2020-02-24 09:38:37
Φωτογραφία για Το ΥΠΟΙΚ μετατρέπει σε τζόκερ τη φορολοταρία: Θα κληρώνει σπίτια και ΙΧ..
Μεγαλύτερης αξίας βραβεία –τέτοιου ύψους ώστε να μπορούν να αλλάξουν τη ζωή ενός τυχερού- μικρότερος αριθμός πολιτών που θα κερδίζουν κάθε μήνα (ενδεχομένως και νωρίτερα) αλλά και νέος τρόπος απονομής των ηλεκτρονικών λαχνών οι οποίοι θα δίδονται μόνο για συγκεκριμένες ηλεκτρονικές πληρωμές και όχι για όλες όπως ισχύει σήμερα.

Σε… τζόκερ σκοπεύει να μετατρέπει τη φορολοταρία το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τονώσει το ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών και με αυτό τον τρόπο να επιτύχει τον φετινό εισπρακτικό στόχο ο οποίος επιτάσσει αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ κατά τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί ένα σύνθετο πρόγραμμα παρεμβάσεων το οποίο θα έχει έναν κοινό στόχο: να αυξηθούν οι συναλλαγές με κάρτα. Ουσιαστικά, οι πληρωμές μας θα "μοιράζονται" σε κατηγορίες ανάλογα με τον ποιον γίνεται η συναλλαγή:

1. Αυτές που θα εκτιμηθεί ότι δεν βοηθούν ιδιαίτερα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής όπως είναι για παράδειγμα οι ηλεκτρονικές πληρωμές στα supermarket, η πληρωμή με ηλεκτρονικό τρόπο των λογαριασμών τηλεφώνου, ρεύματος κλπ, η πληρωμή καυσίμων κλπ
. Σε αυτή την κατηγορία πληρωμών, το μόνο όφελος είναι ότι θα προστίθενται στο "καλάθι" των ηλεκτρονικών πληρωμών ώστε να πιάνουμε το όριο του 30% του εισοδήματος που ισχύει από φέτος.

2. Αυτές για τις οποίες θα προβλέπεται ειδική έκπτωση φόρου. Ήδη έχει γίνει η αρχή με τις πληρωμές για την επισκευή ακινήτων. Όλες οι αποδείξεις που προέρχονται από επαγγέλματα που αφορούν την οικοδομή (ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, κατασκευαστές αλουμινίου και σιδηροκασκευών, ψυκτικοί, όσοι τοποθετούν πλακάκια σε δάπεδα και τοίχους καθώς και υαλοπίνακες, όσοι κάνουν επιχρίσεις κονιαμάτων – σοβατζήδες -, κατασκευαστές στεγών κ.λπ.) θα είναι στη λίστα των επαγγελμάτων που, αν πληρωθούν ηλεκτρονικά, ο συναλλασσόμενος θα εξασφαλίζει έκπτωση φόρου ίση με το 40% της αξίας της συναλλαγής.

Για την προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου, η νομοθετική διάταξη έχει ήδη ψηφιστεί και εκκρεμεί μόνο η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν στην οικοδομή, εξετάζεται να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο ο κατάλογος με συναλλαγές που θα αφορούν είτε σε εκπτώσεις φόρου είτε σε αφαιρέσεις ποσών από το φορολογητέο εισόδημα. Το πιθανότερο είναι ότι θα εξεταστεί η επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες.

3. Αυτές που θα μετράνε "διπλά" στο να πιαστεί ο στόχος του 30% το εισοδήματος. Εδώ εξετάζεται να μπουν συναλλαγές με δικηγόρους, μηχανικούς, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, πολυχώροι πραγματοποίησης παιδικών πάρτι, διοργανώσεις εκδηλώσεων γάμων. Διπλή μέτρηση σημαίνει ότι αν η αξία της ηλεκτρονικής πληρωμής είναι 1000 ευρώ, το "αποθεματικό" του φορολογούμενου προκειμένου να κριθεί αν πιάνει τον στόχο του 30% θα πιστώνεται με 2000 ευρώ.

4. Αυτές που θα εξασφαλίζουν "λαχνό" για τη φορολοταρία και αυτές που δεν θα εξασφαλίζουν λαχνό για τη φορολοταρία. Αυτή θα είναι μια σημαντική αλλαγή καθώς ενώ θα αυξηθούν τα βραβεία, θα μειωθεί ο αριθμός των λαχνών άρα θα αυξάνονται οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος το μεγάλο έπαθλο που θα είναι είτε μετρητά (σ.σ το όριο αναμένεται να ανέβει στα 100.000 ευρώ) είτε ακόμη και ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ