2020-02-19 17:38:57
Φωτογραφία για Προανακριτική Novartis: Άφαντη και η «Κελέση» -Εκδόθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής
Ούτε η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» εμφανίστηκε για να καταθέσει στην προανακριτική Novartis.

Η ίδια επέλεξε την τακτική του άτυπου φυγά 24 ώρες μετά την απόφαση του «Μάξιμου Σαράφη» να μην εμφανιστεί ούτε ο ίδιος για να καταθέσει ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής.

Έτσι όπως και στην περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη» ζητήθηκε να εκδοθεί ένταλμα για την βίαιη προσαγωγή της.

Σημειώνεται πως η «Αικατερίνης Κελέση» έχει ζητήσει εγγράφως την ανάκληση της κλήσης της ως μάρτυρα, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή οδηγία περί υποχρέωσης της εμπιστευτικότητας, ενώ έχει κοινοποιήσει την επιστολή της προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, αλλά και την Ευρωπαία Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Εκδίδεται ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδίδεται ένταλμα βίαιης προσαγωγής το οποίο, όπως και χθες, δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.


Οι ίδιες πηγές πάντως τόνιζαν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

Τι έλεγε η «Κελέση» σε δήλωσή της

«Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει», έχει αναφέρει ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε δήλωσή της προς την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία απεστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Η «Αικατερίνη Κελέση», στη δήλωση-αίτησή της, επικαλείται την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.

Να σημειωθεί ότι ήδη από χθες, μέλη της πλειοψηφία της προανακριτικής novartis, ανέφεραν ότι σε περίπτωση που δεν εμφανιζόταν σήμερα η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση (δείτε εδώ τι ισχύει για το καθεστώς προστασίας μαρτύρων) τότε στο τραπέζι της επιτροπής αύριο ενδεχομένως να πέσει πρόταση για άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες. Χθες, με αφορμή τη μη εμφάνιση του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη στην προανακριτική Novartis και την εντολή για βίαιη προσαγωγή του, ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Μεγάρου Μαξίμου.
toeidesauto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ