2020-02-14 14:10:56
Φωτογραφία για Συσχέτιση Περιοδοντίτιδας και Στεφανιαίας Νόσου
Τα τελευταία χρόνια είχε γίνει γνωστή στην καρδιολογική κοινότητα η συσχέτιση περιοδοντίτιδας και στεφανιαίας νόσου. Πρωτοπόρες ερευνητικές εργασίες στον τομέα αυτό (Kodovazenitis G, Pitsavos C, Papadimitriou L, Vrotsos IA, Stefanadis C,Madianos PN. J Periodont Res 2014; 49: 246–252) είχαν δείξει την ισχυρή συσχέτιση αλλά και την ανάγκη αυστηρού καθορισμού της περιοδοντίτιδας ώστε οι πάσχοντες να οδηγηθούν στον καρδιολόγο. 

Μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρξε αυστηρή και σαφής οδηγία που να επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και μελλοντικού κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου. 

Πρόσφατα δύο από τις διεθνείς επιστημονικές εταιρίες αναφοράς στον τομέα της περιοδοντικής και καρδιαγγειακής υγείας, η European Federation of Periodontics (VET) και ο World Heart Federation (WHF), δημοσίευσαν μια έκθεση συναίνεσης (consensus document) που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας.


Είκοσι ειδικοί επιστήμονες και από τις δύο εταιρίες εξέτασαν τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με τη συσχέτιση περιοδοντίτιδας και καρδιαγγειακών παθήσεων και συνέταξαν μια σειρά συστάσεων σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία.

 

  

Οι συγγραφείς όχι μόνο τονίζουν την ύπαρξη ισχυρών επιδημιολογικών ενδείξεων μεταξύ της περιοδοντίτιδας και αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου, αλλά τονίζουν την ανάγκη ενημέρωσης των ασθενών με περιοδοντίτιδα ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και την ανάγκη ενεργού ελέγχου των παραγόντων κινδύνου (όπως το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση και η πλούσια σε κορεσμένα λίπη διατροφή). Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από περιοδοντίτιδα και καρδιαγγειακές παθήσεις θα πρέπει να ενημερώνονται ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών και οφείλουν να ακολουθήσουν τις συγκεκριμένες οδηγίες για σωστή πρόληψη, θεραπεία και παρακολούθηση.

 

Αυτό το έγγραφο συναίνεσης περιλαμβάνει μια σειρά συστάσεων για τους επαγγελματίες του τομέα της στοματικής υγείας, οι οποίοι θα εφαρμόσουν στην οδοντιατρική τους πρακτική σε άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, η έκθεση περιλαμβάνει πρακτικές συμβουλές σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο και τις επιπλοκές της περιοδοντικής θεραπείας σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα (αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά).

 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jcpe.13189

J Clin Periodontol. 2020;47:268–288.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jre.12101

J Periodont Res 2014; 49: 246–252

πηγή: HCS
 
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ