2020-03-05 15:55:26
Φωτογραφία για Κοροναϊός: Ανεβαίνουν στα 31 τα κρούσματα στην Ελλάδα
Ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται πολύ εύκολα τονίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Από Μαίρη Φωτάκη - Healthmag.gr

Η Ελλάδα μετράει 21 νέα κρούσματα από την ομάδα των εκδρομέων στους Αγίους Τόπους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει ανέβει στα 31 κρούσματα.

Αυτό ανακοινώθηκε στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας από τον επιδημιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι στις περιοχές της Αχαϊας και Ηλείας όπου επέστρεψαν οι εκδρομείς, είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων προφύλαξης και υγιεινής και η παραμονή στο σπίτι όσων έχουν συμπτώματα.

«Η ομάδα επέστρεψε από το Ισραήλ στις 27 Φεβρουαρίου όταν το Ισραήλ δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης. Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Τόνισε ακόμη ότι «σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. Στην πραγματικότητα είναι εκατοντάδες χιλιάδες παραπάνω. Η καταγραφή εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσης».


Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται πολύ εύκολα για αυτό και τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως αναμένεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται πανικός, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα.

Σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του καθηγητή λοιμωξιολογίαςΣωτήρη Τσιόδρα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης και των μέτρων που έχουν ληφθεί. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να επισημανθεί με κάθε τρόπο και σε όλους τους χώρους, πέραν της αποφασιστικότητας της πολιτείας να λειτουργήσει προληπτικά, η ατομική ευθύνη των πολιτών να τηρούν τα μέτρα υγιεινής.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να συνεχιστεί η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή. Ζήτησε επίσης να εξεταστεί αν και ποιες περαιτέρω ενέργειες χρειάζονται προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, όπως προβλέπεται και στην πρόσφατη ΠΝΠ. Επίσης, θα συνεχιστεί η ενημερωτική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες προκειμένου να τηρούν τα προληπτικά μέτρα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, προς το παρόν η χώρα μας βρίσκεται στη φάση 1 της επιδημίας COVID-19, που αφορά την εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων της νόσου, τα οποία σχετίζονται με ταξίδι σε πληττόμενες περιοχές. Ωστόσο, λαμβάνονται ήδη και μέτρα που αφορούν τη δεύτερη φάση της επιδημίας (διασπορά του ιού και συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα), μεταξύ των οποίων είναι και το προσωρινό κλείσιμο σχολείων αλλά και η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για την καθυστέρηση της επιδημίας εντός της χώρας, τουλάχιστον έως ότου υποχωρήσει η γρίπη και βελτιωθεί ο καιρός, και πάντα με την ελπίδα ότι και ο κοροναϊός θα έχει την ίδια «συμπεριφορά» στις καιρικές συνθήκες με τον «ξάδελφό» του SARS, τα περιστατικά του οποίου μηδενίστηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγή: economico.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ