2020-02-18 13:37:47
Φωτογραφία για Τσίπρας: Θα βάλουμε πλάτη σε ένα σοβαρό σχέδιο για το προσφυγικό
Το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με ένα σοβαρό πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων στην ενδοχώρα. Αν η Κυβέρνηση προχωρήσει σ' αυτό, εμείς θα βάλουμε πλάτη. Σ' αυτή την παρότρυνση-δέσμευση προχώρησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας παράλογη και «τετραγωνισμό του κύκλου» τη σημερινή στάση της Κυβέρνησης, από τη μια να μιλά για αποσυμφόρηση των νησιών και από την άλλη να λέει ότι δεν θα μεταφερθεί κανείς στην ενδοχώρα. «Δεν μπορείς να πατάς σε δύο βάρκες ταυτόχρονα», είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, απαριθμώντας τις αντιφατικές ενέργειες που έκανε και ακύρωσε η Κυβέρνηση μετά τον Ιούλιο. «Όταν ήμασταν Κυβέρνηση, μας κατηγορούσε η Ν.Δ. ότι εμείς φέρναμε τους πρόσφυγες. Γιατί πολλαπλασιάστηκαν οι ροές τώρα που κυβερνά η Ν.Δ.; Αυτή τους φέρνει;» σχολίασε σκωπτικά.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις ακραίες θέσεις που διατυπώνει επί του θέματος ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, όπως «κλειστά κέντρα που δεν θα βγαίνει έξω ούτε κουνούπι», καλώντας τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση. «Εκτός κι αν εκφράζει τη θέση της κυβέρνησης», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος, ως Πρωθυπουργός, είχε «διάφορους ακραίους» το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά παρενέβαινε όποτε εξέφραζαν θέσεις που δεν απηχούσαν την επίσημη κυβερνητική γραμμή.


Για την περίφημη αναφορά στους αρμούς της εξουσίας, ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Αναφέρθηκα στο ναρκοθετημένο πεδίο που βρήκαμε στο Κράτος, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση. Στο Κράτος-λάφυρο που βρήκαμε και που εμπόδισε την προσπάθειά μας. Βρεθήκαμε σε μία συνθήκη απόλυτης στέρησης, όχι μόνο οικονομικής, λόγω της τρόικας, αλλά και της δυνατότητας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Οι τεχνοκράτες οφείλουν να είναι άρτια εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι, να λειτουργούν με βάση το Σύνταγμα και να έχουν διοριστεί με αξιοκρατικά κριτήρια. Επειδή δεν διορίσθηκαν έτσι, λειτούργησαν διαφορετικά, κωλυσιεργούσαν και δεν εφάρμοζαν τις πολιτικές αποφάσεις της Κυβέρνησης».

Υπενθύμισε ότι λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο κ. Μητσοτάκης, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «άλλαξε μέσα σε μία νύχτα όλους τους Διευθυντές στη Δημόσια Διοίκηση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι νέοι Διευθυντές έπαιξαν ανάλογο ρόλο στη συνέχεια.

«Αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τον Διοικητή της ΕΥΠ αλλάζοντας και τον νόμο επειδή υπήρχε πρόβλημα με το πτυχίο του, διόρισε επικεφαλής της ΕΡΤ τον Διευθυντή του γραφείου του, σαν να λέμε ότι εγώ θα διόριζα τον Καρτερό. Σε μία νύχτα ξήλωσε από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού την κ. Θάνου, ενώ εμείς περιμέναμε τέσσερα χρόνια να λήξει η θητεία του κ. Κυρατσάκη, τον οποίον είχε τοποθετήσει πριν η Ν.Δ. Αν όλα αυτά τα είχαμε κάνει εμείς, θα μας είχατε βγάλει στα μανταλάκια».

Υπερτόνισε, δε, το θέμα της κυβερνητικής εμπειρίας, το οποίο πλέον απέκτησε και ο ίδιος και το κόμμα του, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα: «Όταν μπήκα για πρώτη φορά στο Μαξίμου, δεν ήξερα τι ήταν το ''κόκκινο τηλέφωνο''. Σήμερα έχουμε συσσωρευμένη εμπειρία», είπε, και τόνισε εκ νέου ότι τα συστατικά για να αντιμετωπίσει μία Κυβέρνηση τη διαφθορά είναι τρία: Κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία.

Όσο για το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς το καθοριστικό συνέδριο του Μαΐου, τόνισε: «Χάνοντας τις εκλογές τον Ιούλιο, πήραμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Το ίδιο βράδυ είπα ότι αυτό είναι εντολή μετασχηματισμού, ώστε να εκφράσει όλο τον αριστερό και προοδευτικό χώρο». «Είμαστε το μοναδικό κόμμα που έχει το θάρρος να κάνει απολογισμό κυβερνητικών πεπραγμένων, να δει και να πει ποια ήταν τα σωστά, τα λάθη, οι παραλείψεις. Αυτή η διαδικασία θα μας κάνει καλύτερους».

Και κατέληξε: «Δεν μας ενδιαφέρουν οι καρέκλες της εξουσίας για την εξουσία αλλά για τον τόπο και για αυτούς που εκπροσωπούμε κοινωνικά, τους μη προνομιούχους, τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη, την οποία τώρα θα προσέξουμε καλύτερα, διότι μην ξεχνάτε ότι στην πρώτη διακυβέρνηση είχαμε τους μνημονιακούς περιορισμούς».

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ