2020-03-13 23:14:24
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Η ακτινογραφία των 190 κρουσμάτων στην Ελλάδα
Σε ποιες περιοχές της χώρας έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού. Ανησυχία για τα 11 «ορφανά». Αναλυτικά οι επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο. Ποιές θα μείνουν ανοιχτές. Πώς θα στηρίξει η κυβέρνηση τις κλειστές επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους.

«Κατεβάζει ρολά» η Ελλάδα, λόγω της μεγάλης εξάπλωσης του φονικού κορωνοϊού. Την Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν 72 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν νοσήσει στη χώρα μας σε 190.

Σοβαρή είναι η κατάσταση πέντε ασθενών, οι όποιοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι οι δυο στην Πάτρα, και από ένα κρούσμα στα νοσοκομεία Σωτηρία, ΑΤΤΙΚΟΝ και ΑΧΕΠΑ.

Αναλυτικά από τα κρούσματα που νοσηλεύονται τα 21 βρίσκονται στην Πάτρα, τα 9 στο Σωτηρία, τα 8 στο ΑΧΕΠΑ, τα 6 στο ΑΤΤΙΚΟΝ, ενώ από ένα κρούσμα νοσηλεύεται σε Μυτιλήνη και Θριάσιο.

Στην Αττική έχουν διαπιστωθεί 85 κρούσματα, στην Ηλεία 40, στην Αχαΐα 9, στη Θεσσαλονίκη 6, στην Ανατολική Αττική 5, στη Ζάκυνθο 4, στην Καστοριά 3, ενώ ένα άτομο είναι από άλλες περιοχές.


Ανησυχία για τα έντεκα «ορφανά» κρούσματα

Τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, για τα οποία δεν είναι σαφές πως τους μεταδόθηκε ο ιός είναι έντεκα και είναι αυτά που προβληματίζουν το υπουργείο Υγείας.

Οι ηλικίες των ατόμων που νόσησαν από τον κορωνοϊό

65 και άνω: 47 άτομα

40-64 ετών: 79 άτομα

0-17 ετών: 7 άτομα

Σε ποιες επιχειρήσεις μπαίνει «λουκέτο»

Από το πρωί του Σαββάτου, σταματά η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, κλείνουν εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφέ και καφετέριες. Στην εστίαση, δεν σταματά το ντελίβερι, ενώ για take away υπηρεσίες θα πρέπει σε όλα τα μαγαζιά οι ουρές να μην υπερβαίνουν τα πέντε άτομα.

Κλείνουν βιβλιοθήκες, πρακτορεία τυχερών παιγνίων ΟΠΑΠ (θα επιτρέπεται μόνο διαδικτυακό στοίχημα), πολιτιστικοί όμιλοι, πολιτιστικά σωματεία, αθλητικοί χώροι και πάρκα αναψυχής. Μένουν ανοιχτοί ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι εκτός ίσως από συγκεκριμένα σημεία που συνωστίζεται κόσμος όπως π.χ το Δελφινάριο.

Κλείνουν επίσης κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, οίκοι ανοχής, κατάστημα τατουάζ, μασάζ και περιποίησης νυχιών.

Ποιες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν

Ανοιχτά θα παραμείνουν περίπτερα, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, μίνι μάρκετ, ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, φαρμακεία και μεμονωμένα καταστήματα (πχ ρούχα παπούτσια).

Τα ΚΕΠ θα λειτουργούν από τις 7:30 το πρωί έως τις 15:00 και θα είναι κλειστά το Σάββατο.

Οι τράπεζες θα εξυπηρετούν κανονικά τους πολίτες μέσω των υποκαταστημάτων τους, όμως οι πολίτες καλούνται να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το e-banking για την διεκπεραίωση των υποχρεώσεών τους σε τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε όποιοι μέτρο χρειαστεί προκειμένου να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Έκτακτα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε επιδότηση των εργαζομένων για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει με κρατική εντολή, επιδότηση των ίδιων των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί αλλά και όσων εμφανίζουν σημαντική πτώση τζίρου.

Το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση 70 εκατ. ευρώ για την στήριξη των αναγκών του υπουργείου Υγείας λόγω κορωνοϊού. Εκτιμάται ότι οι ανάγκες μπορεί να φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Πηγή: skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ