2020-03-16 13:01:36
Φωτογραφία για Coronavirus και Κραχ
Κώστας Γκιώνης

Και ξαφνικά στη ζωή μας εμφανίστηκε ένας ιός, ο coronavirus, στην αρχή αντιμετωπίστηκε αδιάφορα γιατί ήταν πέρα από τις μακρινές Ινδίες, σε μια τόσο πολυπληθή χώρα, πού κάποιες λίγες χιλιάδες απώλειες, δεν ήταν κάτι το τρομακτικό.

Όταν άρχισε να εξαπλώνετε και όλο και νέες χώρες έμπαιναν στο παιχνίδι και ακούστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη του πολιτισμού, τότε άρχισε ο τρόμος να μορφοποιείται, δεν ήταν απλά ένας ιός πού μπορεί να σκοτώσει μερικές εκατοντάδες ανθρώπους ανά χώρα η μερικές χιλιάδες σε μεγαλύτερες σε πληθυσμό, αλλά ήταν κάτι πιο μεγάλο!

Μαζί με το φούντωμα του ιού, την ανακήρυξη του σε πανδημία, τα περιοριστικά μέτρα πού λάμβαναν οι κυβερνήσεις πού όσο προχώραγε η κατάσταση, τόσο πιο σκληρά γίνονταν, άρχισαν να φουντώνουν τα σενάρια, για την προέλευση του ιού.

Στην αρχή ακούσαμε για νυκτερίδες, αργότερα μάθαμε για παγκολίνους, είδος μυρμηγκοφάγου, κατόπιν περάσαμε σε πιο πιασάρικα σενάρια, ιός πού ξέφυγε από εργαστήριο, πήγαμε στα κινηματογραφικά, οι Καναδοί συνέλαβαν και ανακρίνουν μία Κινέζα διακεκριμένη επιστήμονα πού δούλευε σε πρόγραμμα ιών της Καναδικής κυβέρνησης και ταυτοχρόνως έδινε μάλλον στοιχεία σε ένα εργαστήριο βιολογικών όπλων πού όλως τυχαίως έχει την έδρα του 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γιουχάν! Την ίδια στιγμή Κινέζος αξιωματούχος κατηγορεί της ΗΠΑ ότι έσπειραν τον ιό για να διαλύσουν την οικονομία της Κίνας!

Δεν βαυκαλίζομαι ότι έχω κληρονομικό χάρισμα, αλλά κάποια συμπεράσματα είναι οφθαλμοφανή και αυτά θα δούμε.

Βρισκόμαστε στην δίνη μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, πού η κρίση του 2008 φαντάζει παιδική χαρά μπροστά της, οι οικονομίες των χωρών προς διάλυση, κλειστές επιχειρήσεις όχι έσοδα στα κράτη, δραματική μείωση των ΑΕΠ, τεράστιες επιχειρήσεις, μεσαίες και μικρές θα καταστραφούν, αεροπορικές, μεταφορικές, τουριστικές, εμπορικές, έχουν σμπαραλιάσει, το κλείσιμο των καταστημάτων θα φέρει επιπλέον χρέη στις επιχειρήσεις και όλοι αυτοί θα μετακυλήσουν την χασούρα τους στους συνήθεις ύποπτους, τους εργαζομένους τους, πού σημαίνει ανεργία και περικοπή μισθών.

Για όσους ξέρουν αυτή η κρίση ήταν αναμενόμενη, τα κράτη όλα είναι υπερχρεωμένα σε τέτοιο βαθμό πού αποκλείεται να αντεπεξέλθουν, η οικονομία πλέον δεν βασίζεται στην παραγωγή, της είναι αδιάφορο, όλο αυτό το χρηματιστικό οικοδόμημα είναι μια τεράστια φούσκα πού έπρεπε να σκάσει και αυτό συμβαίνει αυτή την στιγμή, αν γινότανε υπό κανονικές συνθήκες θα γινότανε χαλασμός, η συγκυρία του ιού τον κάνει να περνάει αναίμακτα Η επιδημία δεν ξέρω πόσο χειρότερη είναι από τις προηγούμενες, H1N1, SARS, H1N5, επιδημία των χοίρων, των πτηνών κλπ, το μόνο σίγουρο ότι είναι άγνωστη, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, αυτό σε συνδυασμό, με τρομολαγνικές προβλέψεις, δημιουργούν καθολικό αίσθημα φόβου, σε τέτοιο σημείο πού να αποδέχεσαι τον οποιονδήποτε περιορισμό για το καλό σου κι αν την συγκεκριμένη στιγμή μπροστά στο φόβο του θανάτου φαντάζει καλοδεχούμενο, δεν είμαι σίγουρος στην διαχείριση αυτού του know how στο μέλλον.

Άλλα συμπεράσματα πού αφορούν τον Ελληνικό χώρο είναι το πως η πολιτική εξουσία είναι έρμαιο στις διαθέσεις της εκκλησιαστικής εξουσίας και ενώ απαγορεύει την μάζωξη ανθρώπων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εκεί το βουλώνει θυσιάζοντας την υγεία της κοινωνίας για να κερδίσει τα ψηφαλάκια του ταλιμπανέζικου κομματιού περιμένοντας να αποφασίσουν οι ιεράρχες μόνοι τους αν μας αφήσουν να ζήσουμε.

Ένα ουσιαστικό συμπέρασμα είναι το πόσο δίκιο είχαν αυτοί πού υποστήριζαν το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο δίνει την δυνατότητα σε όλους να είναι ίσοι απέναντι σε μία ασθένεια
. Χρόνια το σύστημα υγείας απαξιωνόταν, κουμάντο έκαναν κάποιοι γιατροί πού λειτουργούσαν με την λογική του γκάνγκστερ, οι πολλοί οι τίμιοι ήταν παραπεταμένοι, με μισθούς πείνας, προσπαθώντας να τους εξωθήσουν κι αυτούς στο δρόμο της παρανομίας, όπου συμμετείχαν γιατροί, φαρμακευτικές, πολιτικό και κρατικό προσωπικό.

Το κλείσιμο νοσοκομείων, κέντρων υγείας, απολύσεις γιατρών, στο βωμό να πετύχουν τα νούμερα και μάλιστα θριαμβολογώντας για την τεράστια επιτυχία τους, αποδείχθηκε με τα τελευταία γεγονότα εγκληματική πράξη και πρέπει να παρακαλάμε μην ο ιός διασπαρεί στα επίπεδα της Ιταλίας, γιατί όπως έχουν καταντήσει το σύστημα υγείας, όσο και φιλότιμες προσπάθειες και να κάνει το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα μαζεύουμε τους νεκρούς από τα πεζοδρόμια!

Εν κατακλείδι ο coronavirus, δεν κτυπάει μονάχα τους πνεύμονες, κτυπάει την παγκόσμια οικονομία και ξεχρεώνει γραμμάτια πού δεν εξοφλήθηκαν το 2008, ένα κολοσσιαίο Κραχ!

Κώστας Γκιώνης: Σχετικά με τον συντάκτη

http://sioualtec.blogspot.com/2020/03/coronavirus.html
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ