2020-03-13 18:00:37
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση κλείνει τα μπαρ - Σκέψεις ακόμα και για «λουκέτο» σε εστιατόρια και καφετέριες
Η κυβέρνηση σκέφτεται να λάβει μέτρα τύπου Ιταλίας τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι και το Σάββατο και θα αρχίζουν να εφαρμόζονται άμεσα.

Η κυβέρνηση θέλει να προλάβει την εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς το δημόσιο σύστημα της χώρας βρίσκεται «στο όριο» ακόμα και χωρίς την επιδημία.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα κλείσουν τα μπαρ ενώ αρκετά κυβερνητικά στελέχη προτείνουν να κλείσουν και οι καφετέριες αλλά και τα εστιατόρια, προκειμένου να αποφευχθεί η κοσμοσυρροή. Αυτή την κοσμοσυρροή καταδίκασε με τον πλέον προφανή τρόπο και ο δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης. «Φύγετε από τις καφετέριες, θα γίνουμε Ιταλία», είπε.

Τα μέτρα τύπου Ιταλίας αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι και το Σάββατο και θα αρχίζουν να εφαρμόζονται άμεσα. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν αρκετοί δήμαρχοι και στελέχη της αγοράς, ο κόσμος συνωστίζεται σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, αγνοώντας τον κώδωνα του κινδύνου που έχει θέσει η επιστημονική κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί επιστήμονες όπως και ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, έχει αναφέρει πολλές φορές ότι ο συνωστισμός κόσμου βοηθά στο να εξαπλωθεί ο κοροναϊός.


Την ανησυχία του από το γεγονός ότι τα μέτρα που ανακοινώνονται από το υπ. Υγείας και τους ειδικούς «δυστυχώς δεν εφαρμόζονται» μετέφερε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

«Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι πρεπει να υπάρχει επαγρύπνηση. Δεν είναι σωστό να συγχρωτιζόμαστε. Δεν έχουμε άλλα όπλα για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ιό, δεν έχουμε εμβόλια, δεν έχουμε φάρμακα. Μένουμε σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι, δεν συγχρωτιζόμαστε ακόμα και να μην έχουμε συμπτώματα. Αποφεύγουμε κοινωνικές εκδηλώσεις, έχουμε καιρό να το κάνουμε αυτό» είπε ο καθηγητής

«Δυστυχώς, δεν έχουμε κουλτούρα πρόληψης στη χώρα. Δεν έχουμε το αίσθημα αλληλεγγύης, είμαστε λίγο εγωκεντρικοί» είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου προσθέτοντας ότι «στην επόμενη επιτροπή θα εισηγηθώ να κλείσουν οι καφετέριες».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το μέτρο αυτό είναι στην ευχέρεια της επιτροπής να αποφασιστεί και να τεθεί σε εφαρμογή. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες πράγματι συμπεριλαμβάνεται σε σενάρια που επεξεργάζονται.

«Έχουν οικονομικές επιπτώσεις όλα αυτά αλλά μπροστά στην υγεία θα επιλέξουμε τη δημόσια υγεία» πρόσθεσε.

«Εάν έχουμε ένα κύμα κρουσμάτων μαζεμένα σε 4-5 ημέρες, το σύστημα υγείας μας δεν θα αντέξει, είναι ήδη 11 χρόνια κρίσης. Αυτό θα συμβεί αν δεν σταματήσουμε τις συναθροίσεις και τις δημόσιες εκδηλώσεις» συμπλήρωσε.

Ως προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί είπε ότι «ελήφθησαν στην ώρα τους ακόμα και πιο μπροστά από ό,τι έπρεπε».

Τι έχει συμβεί στην Ιταλία

Μία περίπτωση άξια προσοχής είναι η Ιταλία η οποία εδώ και κάποια 24ωρα έχει τεθεί ολόκληρη σε καραντίνα. Τα κρούσματα είναι χιλιάδες και οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά κατά εκατοντάδες.

Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση της Ρώμης να πάρει την δύσκολη απόφαση να «παγώσει» την καθημερινότητα των πολιτών σε μία προσπάθεια να διακοπεί η περαιτέρω διάδοση του ιού.

Μέσα μαζικής μεταφοράς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, τα μέσα μεταφοράς λειτουργούν κανονικά και τα αεροδρόμια και τα τρένα παραμένουν ανοιχτά.

Με βάση την προηγούμενη καραντίνα στην οποία είχε τεθεί μόνο το βόρειο μέρος της Ιταλίας, οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούσαν το τρένο έπρεπε να υπογράψουν αστυνομικά έντυπα για να βεβαιώσουν ότι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς ή λόγους υγείας ή για να επιστρέψουν σπίτι.

Αυτοκίνητα

Στους κεντρικούς δρόμους η αστυνομία ελέγχει αν οι οδηγοί συμμορφώνονται στους περιορισμούς που υπάρχουν για την μετακίνηση.

Κρουαζιερόπλοια

Σε ορισμένα λιμάνια απαγορεύτηκε σε κρουαζιερόπλοια να αγκυροβολήσουν.

Εστιατόρια

Στα εστιατόρια και τα μπαρ της χώρας επιτρέπεται να λειτουργήσουν μόνο 6 το πρωί με 6 το απόγευμα και πρέπει να εγγυώνται ότι οι πελάτες βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ο ένας από τον άλλον. Όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς θα κλείνουν.

Καταστήματα

Όλα τα καταστήματα τροφίμων θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το 24ωρο, ενώ τα υπόλοιπα θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο αν είναι σε θέση να εγγυηθούν την απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ