2020-02-11 11:07:36
Φωτογραφία για Ελληνίδα κομμώτρια μιλάει για τα υπέρ και τα κατά της ζωής στον τεχνητό παράδεισο του Ντουμπάι
Η Κατερίνα Κοτσώνη μετανάστευσε τα χρόνια της ελληνικής κρίσης στο Αραβικό Εμιράτο

για να εργαστεί ως υπάλληλος σε κομμωτήριο. 

Για να φτάσει όμως έως εκεί, έπρεπε πρώτα να βάλει λουκέτο στην δική της επιχείρηση, μη μπορώντας να αντέξει την πτώση των τζίρων από τη μείωση της πελατείας σε συνδυασμό με τα λειτουργικά έξοδα αλλά και τους δυσβάσταχτους φόρους που επέβαλαν στη χώρα μας τα μνημόνια και οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα, η Κατερίνα Κοτσώνη έφυγε από την Αθήνα το 2017, ούσα απογοητευμένη από την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τις μηδαμινές προοπτικές, βλέποντας την εγκατάσταση της στο Ντουμπάι ως μια πρώτη τάξεως ευκαιρία για μια ουσιαστική επανεκκίνηση στα επαγγελματικά της.

Συνάμα, όπως λέει η ίδια, τα εξαντλητικά ωράρια καθότι ήταν υποχρεωμένη να κάνει δυο και τρεις δουλειές ταυτόχρονα την απομάκρυναν από τα παιδιά της. «Μπορεί να ζούσαμε στο καλύτερο φιλέτο του πλανήτη, όμως δεν υπήρχε ποιότητα ζωής» θα πει χαρακτηριστικά. Έκλεισε λοιπόν το κομμωτήριο που διατηρούσε επί 15 συναπτά έτη στη παραλία του Μαραθώνα και αξιοποιώντας το γεγονός ότι στο Αραβικό Εμιράτο είχε εγκατασταθεί επτά χρόνια πριν μια συγγενής του συζύγου της με την οικογένεια της, τόλμησε να κάνει το μεγάλο βήμα.


«Η ξαδέρφη του συζύγου μου ήταν μια από τις πολλές δυσαρεστημένες πελάτισσες των κομμωτηρίων που λειτουργούν στο Ντουμπάι στα οποία εργάζονται υπάλληλοι χωρίς εμπειρία και τεχνογνωσία. Σκέφτηκε λοιπόν η ίδια να ανοίξει ένα δικό της κομμωτήριο και γι αυτό μου ζήτησε να συνεργαστούμε. Όταν ζόρισαν τα πράγματα για τα καλά στην Ελλάδα αποφάσισα να φύγω και έτσι μεταναστεύσαμε οικογενειακώς στο Ντουμπάι, μια απόφαση για την οποία δεν έχω μετανοιώσει παρά τις δυσκολίες που συνάντησα».

Η Κατερίνα Κοτσώνη εργάζεται έξι μέρες την εβδομάδα οκτάωρο ή εννέα ώρες, με μια ώρα διάλειμμα, ανάλογα τον εργοδότη. Ο μισθός φτάνει τα 10.000 aed (2.500 ευρώ), παίρνει φιλοδωρήματα της τάξεως των 50 ευρώ, ποσοστά από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει, όμως έχει να πληρώσει ένα τσουχτερό ενοίκιο ύψους 15.000 ευρώ το χρόνο για ένα διαμέρισμα δυο δωματίων σε μια μέτρια περιοχή για τα δεδομένα του πιο πλούσιου Αραβικού Εμιράτου. Επιπλέον το κόστος των διδάκτρων για τα σχολεία των παιδιών της υπολογίζεται στις 12.000 με 13.000 ευρώ το χρόνο για κάθε παιδί ξεχωριστά. Ο σύζυγος της ο οποίος εργάζεται ως ηλεκτρολόγος κίνησης σε μεγάλη εταιρία έχει μείνει πίσω στην Ελλάδα για να συνεισφέρει οικονομικά.

Στο ερώτημα αν τελικά συμφέρει ή όχι να μεταναστεύσει κάποιος στο Ντουμπάι, η Ελληνίδα κομμώτρια, λέει: «Εάν ερχόμουν ως απλή υπάλληλος και όχι με ποσοστά επί των πωλήσεων, όπως δηλαδή δουλεύω σήμερα, μάλλον δεν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω. Ο στόχος είναι να καταφέρω να μαζέψω κάποια χρήματα και να επιστρέψω πίσω στην Ελλάδα».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ