρίς παπούτσια, πάντως, η εικόνα που έχει επιλέξει να εκπέμπει είναι μονότονα αψεγάδιαστη. Τα μακριά καστανά μαλλιά της, παρότι ψυχαναγκαστικά χτενισμένα, δείχνουν πάντα αέρινα, τα λεπτά χείλη της τονίζονται από κάποια διακριτή αλλά διακριτική απόχρωση κραγιόν, στο ψηλόλιγνο σώμα της οι δημιουργίες των πλέον περιώνυμων οίκων βρίσκουν το πιο ασφαλές απάγκιο. Οι ιταλικές ρίζες των προγόνων της προφανώς και εξηγούν τη μεροληψία της στον οίκο Salvatore Ferragamo, με ρούχα και αξεσουάρ του οποίου η 44χρονη δικηγόρος εμφανίζεται συχνά πυκνά στις δικαστικές αίθουσες.


Από τον περασμένο Μάιο, όταν δηλαδή η Ροτούνο δέχτηκε να αναλάβει επικεφαλής της εξαμελούς ομάδας συνηγόρων του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, στη ζωή της έχουν συμβεί κοσμογονικές αλλαγές: αναγκάστηκε να μετακομίσει από την έδρα της, στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη, έγινε πιο διάσημη και από τον τηλεοπτικό Μάτλοκ (ευτυχώς, είχε την κατάλληλη γκαρνταρόμπα για να ανταποκριθεί στο βαρύ έργο της) και ενσαρκώνει -με αξιώσεις- την πιο μισητή γυναίκα στην Αμερική του #metoo, ειδικά τώρα που η δίκη Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε.

Δεν ήταν εύκολη απόφαση για εκείνη. Αλλωστε προτού ο άλλοτε κραταιός παραγωγός, τον οποίο θεωρεί πια αρκετά οικείο της για να τον προσφωνεί δημόσια με το μικρό όνομά του, την εντοπίσει μέσω ενός φίλου του, είχε απολύσει επεισοδιακά δύο επιτελεία έγκριτων και ακριβοπληρωμένων νομικών. Ωστόσο η Ροτούνο δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Ποιος άλλωστε μπορεί να αντισταθεί στο πεπρωμένο του; Από τα 29 χρόνια της, όταν δηλαδή δημιούργησε το δικό της δικηγορικό γραφείο στο Σικάγο, η φήμη ότι είναι η καλύτερη στις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης την ακολουθεί σαν πιστό σκυλί. Δεν το επιδίωξε. Συνέβη. Δεν έχει χάσει παρά μόνο μία φορά. Και για να το θυμάται έχει πάντα κρεμασμένο στο γραφείο της ένα σκίτσο από εκείνη την ακροαματική διαδικασία.

Σύµφωνα µε την επικεφαλής του νομικού επιτελείου του, ο Χάρβεϊ Γουάινστιν, είτε αθωωθεί είτε καταδικαστεί, είναι ήδη ένας κατεστραµµένος άνθρωπος

Για τις επόμενες έξι εβδομάδες, όσο δηλαδή αναμένεται να διαρκέσει η εκδίκαση της υπόθεσης Γουάινσταϊν, η Ροτούνο θα δώσει τη μεγαλύτερη παράσταση της ζωής της. Είναι προ καιρού προπονημένη, αν υπολογίσει κανείς ότι μιλάμε για τη δικηγόρο που έχει εμφανιστεί σε ακροατήριο φορώντας στον λαιμό ένα μενταγιόν με την επιγραφή «Not Guilty».

Αυτές οι μικρές, σχεδόν χαριτωμένες στυλιστικές λεπτομέρειες δημιουργούν ένα εξωφρενικά οξύμωρο σχήμα με το προσωνύμιο «bulldog» που της έχουν χαρίσει με περίσσια γενναιοδωρία συνάδελφοί της αλλά και δικαστές. Η Ροτούνο φημίζεται για τον αυστηρό τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να εκμαιεύει από τους μάρτυρες κατηγορίας αυτό ακριβώς που εξυπηρετεί τον πελάτη της.

Την ίδια αυστηρότητα δείχνει και σε εκείνους που αναλαμβάνει να υπερασπιστεί. Μόνο που η ενδελεχής έρευνά της, η αφοσίωσή της στη λεπτομέρεια και η πίστη της ότι η αλήθεια δεν είναι μαύρη ή άσπρη αλλά κρύβεται στις αποχρώσεις του γκρι τούς κάνει να νιώθουν κοντά της όχι απλώς ασφάλεια αλλά και θαλπωρή. Ο Γουάινστιν, μετά την πρώτη τους συνάντηση, της είπε ότι τη θεωρεί καλό άνθρωπο. Για μια γυναίκα σαν τη Ροτούνο αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσβολή. Εντάξει, δεν είναι τόσο κενόδοξη και αριβίστρια όσο την παρουσιάζουν. Την ευαισθησία της προτιμά να την εκφράζει στα 14 βαφτιστήρια της, αλλά και να την υπονοεί μέσω της απόφασής της να μην αναλαμβάνει ποτέ υποθέσεις με θύματα ανηλίκους.

Ο πατέρας της, μεγαλέμπορος λαχανικών και οπωροκηπευτικών, τη συμβούλευσε κάποτε να μην επιτρέπει στα συναισθήματά της να επηρεάζουν την ευθυκρισία της. Και αυτό θα της είναι παραπάνω από χρήσιμο στη δίκη Γουάινσταϊν. Μπορεί για τις υποθέσεις των δύο γυναικών που θα εκδικαστούν η Ροτούνο να διαρρέει ότι έχει στα χέρια της στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν παρενοχλήθηκαν από τον έκπτωτο παραγωγό αλλά είχαν αμφότερες μακροχρόνιες σχέσεις μαζί του, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο αυτές.

Ο κουρνιαχτός από τις κατηγορίες που έχουν διατυπώσει δημόσια περίπου 70 διάσημες γυναίκες -ανάμεσά τους οι Γκουίνεθ Πάλτροου, Λουπίτα Νιονγκό, Σάλμα Χάγεκ, Κάρα Ντελεβίν, Αζια Αρτζέντο, Ασλεϊ Τζαντ και Αντζελίνα Τζολί- δεν έχει κατακάτσει ακόμα. Και η Ροτούνο ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι αυτό πιθανώς θα επηρεάσει την κρίση των ενόρκων. Εχει προνοήσει και γι’ αυτό, υιοθετώντας ως νέο υπερασπιστικό αφήγημα την άποψη ότι πολλές από τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση γίνονται ελαφρά τη καρδία, χωρίς έρευνα από τις Αρχές, για το celebrity status που φέρουν και μόνο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Γουάινστιν, είτε αθωωθεί είτε καταδικαστεί, είναι ήδη ένας κατεστραμμένος άνθρωπος, σύμφωνα με τη Ροτούνο. Αδικο έχει; Ασε που αυτή η δίκη μπορεί να έχει μόνο έναν νικητή. Και η θέση έχει προ πολλού καταληφθεί από τη δικηγόρο του φερόμενου ως «διαβόλου»

Παρότι συνάδελφοι και δικαστές τής έχουν χαρίσει το προσωνύµιο «μπουλντόγκ», η ίδια δεν χάνει την απαράμιλλη κομψότητά της δείχνοντας προτίμηση στον οίκο Salvatore Ferragamo

GETTY IMAGES / SPLASHNEWS / IDEAL IMAGE, AFP / VISUALHELLAS.GR
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ