2020-03-05 08:03:20
Φωτογραφία για Ο Λουδοβίκος 14ος και η μάντισσα…
Μοιραστείτε το άρθρο

Ο Λουδοβίκος 14ος, γνωστός και ως “Βασιλιάς Ήλιος”, στέφθηκε Βασιλιάς της Γαλλίας το 1643 και άφησε το αλησμόνητο στίγμα του στη χώρα του, αλλά και σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο μέχρι τον θάνατό του, το έτος 1715, σε ηλικία 76 ετών.



Λουδοβίκος ΙΔ’ (05/09/1638 – 01/09/1715)

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης βασιλείας του, οι μάγοι και οι μάγισσες, οι προφήτες και οι χειρομάντισσες έχαιραν μεγάλης εκτίμησης στη Γαλλία, ιδιαιτέρως στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, επηρεάζοντας ριζικά τις ζωές των εύπιστων και αργόσχολων ευγενών.

Κάποτε, λοιπόν, πληροφόρησαν τον Βασιλιά, ο οποίος βρισκόταν τότε μαζί με όλους τους Αυλικούς του στο παλαιό παλάτι, στο περιώνυμο Κάστρο του Σαιν-Ζερμαίν-αν-Λαι, στο οποίο είχε άλλωστε γεννηθεί το 1638, ότι επρόκειτο να καλέσουν από το Παρίσι μια διάσημη μάντισσα της εποχής, για να τους προφητέψει τα μελλούμενα.

Ο Λουδοβίκος ο 14ος, ο οποίος ήταν υπερβολικά περίεργος, θέλησε να τη συμβουλευθεί ο ίδιος. Όταν έφτασε, λοιπόν, η πασίγνωστη μάντισσα, μεταμφιέστηκε όσο καλύτερα μπορούσε, παρουσιάστηκε εμπρός της και της ζήτησε να μαντέψει το μέλλον του.

Η γυναίκα τον κοίταξε προσεχτικά και κατόπιν του είπε:

Εσύ, παλικάρι μου, είσαι παντρεμένος. Είσαι, όμως, και γυναικάς. Σου αρέσουν οι ερωτικές περιπέτειες. Θα χηρέψεις γρήγορα. Αλλά, μετά, θα ερωτευθείς με πάθος μια χήρα, περασμένη στα χρόνια και ευτελούς καταγωγής. Αυτή τη χήρα θα τη στεφανωθείς και θα είσαι τόσο τυφλωμένος από τον έρωτά της, ώστε θα κάνεις ό,τι σου γυρεύει. Θα σε τραβάει πάντα από τη μύτη.

Ο Βασιλιάς της Γαλλίας ξέσπασε σε ειρωνικά γέλια, πλήρωσε και έφυγε. Κι όμως… Τα λόγια της μάντισσας αποδείχτηκαν αληθινά σε κάθε τους λεπτομέρεια.

Ο Λουδοβίκος ήταν τότε παντρεμένος με τη Μαρία Θηρεσία της Ισπανίας, η οποία πράγματι αρρώστησε ξαφνικά και πέθανε σε ηλικία 44 ετών, στις 30 Ιουλίου του 1683, έχοντας αποκτήσει μαζί έναν γιο και διάδοχο του βασιλικού θρόνου, τον Λουδοβίκο τον Μεγάλο Δελφίνο.

Μαρία Θηρεσία της Ισπανίας (10/09/1638 – 30/07/1683)

Ήδη κατά τη διάρκεια του γάμου του, ο Βασιλιάς ερωτεύθηκε μια άλλη γυναίκα, μια απλή Κυρία των Τιμών της Αυλής του, χήρα του ποιητή Πολ Σκαρρόν,η οποία ήταν μερικά χρόνια μεγαλύτερή του.

Η γυναίκα αυτή, η Φραγκίσκη του Μαιντενόν, μετά τον θάνατο της Βασίλισσας, έγινε η δεύτερη σύζυγος του Λουδοβίκου, αν και ο γάμος αυτός δεν ανακοινώθηκε ποτέ επισήμως ούτε έγινε αποδεκτός, με αποτέλεσμα να μην προσφωνείται ποτέ η ίδια με τον τίτλο της Βασίλισσας.

Φραγκίσκη του Μαιντενόν (27/11/1635 – 15/04/1719)

Η Φραγκίσκη του Μαιντενόν, παρ’ όλα αυτά, ήταν ο άνθρωπος που επηρέαζε περισσότερο τον Βασιλιά Λουδοβίκο τον 14ο σε όλες τις αποφάσεις του, επί παντός επιστητού, και ήταν η πιο κοντινή του σύμβουλος. Ουσιαστικά, η θεοσεβούμενη Φραγκίσκη διηύθυνε την τύχη της Γαλλίας για πολλά χρόνια.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΜΠΟΥΚΕΤΟ”, στις 03/11/1927…

Το άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΜΠΟΥΚΕΤΟ”, στις 03/11/1927

Μοιραστείτε το άρθρο...

Let's block ads! (Why?)



ΠΗΓΗ

Ο Λουδοβίκος 14ος και η μάντισσα ΠΕΡΙΕΡΓΑ - STRANGE
periergaa
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ