2020-02-28 22:49:56
Φωτογραφία για Έκτακτη επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν μετά την κόλαση πολέμου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, Τραμπ και Ερντογάν κάλεσαν τη Συρία

και τη Ρωσία να «σταματήσουν» τη στρατιωτική τους επίθεση στη συριακή επαρχία - Στους 20 ανέρχονται οι Σύροι στρατιώτες που σκοτώθηκαν, σε αντίποινα για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κλιμακώνεται η δραματική κατάσταση στη Συρία, με τον πόλεμο ανάμεσα σε Δαμασκό και Άγκυρα να μαίνεται αφήνοντας πίσω δεκάδες απώλειες. Στον απόηχο των χτυπημάτων στην επαρχία Ιντλίμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε εκτάκτως με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν στη λήψη «άμεσων» επιπλέον μέτρων για την αποφυγή «μιας μεγάλης ανθρωπιστικής τραγωδίας» στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, που έγινε μια μέρα μετά το θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών από αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος, Τραμπ και Ερντογάν κάλεσαν τη Συρία και την Ρωσία να «σταματήσουν» τη στρατιωτική τους επίθεση στην συριακή επαρχία.


«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το συριακό καθεστώς, η Ρωσία και το ιρανικό καθεστώς πρέπει να σταματήσουν την επίθεσή τους, πριν σκοτωθούν και εκτοπιστούν και άλλοι άμαχοι», τόνισε η αμερικανική προεδρία.

Παράλληλα ο Ερντογάν τόνισε στον ένοικο του Λευκού Οίκου «την αποφασιστικότητά του να εκκαθαρίσει στοιχεία του καθεστώτος» στην περιοχή Ιντλίμπ, ανέφερε η τουρκική ανακοίνωση.

Την Πέμπτη, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ απηύθυνε κάλεσμα για δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης.

Στους 20 ανέρχονται οι Σύροι στρατιώτες που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού στη βορειοδυτική Συρία, σε αντίποινα για τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πρώτοι βομβαρδισμοί της Τουρκίας, που έγιναν από το πυροβολικό της ή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στόχευσαν θέσεις των δυνάμεων του καθεστώτος στη νότια και ανατολική Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 κυβερνητικοί στρατιώτες. Άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν στη συνέχεια από πυρά του τουρκικού πυροβολικού στη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού. Στον τομέα αυτό, στο βορειοανατολικό Χαλέπι, βρίσκονται Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα.

Η Δαμασκός δεν έχει σχολιάσει την κλιμάκωση με την Άγκυρα, ούτε ανακοίνωσε κάποιον απολογισμό. Μια στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλείται το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, είπε μόνο ότι "μεγαλοποιούνται" οι απώλειες των συριακών δυνάμεων.

Το πρωί σήμερα η Άγκυρα επιβεβαίωσε ότι απάντησε στις αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού στις οποίες σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες στην επαρχία Ιντλίμπ.

Επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν: Συμφώνησαν ότι χρειάζεται συντονισμός για εξομάλυνση της κατάστασης στο Ιντλίμπ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την εφαρμογή των συμφωνιών για την συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους δημοσιογράφους στην Μόσχα ότι η Ρωσία και η Τουρκία είναι έτοιμες να συνεχίσουν τον συντονισμό στην επαρχία του Ιντλίμπ.

Παράλληλα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι Πούτιν και Ερντογάν, αφού εξέφρασαν την σοβαρή τους ανησυχία για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, συμφώνησαν ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την «εξομάλυνση της κατάσταση στην βορειοδυτική Συρία», μετέδωσαν τα πρακτορεία Ifax και Ria.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ