2020-03-02 12:24:37
Φωτογραφία για Πότε θα γίνει ο επανυπολογισμός συντάξεων-Πότε (και αν) θα δοθούν αναδρομικά 10μηνου (ΠΙΝΑΚΕΣ)
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ:Το παρακάτω κείμενο κυκλοφορεί με το σημερινό (29/02/2020) φύλο της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και συντάκτη τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟ. Το ιστολόγιό μας το μετέτρεψε σε κείμενο (όπως κάνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των) με σκοπό την ενημέρωση των Αναγνωστών μας. Τονίζεται ότι για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα. Καλή σας ανάγνωση:

Το ημερολόγιο των αυξήσεων στις συντάξεις-Αποκλειστική δήλωση Βρούτση στον «Ε.Τ.»-Επανεξετάζεται η κράτηση 3%-14% υπέρ ΑΚΑΓΕ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - E.T. 29/02/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

Αντίστροφη μέτρηση για πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις άρχισε στο υπουργείο Εργασίας με την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου, ενώ την ίδια στιγμή, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, εξετάζεται ενδεχόμενη κατάργηση της κράτησης 3% ως 14% (υπέρ ΑΚΑΓΕ) που επιβάλλεται σε κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μικτά.


Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών αυξήσεων και αναδρομικών φτάνει έως τον Αύγουστο για τις κύριες συντάξεις, ενώ πολύ νωρίτερα, τον Μάιο ή τον Ιούνιο, θα πληρωθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις.

Οι κύριες συντάξεις αυξάνονται από εδώ και στο εξής για όσους συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 χρόνια εργασιακού βίου και την ίδια αύξηση παίρνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν έχοντας πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Οι επικουρικές αυξάνονται γιατί ακυρώνονται οι μειώσεις του Ιουνίου του 2016, που επιβλήθηκαν σε συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ.

Τα τελικά ποσά που προκύπτουν από τις διατάξεις του νέου νόμου και τα οποία παρουσιάζει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής είναι:

• Αυξήσεις ως και 180 ευρώ τον μήνα στις επικουρικές συντάξεις που είναι πιθανό να πληρωθούν από τον Μάιο αντί Ιούνιο που προβλεπόταν αρχικά, με αναδρομικά από Οκτώβριο 2019, που φτάνουν ως 1.260 ευρώ αν οι πληρωμές γίνουν Μάιο ή ως 1.440 ευρώ αν οι πληρωμές των αυξήσεων γίνουν τον Ιούνιο. Τις αυξήσεις και τα αναδρομικά παίρνουν περίπου 290.000 συνταξιούχοι.

• Αυξήσεις κατά μέσο όρο 65 ευρώ τον μήνα στις κύριες συντάξεις από τον Αύγουστο, με αναδρομικά 650 ευρώ για διάστημα 10 μηνών (Οκτώβριος 2019-Ιούλιος 2020).Κερδίζουν πάνω από 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου με 30 έτη ασφάλισης και άνω. Οι μεν συνταξιούχοι που αποχώρησαν με διατάξεις νόμου 4387, δηλαδή από 13/5/2016 ως και 30/9/2019, παίρνουν σε μια δόση την αύξηση και τα αναδρομικά. Οι δε παλαιότεροι που αποχώρησαν πριν τον νόμο 4387 και έχουν επανυπολογισμένη σύνταξη θα δουν τις αυξήσεις στην τσέπη εφόσον το κέρδος από τον νέο νόμο ξεπερνά το ποσό της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν. Η αύξηση θα δοθεί όμως σε 5 ετήσιες δόσεις, από 2020 ως και 2023.

Τρία είναι τα ορόσημα για τις αυξήσεις και τα αναδρομικά στις συντάξεις:

1. Επανυπολογισμός κύριων συντάξεων εντός 6 μηνών (Φεβρουάριος-Ιούλιος 2020) για 900.000 συνταξιούχους που έχουν 30 ως 40 έτη ασφάλισης.

2. Πληρωμή των αυξήσεων και των αναδρομικών κύριων συντάξεων από τον Αύγουστο του 2020.

3. Επανυπολογισμός-«εξπρές» όλων των επικουρικών συντάξεων (Μάρτιος-Απρίλιος ή και Μάιος) με ακύρωση των μειώσεων σε συνταξιούχους που είχαν άθροισμα συντάξεων πάνω από τα 1.300 ευρώ τον Ιούνιο του 2016.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΟΝ «Ε.Τ.»

«Αποκαθιστούμε αδικίες για παλιούς και νέους συνταξιούχους»

Σε αποκλειστική δήλωσή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης τονίζει ότι: «Με τον νέο νόμο, αποκαθιστούμε αδικίες για παλαιούς και νέους συνταξιούχους. Με την ψήφιση του νόμου, οι συντάξεις όπως και οι προβλεπόμενες αυξήσεις είναι διασφαλισμένες. Για πρώτη φορά το ασφαλιστικό μας σύστημα έχει πιστοποίηση βιωσιμότητας για τις επόμενες δεκαετίες με αναλογιστική μελέτη και ειδική μελέτη επάρκειας. Τα επόμενα βήματά μας θα είναι γρήγορα ώστε να δουν το συντομότερο τα οφέλη του νόμου οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι. Προχωρούμε άμεσα στον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων. Το εγχείρημα θα γίνει από τον e-ΕΦΚΑ και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών. Όσοι δικαιούνται αυξήσεις θα τις πάρουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Στις επικουρικές συντάξεις θα γίνει επανυπολογισμός χωρίς την περικοπή που επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2016 σε συνταξιούχους οι οποίοι είχαν άθροισμα συντάξεών πάνω από τα 1.300 ευρώ. Οι συνταξιούχοι θα πάρουν τις αυξήσεις έως τον Ιούνιο του 2020 με αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019».

Επανεξετάζεται η κράτηση 3% ως 14% στις κύριες

Το ενδεχόμενο κατάργησης της κράτησης υπέρ ΑΚΑΓΕ που εξακολουθεί να επιβάλλεται σε κύριες ή σε άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ μικτά, με ποσοστά 3% ως 14%, εξετάζεται στο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, αφορμή για την επανεξέταση της κράτησης αποτελεί το γεγονός ότι έχει κριθεί αντισυνταγματική το 2017 από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.) για τις συντάξεις του Δημοσίου ενώ με νεότερη απόφαση (930/2019) το δεύτερο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου είπε ότι η κράτηση αυτή λόγω του ότι είναι αντισυνταγματική, δεν θα έπρεπε να επιβάλλεται από 1/1/2017 στις συντάξεις που πληρώνονται από τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.» το υπουργείο μελετά ακόμη και την κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ για τον επιπρόσθετο λόγο ότι στις παλιές συντάξεις έχει ενσωματωθεί στην προσωπική διαφορά, ενώ στις νέες μετά τον νόμο Κατρούγκαλου συντάξεις τα ποσά που εισπράττονται είναι λιγότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν επειδή λίγοι περνούν τα 1.400 ευρώ. Οι εισπράξεις από τη μείωση αυτή είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ έναντι 700 εκατ. ευρώ στο παρελθόν.

Τη διαφορά των 350 εκατ. ευρώ που λείπουν από τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, τη βάζει ο ΕΦΚΑ από 1/1/2017 και μετά. Στην πράξη η διατήρηση της κράτησης επιβαρύνει και τον προϋπολογισμό και τους συνταξιούχους, χωρίς να υπάρχει ωφέλεια, αφού οι πόροι υπέρ ΑΚΑΓΕ δεν συνυπολογίζονται στα πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Τυχόν κατάργηση θα φέρει πρόσθετες αυξήσεις σε νέους συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 1.400 ευρώ, αλλά και σε παλαιούς που με τον επανυπολογισμό θα βγάλουν εθνική και ανταποδοτική σύνταξη πάνω από τα 1.400 ευρώ και ενώ θα είχαν μείωση λόγω ΑΛΚΑΓΕ, τώρα ενδέχεται να τη γλιτώσουν.
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ