2020-03-01 11:09:58
Φωτογραφία για Εξαπλώνεται ο κοροναϊός στην Ελλάδα - Επτά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Σε επτά ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας.

Εκτός από την 38χρονη στην Θεσσαλονίκη, του παιδιού της και άλλων δύο γυναικών στην Αθήνα, ανακοινώθηκαν χθες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ακόμα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού:

Capital.gr

"Το πρώτο πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, η οποία παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το δεύτερο πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Το τρίτο πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.


Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ".

Τα προηγούμενα κρούσματα 

Τα προηγούμενα κρούσματα είναι φυσικά η ασθενής "0", η 38χρονη που νόσησε πρώτη από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, και ο 10χρονος γιος της, οι οποίοι νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ.

Πέραν αυτών ακόμα δύο κρούσματα υπάρχουν στην Αθήνα. Πρόκειται για δύο γυναίκες, 40 και 36 χρονών, οι οποίες νοσηλεύονται σε απομόνωση σε ειδικούς θαλάμους στο νοσοκομείο "Αττικόν".

Και οι δύο γυναίκες είναι σε καλή κατάσταση στην υγεία τους.

Η 40χρονη είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και όταν επέστρεψε παρουσίασε συμπτώματα που τη θορύβησαν και μετέβη μόνη της στο νοσοκομείο.

Όσον αφορά το τέταρτο κρούσμα, πρόκειται για μία 36χρονη εκπαιδευτικό στον ιδιωτικό τομέα, η οποία είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο και είχε επιστρέψει στις 21 Φεβρουαρίου χωρίς συμπτώματα του κοροναϊού. Την εβδομάδα που μας πέρασε, όμως, ανέβασε υψηλό πυρετό με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου εκεί διαπιστώθηκε ότι πάσχει από τον Covid-19. Μιας και η 36χρονη έκανε ιδιαίτερα σε μαθητές, κάποια σχολεία έχουν κλείσει προληπτικά.

Ψυχραιμία και πρόληψη συστήνουν οι ειδικοί

Σε κάθε τόνο, οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη πιστής εφαρμογής των κανόνων υγιεινής με "πρωταγωνιστή" την υγιεινή των χεριών. Υπογραμμίζουν δε ότι όποιος εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει να παραμείνει σπίτι του και να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ή με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ και να μη λάβει την πρωτοβουλία να απευθυνθεί από μόνος του σε νοσοκομείο όπου μπορεί να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όπως έχει κατ' επανάληψη επισημάνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, στην πρώτη φάση, μετά την εμφάνιση της νόσου στη χώρα, την οποία και διανύουμε τώρα, όσα περιστατικά εντοπίζονται, ακόμα και τα ήπια, αντιμετωπίζονται με τον ύψιστο βαθμό ασφαλείας: νοσηλεία σε απομόνωση και "ιχνηλάτηση" όλων των επαφών των ασθενών για την καθυστέρηση της διασποράς της νόσου. Στην επόμενη φάση, η "επιδημία" θα αντιμετωπιστεί πιο πολύ στα πρότυπα της γρίπης, όπου η νοσηλεία θα αφορά τα σοβαρά περιστατικά, και οι ασθενείς με πολύ ήπιες εκδηλώσεις της νόσου θα καλούνται να μείνουν σπίτι τους, σε επικοινωνία με γιατρό, έως ότου αναρρώσουν.

Σημειωτέον πως ο νέος κοροναϊός, αν και προς το παρόν –και χωρίς να υπάρχει πλήρης και τελική εικόνα της επιδημιολογίας της– φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερη θνητότητα έναντι του ιού γρίπης, στην πλειονότητα των περιστατικών είναι μία ήπια νόσος, ενώ ειδικά στα παιδιά είναι έως και ασυμπτωματική.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση με στόχο την καθυστέρηση της διασποράς του ιού, θεσμοθέτησε εξειδικευμένα μέτρα, όπως η καραντίνα των ασθενών, κλείσιμο χώρων συνάθροισης, αναστολή εκδηλώσεων κ.λπ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ