2020-02-17 19:01:12
Φωτογραφία για Σε πλήρη ετοιμότητα το Νοσοκομείο για τον κορονοϊο!
Με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη ταχύτητα πραγματοποιήθηκε σήμερα άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας στο νοσοκομείο Ρόδου για την διαχείριση ύποπτου περιστατικού με κρούσμα κορονοϊου .

Στην άσκηση έλαβαν μέρος το ΕΚΑΒ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Ρόδου.

Το ΓΝΡ όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης ( αντιστράτηγος εα) δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς. Αν προκύψει περιστατικό τότε αυτό μεταφέρεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ΤΕΠ όπου με τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και φορώντας τις ειδικές στολές το παραλαμβάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης . Στη συνέχει μεταφέρεται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης όπου το παραλαμβάνουν οι γιατροί και στη συνέχεια με αεροσκάφος μεταφέρεται σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς.

Το σενάριο και οι ενέργειες για την άσκηση

Σύμφωνα με το σενάριο σήμερα το ΕΚΑΒ έχει κληθεί να παραλάβει ύποπτο περιστατικό από κρουαζιερόπλοιο που είναι δεμένο στο λιμάνι της Ρόδου. Ενημερώνεται ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Ρουμάνης ο πρόεδρος της ΕΝΛ ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας ο διευθυντής της Εφημερεύουσας Παθολογικής Κλινικής και η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.


Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρει το περιστατικό ύποπτου κρούσματος στον ειδικό χώρο εξέτασης που έχει διαμορφωθεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών . Ο ασθενής φορά απλή χειρουργική μάσκα. Έχει ενημερωθεί ο ιατρός των ΤΕΠ κ Γερασκλής και ο Τομεάρχης ΝΥ κ. Ζιώγας και παραλαμβάνουν τον ασθενή , παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Ο ασθενής εξετάζεται και κρίνεται αναγκαία η διενέργεια ακτινογραφίας με το φορητό ακτινολογικό μηχάνημα που βρίσκεται στον χώρο των ΤΕΠ. Ο χειριστής του ακτινολογικού μηχανήματος παίρνει τα μέτρα ατομικής προστασίας . Κρίνεται ότι το περιστατικό χρήζει νοσηλείας. Ο ιατρός των ΤΕΠ ενημερώνει τηλεφωνικά τον ιατρό που βρίσκεται στον θάλαμο αρνητικής πίεσης για την κατάσταση του ασθενούς. Το προσωπικό ασφαλείας ( security μεριμνά ανάλογα ώστε να μην υπάρχουν άλλοι ασθενείς ούτε συνοδοί σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο ασθενής.

Ενημερώνεται ο τραυματιοφορέας κ . Α Παπακωνσταντίνου και αφού πάρει τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας μεταφέρει με καρέκλα τον ασθενή στο θάλαμο αρνητικής πίεσης από τον εξωτερικό διάδρομο του μικροβιολογικού εργαστηρίου προς τη νευρολογική κλινική .

Παραλαμβάνουν τον ασθενή αφού έχουν πάρει μέτρα ατομικής προστασίας ο Διευθυντής της Α Παθολογικής Κλινικής κ. Στέλιος Καραταπάνης ο ειδικευόμενος γιατρός κ. Φ Παπακωνσταντίνου και η ΝΕΛ κ. Βλαχίδη.

Προσφέρουν την απαραίτητη νοσηλευτική φροντίδα και στη συνέχεια γίνεται λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος. Το φιαλίδιο συσκευάζεται σε ειδική τριπλή συσκευασία από τη ΝΕΛ. Ειδοποιείται η ταχυμεταφορά για να παραλάβει το ύποπτο δέμα και να σταλεί προς επιβεβαίωση στο Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur.

Η δήλωση του διοικητή του νοσοκομείου Γρ. Ρουμάνη

Ο διοικητής του νοσοκομείου που οργάνωσε με ακρίβεια μαζί με τους γιατρούς το νοσηλευτικό προσωπικό του το ΕΚΑΒ και το προσωπικό ασφαλείας του ΓΝΡ την άσκηση δήλωσε:

«Στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας για την αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών κορονοϊού και κατόπιν εντολών της Υγιεονομικής Περιφέρειας σήμερα υλοποιήσαμε άσκηση . Σύμφωνα με το σενάριο ειδοποιηθήκαμε από το Λιμενικό ότι υπάρχει ασθενής σε κρουαζιερόπλοιο. Το ΕΚΑΒ κάνει τη διακομιδή. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στον ειδικό χώρο που υπάρχει στα ΤΕΠ και κατόπιν στο θάλαμο αρνητικής πίεσης για την αρχική νοσηλεία. Ετοιμάσαμε τη διαδικασία. Θα εξετάσουμε τα αποτελέσματα και θα προχωρήσουμε σε διορθώσεις».

Σε ερώτηση σχετικά με τους φορείς που συμμετείχαν στην άσκηση ο κ. Ρουμάνης δήλωσε:

Από το ΕΚΑΒ έγινε η διακομιδή. Στο ΤΕΠ υπήρχε δεύτερη ομάδα που έκανε την αρχική εξέταση για τα πρώτα συμπεράσματα. Στη συνέχεια το περιστατικό διακομίστηκε στο θάλαμο αρνητικής πίεσης όπου η εξειδικευμένη ομάδα γιατρών έπραξε τα δέοντα. Επισημαίνω πως το ΓΝΡ δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς. Μετά τις εξετάσεις αν το δείγμα είναι θετικό ενημερώνονται οι προϊστάμενοι μας και γίνεται η διακομιδή σε νοσοκομείο αναφοράς.

Όσο για τα απαραίτητα υλικά δηλαδή στολές και μάσκες ο κ.Ρουμάνης τόνισε πως υπάρχουν σε επαρκή ποσότητα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου.

«Υπάρχουν στολές μάσκες και όλη η ιατρική υποδομή και ο εξοπλισμός για να αντιμετωπιστεί ο συγκεκριμένος ιός», ανέφερε ο κ. Ρουμάνης.
skyrodos
parapona-rodou
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ