2020-03-06 19:45:09
Φωτογραφία για Shakespeare & Company: Το βιβλιοπωλείο θρύλος στο Παρίσι που μπορείς να κοιμηθείς
Το Shakespeare and Company αναμφισβήτητα το πιο διάσημο ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο στον κόσμο, βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα σημεία του Παρισιού, βλέπει στο Σηκουάνα κοντά στο Place Saint-Michel και τη Boulevard Saint-Germain.

Το βιβλιοπωλείο για πάνω από 6 δεκαετίες και έχει αποτελέσει το καταφύγιο πολλών συγγραφέων. Πάνω από 30.000 επισκέπτες έχουν μείνει στο βιβλιοπωλείο από τότε που άνοιξε τις πόρτες του το 1919. Ο χώρος υπήρξε το κέντρο της αγγλοαμερικανικής κουλτούρας του Παρισιού κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου. Αποτέλεσε το στέκι μεγάλων συγγραφέων όπως του Ernest Hemingway, Ezra Pound, Scott Fitzgerald, Gertrude Stein και του James Joyce.

Το πρώτο Shakespeare and Company έκλεισε τον Δεκέμβριο του 1941 κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και λέγεται ότι έγινε επειδή η Sylvia Beach αρνήθηκε να πουλήσει το τελευταίο αντίτυπο του Finnegans Wake του Τζόις σε έναν γερμανό αξιωματικό. Αργότερα, το 1951, ο Αμερικάνος George Whitman, μετανάστης κι αυτός, το ξανάνοιξε. 


Ο George Whitman διατηρεί το βιβλιοπωλείο εδώ και πενήντα χρόνια, καταφέρνοντας προσελκύοντας ανθρώπους όπως ο Χένρι Μίλλερ, ο Ρίτσαρντ Ράιτ και ο Γουίλιαμ Μπόροους.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι πως ο Georges, προσκαλεί τους ανθρώπους να ζουν στο βιβλιοπωλείο. Ισχυρίζεται ότι πάνω από 40.000 άνθρωποι κοιμήθηκαν εκεί, άλλος λιγότερο χρόνο, άλλος περισσότερο, σε ένα από τα 13 κρεβάτια που βρίσκονται στο χώρο, ανάμεσα σε βιβλία. Το μοναδικό πράγμα που ζητάει είναι να στρώνει κανείς το κρεβάτι του το πρωί, να βοηθάει λίγο στις δουλειές του βιβλιοπωλείου και να διαβάζει ένα βιβλίο την ημέρα.

 

Οι επισκέπτες μπορούν να κοιμηθούν στο διαμέρισμα πάνω από το κατάστημα, όπου θα βρουν τοίχους γεμάτους με βιβλία. Το βιβλιοπωλείο στον κάτω όροφο αποτελείται από ατελείωτες σκάλες και δαιδαλώδεις διαδρόμους γεμάτους πολύτιμα βιβλία από το παρελθόν και το παρόν. Το ξύλο κυριαρχεί στο χώρο και μαζί με τα βιβλία δίνουν στο χώρο ένα παραμυθένιο άρωμα από άλλη εποχή.

Το Shakespeare & Company, λόγω και της ιστορίας του, ειδικεύεται στα αγγλόφωνα βιβλία. Η διαμονή στο βιβλιοπωλείο είναι δωρεάν με ένα άλλο αντάλλαγμα: μπορούν να βοηθήσουν για μία ή δύο ώρες την ημέρα στο βιβλιοπωλείο, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες όπως το να συγγράψουν μία σελίδα αυτοβιογραφίας.
via
olalathos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ