2020-03-04 18:46:22
Φωτογραφία για Μία άγνωστη πτυχή από την Ιστορία της Δωδεκανήσου
Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 7ης Μαρτίου, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου και τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» διοργανώνουν δύο εκδηλώσεις εξαιρετικού ενδιαφέροντος, στις οποίες αναδεικνύεται μία άγνωστη πλευρά της Ιστορίας.

Ανασύρεται από τη λήθη ένα ναυάγιο, το μεγαλύτερο στη λεκάνη της Μεσογείου, με θύματα που ξεπερνούν τις απώλειες του Τιτανικού το 1912.

Το ναυάγιο του τραγικού ατμόπλοιου ORIA, με θύματα περισσότερους από 4.000 Ιταλούς στρατιώτες, αιχμαλώτους της ναζιστικής Γερμανίας, είναι μία πτυχή των γεγονότων της ξενικής κατοχής στα Δωδεκάνησα, η οποία φωτίζει τις εύθραυστες σχέσεις των κρατών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αποκαλύπτει το αδυσώπητο πρόσωπο του πολέμου.

Σημειώνεται ότι το ORIA είχε αποπλεύσει από τη Ρόδο στις 11 Φεβρουαρίου 1944 με προορισμό τον Πειραιά, μεταφέροντας 4.046 Ιταλούς αιχμαλώτους (43 αξιωματικούς, 118 υπαξιωματικούς και 3.885 στρατιώτες), 90 Γερμανούς σε υπηρεσία και το πλήρωμά του. Την επόμενη ημέρα έπεσε σε καταιγίδα, προσέκρουσε σε βράχια ανοικτά του ακρωτηρίου Σούνιο και βυθίστηκε. Διασώθηκαν 6 Ιταλοί, 21 Γερμανοί, ο Νορβηγός καπετάνιος και ο Έλληνας μηχανικός. Όλοι οι υπόλοιποι, ανάμεσά τους και 21 Έλληνες, μέλη του πληρώματος, έχασαν τη ζωή τους.


Η συγκλονιστική ιστορία του ORIA είχε για χρόνια χαθεί μέσα στις τόσες υποσημειώσεις της τοπικής μας ιστορίας.

Οι τότε ναζιστικές αρχές είχαν αποσιωπήσει τη ναυτική τραγωδία, η οποία, ωστόσο, άρχισε να κινεί το ερευνητικό ενδιαφέρον επαγγελματιών δυτών αλλά και ιστορικών, ήδη από τη δεκαετία του ΄50.

Η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας ευαισθητοποίησε την ιταλική πολιτεία και σταδιακά συγκροτήθηκε ένα Δίκτυο από τους συγγενείς των θυμάτων, με σκοπό τη δικαίωση της μνήμης τους.

Οι εκδηλώσεις αυτές που έχουν ως στόχο να φωτίσουν αυτή την ανεπίτρεπτα ξεχασμένη ναυτική τραγωδία της Ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

• Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 στις 19:30 με ομιλητές τον κ. Γιώργο Ιατρού, Μαθηματικό, Συγγραφέα, Ιστορικό Ερευνητή και τον κ. Γρηγόρη Τσιόγκα, Φιλόλογο και,

• Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020, στις 10:30 με ομιλητές τον κ. Γιώργο Ιατρού, Μαθηματικό, Συγγραφέα, Ιστορικό Ερευνητή και τον κ. Γιώργο Ζαχαριάδη, Δημοσιογράφο.

Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

Στη διάρκειά τους θα προβληθεί ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο ναυάγιο με τίτλο «MemORIA».
ερτ
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ