2020-02-07 09:40:07
Φωτογραφία για Τι ζητά η Κομισιόν από την Αθήνα
Η Αθήνα θα πρέπει να επισπεύσει σειρά από μεταρρυθμίσεις, να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα στην αγορά ενέργειας και να είναι πιο αποφασιστική στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Αυτό ήταν το μήνυμα που έφερε μαζί του ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Π. Τζεντιλόνι.

Ο κ. Τζεντιλόνι, σε αντίθεση με τον προκάτοχο του Πιέρ Μοσκοβισί, είναι πιο τεχνοκράτης και «στεγνός», ενώ φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τη γραμμή του Eurogroup. Έχει την νέα «φιλοσοφία» της Κομισιόν για από-πολιτικοποίηση, που είχε επιβάλει ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ενώ δεν φαίνεται να έχει διάθεση να «σπάσει αυγά». Αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα ήδη το «νιώθει». Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες o κ. Τζεντιλόνι δεν παρέκκλινε της επίσημης γραμμής των εταίρων και επανέλαβε τόσο στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Κυβέρνηση ακόμα έχει δρόμο μπροστά της για να πείσει τους Δανειστές ότι βρίσκεται σε ένα διατηρήσιμο μονοπάτι (sustainable path).


Για αυτό τον λόγο η Κομισιόν, ξεκαθαρίζει για ακόμα μια φορά ότι:

1. Η φιλελευθεροποίηση του πτωχευτικού δικαίου πρέπει να γίνει χωρίς παραθυράκια με την παρέλευση του νόμου Κατσέλη

2. Οι αποφάσεις από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SNPs) και η αναδιανομή τους δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ήδη η Κομισιόν έχει απορρίψει την ιδέα τα κέρδη να διοχετεύονται σε ένα συνδυασμό Δημοσίων και Ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ οι Θεσμοί θα κάνουν μια πρώτη «κρούση» για το θέμα περί στις 20 Φεβρουαρίου. Όμως έχει ξεκαθαριστεί ότι η απόφαση θα έχει πολιτική χρειά στο Eurogroup γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ πρόωρο να βγουν από τώρα συμπεράσματα.

3. Η τελική πρόταση της Κομισιόν στο Eurogroup για τα κέρδη των ομολόγων αναμένεται να ενστερνίζεται τις απόψεις που επικρατούν ανάμεσα στους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, που είναι ότι τα κέρδη θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι θα βοηθούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επί του συνόλου της και όχι να είναι «όπλο» της εκάστοτε Κυβέρνησης για στοχευμένες λύσεις. Συνεπώς η διαπραγμάτευση μόλις έχει ξεκινήσει.

4. Απορρίπτεται η πρόταση της Κυβέρνησης τα κέρδη από ANFAs και SNPs να χρησιμοποιηθούν με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Ο κ. Σταικούρας το γνωρίζει ήδη από τον Δεκέμβριο.

5. Ο κ. Τζεντιλόνι μπορεί μεν να δήλωσε ότι η συζήτηση για το αίτημα της Ελλάδος για χαμηλότερα πλεονάσματα θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους, ίσως Νοέμβριο και μετά την κατάθεση του προσχέδιου προϋπολογισμού του 2021 τον Οκτώβριο, απέφυγε όμως να πει πότε θα ολοκληρωθεί. Με άλλα λόγια το πλεόνασμα του 2021 είναι ορατός ο κίνδυνος ο στόχος να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό που ίσως εξεταστεί είναι ο στόχος το 2022, όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει και πάλι διάθεση από το Eurogroup για να αλλάξουν οι όροι, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί από πέντε σκληροπυρηνικά Κοινοβούλια, με πρώτα αυτά της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

6. Ο Πρωθυπουργός πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει μια πιο ένθερμη υποστήριξη από πλευράς Εταίρων και Κομισιόν. Δύσκολα, όμως, θα την λάβει από την νέα Πρόεδρο κ. Βον Ντερ Λειεν. Έτσι έχει δώσει εντολή στον κ. Σταϊκούρα για ενίσχυση των προσπαθειών και φρέσκιες ιδέες ώστε να πειστεί το Eurogroup.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα καυτό εξάμηνο. Εάν δεν προχωρήσουν όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που επιθυμούν οι πιστωτές, τότε δίνεται και άλλοθι σε χώρες μέλη του Eurogroup να μετακυλήσουν την απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα ομόλογα ύψους 650 εκατομμυρίων για μετά το καλοκαίρι.

Euro2day

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ