2020-03-09 10:46:34
Φωτογραφία για Ιχθυέλαια: Οφέλη και κίνδυνοι από τη μακροχρόνια πρόσληψη
Εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα ιχθυελαίων πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών, τα συμπληρώματα κάνουν τα μισά από αυτά που υπόσχονται: μπορεί να μειώσουν ελαφρώς τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, δεν μπορούν όμως να αποτρέψουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Για την ακρίβεια, άνδρες που λάμβαναν συμπληρώματα είχαν και μικρή αύξηση κινδύνου καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με ομάδα Βρετανών ερευνητών υπό τον Δρα Lee Hooper από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Εάν παίρνουμε συμπληρώματα ωμέγα-3 για αρκετά χρόνια, μπορεί να μειώσουμε ελάχιστα τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, όφελος που ακυρώνεται όμως από την ελάχιστη αύξηση του κινδύνου για κάποιες μορφές καρκίνου. Εν τέλει, τα συνολικά οφέλη για την υγεία είναι ελάχιστα, εξηγεί ο Hooper σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μικρές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών είναι απαραίτητες για την υγεία και μπορούμε να τις λάβουμε από τροφές όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός.


Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν επειδή πιστεύουν ότι τους προστατεύουν ή ακόμη και αντιστρέφουν παθήσεις όπως ο καρκίνος, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Για να το διαπιστώσουν, ο Hooper και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 47 δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν άνθρωποι που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: χωρίς καρκίνο, άνθρωποι που είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και όσοι είχαν διαγνωστεί στο παρελθόν με καρκίνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης δεδομένα από 86 δοκιμές που εστίαζαν σε καρδιακά συμβάματα.

Συνολικά, οι μελέτες περιλάμβαναν πάνω από 100.000 ανθρώπους που είτε αύξησαν την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (ιχθυέλαια) είτε ακολούθησαν τη συνήθη πρόσληψη για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Οι ερευνητές εστίασαν στο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία, από καρκίνο ή καρδιακή νόσο, καθώς και στις νέες διαγνώσεις καρκίνου, εμφράγματος η εγκεφαλικού.

Διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί να μειώσουν ελαφρώς τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, αύξησαν όμως ελαφρώς και τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τόσο τα οφέλη όσο και οι κίνδυνοι φάνηκαν να είναι μικροί.

Για παράδειγμα, εάν 1.000 άνθρωποι έπαιρναν συμπληρώματα ωμέγα-3 για περίπου 4 χρόνια, οι 3 θα μπορούσαν να αποφύγουν τον θάνατο από καρδιακή νόσο, οι 6 θα απέφευγαν σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, όπως έμφραγμα, ενώ οι 3 θα εμφάνιζαν καρκίνο του προστάτη.

Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν σε ανασκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στις επιστημονικές επιθεωρήσεις British Journal of Cancer και Cochrane Database of Systematic Reviews.

Πηγή: healthday.com

https://www.onmed.gr/ygeia/story/382326/ixthyelaia-ofeli-kai-kindynoi-apo-ti-makroxronia-proslipsi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ