2020-02-21 12:17:52
Φωτογραφία για Εφτά χρόνια «φαγητό από καρδιάς» με 21 εκατ. σνακς
Το φιλανθρωπικό πρόγραμμα του Στέλιου Χατζηιωάννου σε Ελλάδα και Κύπρο - Ο κ. Χατζηιωάννου τονίζει στο protothema.gr ότι στόχος του προγράμματος είναι «η υποστήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση»

Ήταν Μάϊος του 2013 και η εικόνα του sir Στέλιου Χατζηιωάννου πίσω από έναν πάγκο ενός πρόχειρου κυλικείου να μοιράζει σάντουιτς σε άπορους και φτωχούς Κύπριους έκανε τον γύρο του κόσμου. Ήταν η ώρα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, η οποία είχε χτυπήσει και την Ελλάδα.

Σχεδόν ένα χρόνο από το εκείνον τον Μάϊο του 2013 η φιλανθρωπική κίνηση του sir Στέλιου με το πρόγραμμα «φαγητό από καρδιάς» έκανε την εμφάνισή της και στην Αθήνα. Χιλιάδες άτομα που αντιμετώπιζαν την φτώχεια και όχι μόνο στήνονταν σε ατελείωτες ουρές για να πάρουν μικρό γεύμα.

Έξι χρόνια μετά ο στόχος του προγράμματος παραμένει ο ίδιος «η υποστήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση», όπως θα τονίσει στο protothema.gr το μέλος του ΔΣ του φιλανθρωπικού Ιδρύματος του Στέλιου Χατζηιωάννου, «Stelios Philanthropic Foundation» κύριος Νίκος Μουρκογιάννης
. «Επιθυμία του Στέλιου είναι το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί για όσο υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη. Γιατί πλέον από τα 7 σημεία που έχουμε σε Αθήνα και Πειραιά εξυπηρετούμε και πρόσφυγες – μετανάστες που έχουν έρθει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια».

Από την έναρξη του προγράμματος, το «Φαγητό από Καρδιάς» προσφέρει ένα δωρεάν σνακ και ένα χαμόγελο από καρδιάς σε ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική και κοινωνική διάκριση. Η προσφορά φαγητού αποτελείται από 2 σνακ στον κάθε επισκέπτη την ημέρα, που παράγονται από γνωστές βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά γκοφρέτες, κρουασάν, τσουρεκάκια, μπισκότα) τα οποία έχουν λιανική τιμή περίπου 1 ευρώ το καθένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος από το 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 έχουν μοιραστεί συνολικά 21.000.000 σνακ σε Ελλάδα και Κύπρο, με αντίστοιχη λιανική τιμή 21 εκατομμύρια ευρώ!

Ενώ κατά μέσο όρο οι επισκέψεις στα σημεία διανομής φθάνουν τις 350.000 το μήνα. Αυτή τη στιγμή από το πρόγραμμα «Φαγητό από Καρδιάς» εξυπηρετούνται 35.920 άτομα ηλικίας από 1 μήνα έως 18 ετών. Οι ηλικίες 18-30 ανέρχονται σε 18.229 άτομα, σε 17.416 είναι άνθρωποι ηλικίας 30-40, ενώ τα άτομα ηλικίας 40-50 ανέρχονται σε 14.407. Εκείνοι που εξυπηρετούνται από το φιλανθρωπικό πρόγραμμα και είναι ηλικίας 50-60 ανέρχονται σε 13.081 άτομα και 24.111 είναι τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 60 ετών. Συνολικά οι εγγραμμένοι του προγράμματος ανέρχονται σε 123.164 άτομα μεταξύ των οποίων και παιδιά όπως προαναφέρθηκε. «Η πρωτοβουλία «Φαγητό από Καρδιάς» ξεκίνησε πριν περίπου 7 χρόνια στην Κύπρο και στην Αθήνα με στόχο την υποστήριξη των λιγότερο προνομιούχων συνανθρώπων μας. Από τότε έως σήμερα, έχουμε προσφέρει περίπου 21 εκατομμύρια σνακ, ενώ πλέον δεχόμαστε περίπου 350.000 επισκέψεις κάθε μήνα.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η ανάγκη υποστήριξης κάποιων συνανθρώπων μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε βοήθεια σε όποιον μας τη ζητά, χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική ή άλλη κοινωνική διάκριση, ελπίζοντας μια μέρα, στο όχι τόσο μακρινό μέλλον, οι συνάνθρωποί μας να μη μας χρειάζονται πλέον», δήλωσε στο protothema.gr o Στέλιος Χατζηιωάννου.

Η διαδικασία εγγραφής στο πρόγραμμα είναι απλή. Ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει τα στοιχεία του επιδεικνύοντας την ταυτότητα, το διαβατήριο ή την άδεια παραμονής του. Η εθνικότητα ή άλλα στοιχεία πέραν αυτών δεν καταγράφονται. Με την καταχώρηση των στοιχείων του, ο καθένας λαμβάνει την κάρτα του προγράμματος και μπορεί να προσέλθει καθημερινά σε ένα από τα σημεία διανομής κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας τους για να παραλάβει τα σνακ που του αντιστοιχούν.

Ο κ. Ρούσσος είναι ο υπεύθυνος διανομής στο κτίριο της οδού Ευρυπίδου 10 το ένα από τα 7 σημεία διανομής των σνακς. Μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Ρούσσος επισήμανε ότι: «Έχουν περάσει τόσα χρόνια και αυτό που με έχει συγκλονίσει είναι ότι ποτέ δεν φανταζόμουν πόσο πολύ ανάγκη έχει ο κόσμος από ένα τέτοιο σνακ. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο κριτήριο στο να μπορεί κάποιος να γραφτεί στο πρόγραμμα. Είναι για όλους».

Εκείνο που θυμάται ο κ. Ρούσσος είναι οι ουρές που σχηματίζονταν όταν το πρόγραμμα λειτουργούσε για 4 ώρες καθημερινά το πρωί, αλλά και τα λόγια που του λένε πολλοί ώστε να τα μεταφέρει στο Στέλιο Χατζηιωάννου. «Στα πρώτα χρόνια του προγράμματος και όταν ανοίγαμε για 4 ώρες το πρωί είχαμε και τις ουρές. Σήμερα είμαστε από τις 7:30 μέχρι και τις 15:30.

Συγκινούμαι ιδιαίτερα από ανθρώπους που πλέον μας φωνάζουν και τους ξέρουμε με τα μικρά τους ονόματα, αλλά και όταν μας λένε να μεταφέρουμε τις ευχαριστίες τους και την ευγνωμοσύνη τους στον Στέλιο». Στόχος του μη κερδοσκοπικού, μη κυβερνητικού ιδρύματος Stelios Philanthropic Foundation είναι να υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα από φιλανθρωπικές δραστηριότητες, κυρίως σε χώρες όπου έχει ζήσει και δραστηριοποιηθεί ο ιδρυτής του, Sir Στέλιος Χατζηιωάννου: την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο και το Μονακό.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ