2020-02-14 11:50:43
Φωτογραφία για Τελετή Επαναπατρισμού Λειψάνων Έλληνα Αγωνιστή στην Κύπρο παρουσία ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή
 Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής παρευρέθη σήμερα Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 στην τελετή παραλαβής των λειψάνων του Έλληνα Αγωνιστή της Κύπρου Ταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη, ο οποίος έπεσε από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή σε μάχη στο Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνος, στην Κύπρο, κατά την εισβολή των Τούρκων στις 21 Ιουλίου 1974.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ)  στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Στεφανής παρέστη εκεί ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Στην ομιλία του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα εξής:

«Εκπροσωπώντας την Ελληνική Πολιτεία, αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και εξαιρετική τιμή, που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να παραβρεθώ στην υποδοχή επαναπατρισμού των οστών του Αντιστρατήγου Κατσάνη Γεώργιου, σε μια σεμνή τελετή, όπως αρμόζει στον ήρωα που έχασε τη ζωή του στη μεγαλόνησο, κατά την διάρκεια των τραγικών γεγονότων του 1974.


Ο ηρωικός Αξιωματικός, μαζί με τους λοιπούς έλληνες πολεμιστές της Κύπρου, με τον αγώνα τους εναντίον του Αττίλα, τίμησαν την ελληνική σημαία, επιτέλεσαν στο ακέραιο το εθνικό τους καθήκον και προάσπισαν τα ιερά και τα όσια του Κυπριακού Ελληνισμού, αποτελώντας για όλους μας, διαχρονικό φωτεινό φάρο και εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.

Από τη θυσία του, αντλούμε σήμερα διδάγματα αρετής, θάρρους και αυταπάρνησης, γνωρίζοντας ότι με μαγιά την ακλόνητη πίστη, το αδούλωτο πνεύμα και το υψηλό φρόνημα, θα πλάσουμε μια νέα γενιά Ελλήνων, πιστών στην απόλυτη αξία της πατρίδας και πρόθυμων να δώσουν την ύστατη ρανίδα του αίματος τους και την τελευταία τους πνοή, για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.

Ο Ελληνικός λαός, κληρονόμος του ανεκτίμητου πνευματικού θησαυρού και της ιστορίας των αρχαίων προγόνων του, αντιμετωπίζει τη θυσία όλων των αγωνιστών της Κύπρου κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ως ύψιστη προσφορά προς τη Πατρίδα, ως στοιχείο υποδειγματικής προσήλωσης στα ιδανικά της φυλής και ως προϋπόθεση εθνικής ανασύνταξης και ιστορικής ανάτασης του απανταχού Ελληνισμού. 

Η τιμή που αποδίδουμε με την σεμνή αυτή τελετή, στον ήρωα Αντιστράτηγο Κατσάνη Γεώργιο, σε μια δύσκολη για την Πατρίδα μας χρονική συγκυρία, αποτελεί εθνικό χρέος και ιερή υποχρέωση, που υπογραμμίζει την κοινή πορεία των δύο κρατών του ελληνισμού και αποτελεί υπόδειγμα της ενότητας και της συστράτευσης, τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σημασία της κοινής μας προσπάθειας για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης και μόνιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου.

Μιας προσπάθειας, που αφενός αποτρέπει να θεωρηθούν αναλλοίωτη πραγματικότητα τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο και αφετέρου απαγορεύει την ηττοπάθεια, τα φοβικά σύνδρομα και το αίσθημα αδυναμίας να ανατρέψουμε τα σε βάρος του ελληνισμού δεδομένα.

Με τη σημερινή τελετή, πιστοποιούμε για άλλη μια φορά, την αλήθεια που αντιπαλεύεται τη λήθη, καθιστώντας το συλλογικό υποσυνείδητό μας φορέα μνήμης και τιμής, για τη συνέχιση και καταξίωση ενός τιτάνιου αγώνα, που προσμένει να δικαιωθεί.

Ενός αγώνα, που μηδενίζει την οπισθέλκουσα δύναμη, που καθηλώνει και καταδικάζει την εθνική μας υπόσταση, σε μαρασμό και αλλοτρίωση.

Αποκαθιστούμε λοιπόν σήμερα, με τον επαναπατρισμό των οστών του ήρωα Αξιωματικού μας, μια μεγάλη εθνική εκκρεμότητα, όχι ως μία απλή υποχρέωση ή μία τυπική διαδικασία τακτοποίησης της σορού, αλλά ως μια θρησκευτική και εθνική επιταγή, ένα υπέρτατο καθήκον προερχόμενο από τα βάθη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο ηρωικός αγωνιστής της Κύπρου, 46 ολόκληρα χρόνια από την κυπριακή τραγωδία επιστρέφει στη πατρογονική ελληνική γη, για να βρει ανάπαυση η ψυχή του και για να ξεκουραστεί το άψυχο πλέον σώμα του.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς του ήρωα, δεχθείτε τα θερμά συλλυπητήρια της Πολιτείας αλλά και την έκφραση του σεβασμού και της υπερηφάνειας που διακατέχουν όλους μας, για την απώλεια του δικού σας ανθρώπου, ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για τα υπέρτατα ιδανικά της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του κυπριακού λαού.

Η θυσία του θα αναγνωρίζεται στο διηνεκές, ως σύμβολο υψηλής αξίας, που θα υπενθυμίζει την αέναη πίστη του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση των ιδεωδών του Ελληνισμού.

Κυρίες και Κύριοι,

Για όλους τους Έλληνες, η Κυπριακή τραγωδία δεν έληξε το 1974, αλλά παραμένει κοινός στόχος των δύο κρατών του Ελληνισμού η οριστική λύση του κυπριακού, ο τερματισμός της επονείδιστης τουρκικής κατοχής και η τελική επανένωση της μεγαλονήσου, στο πλαίσιο πάντα της αμοιβαίας, αποδεκτής και μόνιμης λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδίας την Κυπριακή Κυβέρνηση, για όλες τις προσπάθειές της, αλλά και όλους όσους εργάσθηκαν για την επιστροφή του ηρώα αγωνιστή μας στην Ελλάδα, ευχόμενος σύντομα όλα τα οστά των πεσόντων στη Κύπρο Ελλήνων, να περισυλλέγουν, να ταυτοποιηθούν, να επαναπατρισθούν και να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, όπως επιτάσσει η ιστορική μας διαδρομή και ο δυτικός πολιτισμός μας.

Αντιστράτηγε Κατσάνη Γεώργιε,

Σε ευχαριστούμε για όλα όσα προσέφερες για την Πατρίδα.

Σου οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη και υποκλινόμαστε, για άλλη μια φορά στην ηρωική μορφή σου.

Η φλόγα του Πατριωτισμού σου θα παραμείνει άσβεστη μέσα στην ψυχή μας.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Αθάνατος!!!». 
kranosgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ