2020-02-10 20:24:06
Φωτογραφία για Ο Πούτιν γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τις προειδοποιήσεις και απειλές Ερντογάν και ενισχύει Άσαντ στο Ιντλίμπ
Η Ρωσία ενισχύει τη νέα επίθεση του συριακού καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο συνασπισμός υπέρ του καθεστώτος είναι έτοιμος να κερδίσει περισσότερα στο ευρύτερο Ιντλίμπ, προσθέτοντας ήδη σημαντικές εδαφικές προόδους. Η Ρωσία θα καθορίσει την ταχύτητα με την οποία πραγματοποιούνται αυτές οι πρόοδοι με βάση τον πολιτικό της λογισμό, τόσο στη Συρία όσο και αλλού. Η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί δραματικά, θέτοντας σε κίνδυνο τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

Η κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία είναι δυναμική και έχει τη δυνατότητα να κλιμακωθεί δραματικά. Αυτή η κλιμάκωση απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, καθώς η Ρωσία και η Τουρκία έρχονται αντιμέτωποι σε μια περιοχή που κυριαρχείται από ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

Μια στρατιωτική εκστρατεία υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, η οποία ξεκίνησε ως περιορισμένη κατάληψη εδάφους για το καθεστώς Assad, εξελίχθηκε σε μια μεγάλη επιχείρηση στο πλαίσιο της συριακής σύγκρουσης. Η Ρωσία έχει θέσει τις προϋποθέσεις για την ανάκτηση μιας μεγάλης έκτασης εδάφους σε μια κεντρική εθνική οδό που διασχίζει την περιοχή και πιθανότατα θα συνεχίσει την χερσαία επίθεση έως ότου επιτύχει αυτόν τον στόχο.


Η Τουρκία κινείται ενισχύοντας το Ιντλίμπ ως αντίδραση στην πίεση της Ρωσίας. Η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει να υποστηρίξει την κατάληψη εδαφών από το συριακό καθεστώς, σημαντικά περισσότερων τους επόμενους μήνες.

Η Ρωσία θα καθορίσει το ρυθμό της προόδου, ανεξάρτητα από τον Assad, με βάση την ισορροπία που έχει καθιερώσει μεταξύ των δυνητικών διπλωματικών ωφελειών της και των πιθανών στρατιωτικών κινδύνων.

Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εδώ και καιρό εμπλακεί σε μια σειρά παράλληλων στρατηγικών προσπαθειών που αποσκοπούν στην επέκταση της παρουσίας της και στην προβολή της δύναμής της στη Μέση Ανατολή και τις γύρω περιοχές.

Η Ρωσία ξεκίνησε την παρέμβασή της στη Συρία το 2015 για να διατηρήσει ένα υπόλογο στη Ρωσία καθεστώς που της επιτρέπει να χρησιμοποιήσει τη Συρία για στρατιωτική βάση που θα υποστηρίζει αυτούς τους στόχους.

Η Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς Assad ανέλαβαν μια σειρά από επιχειρήσεις για να καταλάβουν το έδαφος και να ανοικοδομήσουν το συριακό κράτος στο πλαίσιο του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ.

Η Ρωσία ξεκίνησε μια συμπληρωματική διπλωματική εκστρατεία για να εδραιώσει την πολιτική νομιμοποίησή της στη Συρία μεταξύ των Συρίων, των Ρώσων και της διεθνούς κοινότητας, να ενισχύσει το καθεστώς Assad στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να θέσει ευνοϊκούς όρους για μακροπρόθεσμη παρουσία της Ρωσίας στους πολιτικούς και πληροφοριακούς τομείς της Συρίας.

Βασική συνιστώσα αυτής της διπλωματικής εκστρατείας είναι η Διαδικασία της Αστάνα, μια σειρά συναντήσεων που διοργανώνονται από τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία για να συζητήσουν τη συριακή διαμάχη που λειτουργεί ανεξάρτητα από την ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ.

Η Διαδικασία της Αστάνα επιτρέπει στη Ρωσία να εμφανιστεί ως παγκόσμια δύναμη με τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται την επίλυση τοπικών συγκρούσεων ενώ περιθωριοποιεί τις Δυτικές δυνάμεις.

Η επαρχία Ιντλίμπ, μια περιοχή στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται απο αντάρτες, αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο εναπομείναν εμπόδιο στην εκστρατεία του συνασπισμού υπέρ του Assad για την αποκατάσταση του εδαφικού ελέγχου της Συρίας από το καθεστώς Assad.

Η Ρωσία, ο Άσαντ και οι σύμμαχοί τους βρίσκονται τώρα στον δέκατο μήνα μιας εξαντλητικής χερσαίας επίθεσης για να ανακαταλάβουν αυτό το έδαφος από μια ποικιλία δυνάμεων κατά του Ασαντ. Η Ρωσία χρησιμοποίησε τα στάδια αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης για να ενισχύσει τη διπλωματική της θέση, ιδιαίτερα όσον αφορά την Τουρκία.

Η Ρωσία έχει εναλλαγές μεταξύ της στρατιωτικής και της διπλωματικής φάσης στην εκστρατεία, επιβραδύνοντας την πρόοδό της, αλλά διευκολύνοντας τα κέρδη τα δικά της και του καθεστώτος τόσο στο έδαφός όσο και διπλωματικά. Οι αλλαγές μεταξύ αυτών των φάσεων συμπίπτουν συχνά με τις σημαντικές συναντήσεις της Αστάνα.

Η επίθεση επιταχύνθηκε σημαντικά από τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς η Ρωσία ενίσχυσε την υποστήριξή της στην επιχείρηση σε μαχητές, εξοπλισμό και αεροπορική υποστήριξη. Ανεξάρτητα από τον Άσαντ, η Ρωσία αποφάσισε το ρυθμό της επίθεσης κατά του καθεστώτος για να ανταποκριθεί στους πολιτικούς και διπλωματικούς της στόχους.

Οι δυνάμεις κατά του Assad που ελέγχουν μεγάλο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ και τμήματα γειτονικών επαρχιών Λατάκια και Χαλέπι αποτελούν την τελευταία υπολειπόμενη περιοχή της Συρίας, εκτός του ελέγχου του καθεστώτος Assad, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ), και την κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή.

Οι δυνάμεις ανταρτών στο Ευρύτερο Ιντλίμπ απειλούν την ασφάλεια της βασικής βάσης της Ρωσίας στη Συρία με όπλα και έμμεση ανάφλεξη. Αυτές οι δυνάμεις ελέγχουν επίσης μια έκταση της βασικής οδού Μ5, η οποία συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας τη Δαμασκό και το Χαλέπι.

Η Hay’at Tahrir al Sham (HTS), που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, δεσπόζει στον έλεγχο του Ευρύτερου Ιντλίμπ, αν και το εμπλεκόμενο με την Τουρκία Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (NLF) και μια σειρά μικρότερων παρατάξεων διατηρούν την παρουσία τους σε μεγάλο μέρος της περιοχής.

Οι δυνάμεις υπέρ του καθεστώτος ξεκίνησαν την επίθεσή τους τον Μάιο του 2019 και έκτοτε κατέλαβαν αρκετές βασικές πόλεις, μεταξύ των οποίων ο Χαν Σέικουν στις 21 Αυγούστου, την Μααράτ αλ Νταμάν στις 28 Ιανουαρίου και το Σάρακιμ στις 7 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία και ο Assad έχουν αναλάβει μια τεράστια εκστρατεία για την εκτόπιση του τοπικού πληθυσμού και την επιδείνωση της ήδη φρικτής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή. Αυτή η εκστρατεία όχι μόνο ασκεί πιέσεις στις τοπικές παρατάξεις που πρέπει να διαφοροποιούν πόρους για τη διατήρηση της ασφάλειας, αλλά και στην Τουρκία, η οποία έχει κλείσει τα σύνορά της σε πρόσθετους πρόσφυγες από τη Συρία.

Το Ευρύτερο Ιντλίμπ φιλοξενεί περίπου 3-4 εκατομμύρια πολίτες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα (IDPs). Η τελευταία φάση της επίθεσης υπέρ του Assad έχει εκτοπίσει περίπου 700.000 ανθρώπους από τον Νοέμβριο. Οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν τακτικά την πολιτική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των αστικών κέντρων και των νοσοκομείων.

Η μετακίνηση πολιτών προς τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας αποτελεί συνιστώσα μιας ευρύτερης ρωσικής εκστρατείας για τη συγκράτηση των τουρκικών ενεργειών στη Συρία. Παρά τις συχνά ρεαλιστικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στη Συρία, οι δύο χώρες έχουν τελικά διαφορετικές τελικές επιθυμίες και προτεραιότητες στη χώρα.

Η Ρωσία βλέπει την Τουρκία ως ΝΑΤΟικό παράγοντα στη Συρία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ρωσία ακολουθεί μια διττή προσέγγιση για να υπονομεύσει τη δυνατότητα μιας ΝΑΤΟικής ζώνης ΗΠΑ-Τουρκίας που θα μπορούσε να εκτείνεται από την επαρχία Ντερ ε Ζόρ στα ανατολικά μέχρι τη Λατάκια στα δυτικά.

Ένας άξονας αυτής της προσπάθειας είναι να περιορίσει τις ενέργειες της Τουρκίας στο Ιντλίμπ, ενώ το άλλο άκρο επιδιώκει τη συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση των ενεργειών των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία. Η Ρωσία έχει απογοητευτεί από την αδυναμία ή την απροθυμία της Τουρκίας να ελέγξει τις ανταρτικές ομάδες στο Ευρύτερο Ιντλίμπ σύμφωνα με τις συμφωνίες της με τη Ρωσία.

Η προσπάθεια της Ρωσίας και του Assad να επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κατάσταση και να μετακινήσουν τον πληθυσμό στα σύνορα της Τουρκίας είναι ένας τρόπος να προειδοποιήσουν την Τουρκία για τις συνέπειες της αδράνειάς της χωρίς να χρειαστεί να χτυπήσει-η Ρωσία- απευθείας τις τουρκικές δυνάμεις.

Συμπεράσματα και προβλέψεις

Η Ρωσία έχει θέσει τις προϋποθέσεις για την πλήρη ανακατάληψη της εθνικής οδού M5 τις επόμενες εβδομάδες. Η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να κερδίσει σημαντικό έδαφος στο Ευρύτερο Ιντλίμπ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Ιντλίμπ, όταν ο αυτοκινητόδρομος είναι ασφαλής.

Ωστόσο, το έδαφος του Ευρύτερου Ιντλίμπ πέρα από το Μ5 είναι τακτικό πλεονεκτικό για τις αμυνόμενες κατά του Assad δυνάμεις. Αυτές οι ομάδες έχουν ετοιμάσει εκτεταμένες οχυρώσεις και άμυνες, συμπεριλαμβανομένων των σηράγγων, σε διάφορες περιοχές του Ευρύτερου Ιντλίμπ, ειδικά στις δυτικές ορεινές περιοχές.

Ως αποτέλεσμα, ακόμη και μετά τη ανακατάληψη του Μ5, η Ρωσία μπορεί να επανέλθει σε μια διπλωματική φάση του αγώνα. Εάν η καθοδηγούμενη απο τη Ρωσία εκστρατεία σταθεί ικανή να κινηθεί πέρα από το M5, η επακόλουθη μάχη πιθανότατα θα απαιτήσει δυνάμεις να εμπλακούν σε αστικό πόλεμο στην πόλη Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται απο την Hay’at Tahrir al Sham που προετοιμάζεται πιθανώς για πολιορκία.

Η Ρωσία θα πρέπει να ξεκινήσει μια εκστρατεία για την αποδυνάμωση της πόλης με αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό, κινδυνεύοντας μια αυξημένη ανταπόκριση από την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ρωσία πιθανόν να επιτύχει ορισμένους στόχους πέρα από τον αυτοκινητόδρομο Μ5, αλλά η πρόοδος θα είναι αργή και καθοδηγούμενη από τις διπλωματικές ανησυχίες της Ρωσίας καθώς και από τη στρατιωτική της δύναμη. Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας δεν έχει τελειώσει.

Μετάφραση: Παντελής Σαββίδης

το είδαμε thesecretrealtruth.blogspot.com

Πηγή: iswresearch, Ανιχνεύσεις
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ