2020-02-05 09:20:27
Φωτογραφία για Αιχμές Ξανθού για προσωρινό ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες
Συντάκτης: Virus

Πυρά εξαπολύει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός για την καθυστέρηση έκδοσης του ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες.

Όπως τονίζει στην δήλωσή του, ο απελθών υπουργός Υγείας, μεσολάβησαν επτά μήνες χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα για τους πρόσφυγες – αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη χώρα, διαπιστώθηκε σοβαρή επιδείνωση της υγείας των ίδιων των προσφύγων, το 35% εξ’ αυτών είναι παιδιά, ενώ τέθηκε σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία.

Κατόπιν πιέσεων και της Διεθνούς Αμνηστίας, ο κ. Ξανθός επισημαίνει ότι η κυβέρνηση επαναφέρει «περίπου αυτό που λοιδορούσε ως πολιτική «ξέφραγου αμπελιού» του ΣΥΡΙΖΑ: μια μορφή ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης ( ΠΑΑΥΠΑ)».

Αιχμές αφήνει για το «επιτελικό Κράτος» της ΝΔ, κατηγορώντας την για τη διαχείριση του προσφυγικού και καταλογίζοντας ανικανότητα και ιδεοληψία.

Η στάση της κυβέρνησης εξέθεσε την χώρα, σύμφωνα με τον κ.Ξανθό «αφού εγκαταλείφθηκε επίσημα η πολιτική της καθολικής κάλυψης υγείας και της ισότιμης υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών, που αποτελεί πρόταγμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».


Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η κάλυψη της υγείας των προσφύγων συνιστά υποχρέωση της Ελλάδας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την επιφύλαξη του ακόμη εκφράζει ο κ. Ξανθός για τους χρόνους και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας χορήγησης της ΠΑΑΥΠΑ από την Υπηρεσία Ασύλου και την ΗΔΙΚΑ.

«Γιατί οι ανάγκες πρόληψης, προαγωγής της υγείας, αξιοπρεπούς περίθαλψης ενός κατ’ εξοχήν ευάλωτου πληθυσμού όπως οι πρόσφυγες και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δεν μπορούν να περιμένουν…» καταλήγει στην δήλωσή του ο κ. Ξανθός.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ