2020-03-16 22:12:28
Φωτογραφία για Τι σημαίνει η λέξη καραντίνα και από πού πήρε το όνομά της
Η ιστορία πίσω από τη λέξη «καραντίνα» και η 40ήμερη παραμονή των πλοίων στη Βενετία

Τόσο γρήγορη και επιθετική είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού και δεν είναι λίγες οι χώρες

που έχουν επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα στους πολίτες τους στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τον ιό.

Η λέξη καραντίνα ακούγεται συνεχώς τον τελευταίο καιρό που όλος ο πλανήτης ασχολείται με τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει εξελιχθεί πλέον σε πανδημία.

Σε ένα οποιοδήποτε λεξικό, ως εξήγηση στη λέξη «καραντίνα» θα βρούμε ότι αποτελεί περιορισμό στην κυκλοφορία ανθρώπων και εμπορευμάτων, πράγμα το οποίο βιώνουμε τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα στον πλανήτη.

Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο με την ιατρική απομόνωση, η οποία εφαρμόζεται σε άτομα που νοσούν από μεταδοτική ασθένεια και ως εκ τούτου απομονώνονται από τον υγιή πληθυσμό.

Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από αυτή τη λέξη; Η λέξη καραντίνα προέρχεται από την ενετική παραλλαγή της ιταλικής λέξης quaranta giorni, που σημαίνει σαράντα ημέρες. Αυτές οι σαράντα ημέρες αναφέρονται στην υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης των πλοίων και του πληρώματος κατά την επιδημία της Μαύρης πανώλης (1348-1353) στη Βενετία. Τα πλοία έδεναν στο λιμάνι της πόλης για 40 ημέρες περιμένοντας να δουν αν θα τους εμφανιστούν τα συμπτώματα της πανώλης ή αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ