2020-02-29 13:54:40
Φωτογραφία για Αναιμία: Τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας-ΦΩΤΟ

Όσοι πάσχουν από έλλειψη σιδήρου δεν το αντιλαμβάνονται εγκαίρως, παρά μόνο όταν εκδηλώνουν συμπτώματα όπως κούραση, ζάλη, αδυναμία και λαχάνιασμα.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι αναιμίας.

Η πιο συχνή µορφή αναιµίας είναι η σιδηροπενική αναιµία, που συνήθως οφείλεται στην κακή διατροφή και σε χρόνια απώλεια αίµατος, που προκαλείται από την υπερβολική εµµηνόρροια. Επίσης, αυξηµένες ανάγκες για σίδηρο, όπως στην ανάπτυξη του εµβρύου κατά την εγκυµοσύνη και τα παιδιά που υποβάλλονται σε ταχεία ανάπτυξη στην παιδική ηλικία και την εφηβεία, µπορεί να προκαλέσουν σιδηροπενική αναιµία.

Ο άλλος τύπος είναι η κακοήθης αναιµία, κατά την οποία ο οργανισµός δεν µπορεί να παράγει υγιή ερυθρά αιµοσφαίρια, επειδή δεν έχει αρκετή βιταµίνη Β12.

Για να προλάβετε αυτό τον τύπο αναιμίας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε φολικό οξύ και σίδηρο.

Δείτε τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή σας για να προλάβετε την αναιμία:

Κρέας: Ο αιμικός σίδηρος που υπάρχει στο κρέας και τα ψάρια απορροφάται ταχύτερα από το σώμα συγκριτικά με τον μη αιμκό σίδηρο που υπάρχει στα φυτά. Το κρέας ελαφιού, το μοσχάρι και το αρνί, περιέχου περισσότερο σίδηρο από το κοτόπουλο και τα άλλα πτηνά. Το συκώτι είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο και φολικό οξύ. Προσθέτοντας τροφές με μη αιμικό σίδηρο στη διατροφή αυξάνεται ο βαθμός απορρόφησης. Ψάρια πλούσια σε σίδηρο είναι ο σολομός και ο τόνος σε κονσέρβα.

Ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια: Τα φασόλια, τα ρεβίθια και η σόγια είναι καλές πηγές μη αιμικού σιδήρου για τους χορτοφάγους. Οι σπόροι κολοκύθας, οι σπόροι τσία και οι ηλιόσποροι είναι επίσης πλούσιοι σε σίδηρο.

Από τους ξηρούς καρπούς, οι καλύτερες επιλογές είναι τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φιστίκια Αιγίνης και οι κουκουναρόσποροι.

Βιταμίνη C: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κέιλ, τα πορτοκάλια, οι κόκκινες πιπεριές και οι φράουλες είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Τα σέσκουλα και οι λαχανίδες είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και σίδηρο που βοηθούν στην αντιμετώπιση της αναιμίας.

Συμπληρώματα: Σε περιπτώσεις σοβαρής έλλειψης σιδήρου, η αντιμετώπιση της αναιμίας περιλαμβάνει την καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων που κυμαίνεται από 150-200mg σιδήρου.

Με πληροφορίες απόMedical Daily

ΠΗΓΗ: Onmed.gr



Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ