2020-02-27 10:50:19
Φωτογραφία για H Αγκάθα Κρίστι και ο Ηρακλής Πουαρώ το καλύτερο δείγμα αστυνομικών συγγραφέων και ιστοριών
Η Ένωση Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του καλύτερου αστυνομικού συγγραφέα όλων των εποχών: η Αγκάθα Κρίστι κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης συγγραφέως του είδους και το έργο της Η Δολοφονία του Ρότζερ Ακρόυντ- δημοσιευμένο το 1926- κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης αστυνομικής νουβέλας όλων των εποχών.

Ο Σερ  Άρθουρ Κόναν Ντόυλ με τα βιβλία του Σερλοκ Χόλμς κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης αστυνομικής σειράς όλων των εποχών, με ήρωα έναν ντετέκτιβ. 

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα στις 4 Νοεμβρίου, στο Λονδίνο.

Η Αγκάθα Κρίστι έγραψε 66 αστυνομικές ιστορίες και 14 σύντομες συλλογές ιστοριών ανάμεσα στα 1920 και 1976, οι οποίες συνολικά έχουν πουλήσει περίπου 4 εκατομμύρια αντίτυπα. Η Δολοφονία του Ρότζερ Ακρόυντ καθιέρωσε τον πρωτοεμφανιζόμενο-τότε- και πιο διάσημο δημοσιευμένο ήρωά της, τον περίφημο και δαιμόνιο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρώ, ο οποίος απετέλεσε πηγή έμπνευσης κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.


Οι 60 νουβέλες του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ με τον Σέρλοκ Χόλμς δημοσιευμένες ανάμεσα στα 1887 και 1927 έχουν επίσης επανειλημμένα γίνει τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικά φιλμς. Το δίδυμο Σέρλοκ Χόλμς και Δρ. Γουάτσον έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον κλασικά στην αστυνομική λογοτεχνία.

Η Ένωση Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας με τη μεγάλη ψηφοφορία που διεξήγαγε μεταξύ των 600 μελών της-συγγραφέων ήθελε να αποτίσει ένα φόρο τιμής στο αστυνομικό είδος γραφής, καθώς και στους καλύτερους εκπροσώπους του παγκοσμίως. Η ψηφοφορία είχε το γενικό τίτλο Ποιός το έκανε; (Who dunit?) και ανάμεσα στις αστυνομικές ιστορίες που διαγωνίσθηκαν ήταν:

Ο Μεγάλος Ύπνος και Ο μακρύς Αποχαιρετισμός του Raymond Chandler,  Η Δολοφονία του Ρότζερ Ακρόυντ και το Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές της Agatha Christie, Η Σιωπή των Αμνών του Thomas Harris, Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ του Arthur Conan Doyle, Έγκλημα στο Γκόρκυ Πάρκ του Martin Cruz Smith, The Moonstone  του Wilkie Collins, The Nine Tailors του Dorothy L Sayers κ.α.

 

ΠΗΓΗ: The Telegraph

Μετάφραση-Επιμέλεια κειμένου: Ευάγγελος Κουσιάδης, Συγγραφέας, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

                                                            [email protected]

 

Ο μπαλαντέρ του θανάτου

 

Στοίχημα με το διάβολο
 
biblioland
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το γνωμικό της ημέρας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το γνωμικό της ημέρας
Το γνωμικό της ημέρας
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το γνωμικό της ημέρας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ