2020-02-19 12:55:11
Φωτογραφία για Προς αλλαγή η φαρμακευτική πολιτική! Τι θα γίνει με το χαράτσι 25% για τα νέα φάρμακα
Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική προανήγγειλε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ο κ.Κοντοζαμάνης μιλώντας στο 5ο συνέδριο για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας που διοργανώνεται από το Health Daily, μίλησε για τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στον τομέα του φαρμάκου, επιχειρώντας μάλιστα να δικαιολογήσει τις όποιες καθυστερήσεις έχουν σημειωθεί, αφού όπως είπε: «Υπήρξε ένα διάστημα προσαρμογής σε εμάς ως Υπουργείο Υγείας, όπου έπρεπε να στηριχθούν τα νοσοκομεία και να κλείσει ομαλά η χρονιά».

Το χαράτσι

Ο υφυπουργός Υγείας αναφέρθηκε πάντως και στο χαράτσι του 25% που επιβάλλεται στα νέα καινοτόμα φάρμακα για να εισαχθούν στην ελληνική αγορά, ένα μέτρο που είχε επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην αγορά φαρμάκου. Διαβάστε ΕΔΩ πως εισήχθη αιφνιδιαστικά στην αγορά το χαράτσι: “Αιφνίδιο χαράτσι 25% σε νέα φάρμακα με έκτακτη τροπολογία! Νέος κίνδυνος απόσυρσης 23 φαρμάκων”


Αποτελεί άλλωστε ένα ανασταλτικό παράγοντα για την εισαγωγή νεών θεραπειών στην Ελλάδα, αφού πολλές εταιρείες λόγω των επιβαρύνσεων επιλέγουν να μην τα προωθήσουν καν στη χώρα μας.

Ωστόσο οι νέες τοποθετήσεις θόλωσαν ακόμη περισσότερο το τοπίο καθώς δεν γίνεται σαφές πότε ακριβώς θα καταργηθεί το το 25% entry fee.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως πιθανώς θα εξαλειφθεί φέτος αλλά από την επόμενη χρονιά. Άλλωστε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης δεν προσδιόρισε χρονικά πότε ακριβώς θα καταργηθεί το χαράτσι καθώς είπε χαρακτήρισα: «Έχει ανακοινωθεί η κατάργηση του entry fee και επίκεινται κάποιες άλλες ρυθμίσεις για ομαλοποίηση αγοράς. Οι επόμενοι μήνες θα κυλίσουν πιο γρήγορα με χρονοδιαγράμματα».

Να σημειωθεί πάντως ότι η κατάργηση του entry fee έχει ανακοινωθεί- όπως είπε χαρακτηριστικά και ο κ.Κοντοζαμάνης- αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει θεσμοθετηθεί, ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ