2020-03-18 13:30:07
Φωτογραφία για Η νέα δέσμη μέτρων στήριξης
Την νέα δέσμη μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου οι Υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι δεν υφίσταται φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Επιπλέον οι δαπάνες για παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση συμμόφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι ενισχύεται το σύστημα υγείας με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ. «Ό,τι επιπλέον χρειαστεί το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του Covid-19 θα το έχει» διαβεβαίωσε. Σε ό,τι αφορά την αναστολή φόρων και εισφορών επιχειρήσεων τα μέτρα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, που επηρεάζονται, εφόσον δεν προχωρούν σε απολύσεις.

Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο. Αν χρειαστεί θα υπάρξει παράταση, διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.


Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι έχει αποφασιστεί αναστολή πλήρως ή εν μέρει 200.000 επιχειρήσεων με περισσότερους από 600.000 εργαζόμενους, οι οποίες θα στηριχθούν.  Επίσης επηρεάζονται δραστικά ακόμη 200.000 επιχειρήσεις και θα ενταχθούν στα μέτρα.

Έκανε ακόμη λόγο για συνολική χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις με αυστηρή προϋπόθεση να διατηρηθούν ΟΛΕΣ οι θέσεις εργασίας.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι ο ΦΠΑ για μάσκες, αντισηπτικά, γάντια θα διαμορφωθεί στο 6%.

Γνωστοποίησε επίσης ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά, ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ. Παράλληλα σημείωσε πως δεν θα υπάρξει μείωση στον ΕΝΦΙΑ φέτος. «Είμαστε στην αρχή της μάχης. Θα ακολουθήσουν και άλλα πακέτα μέτρων ώστε να βγούμε από τη μάχη με τις λιγότερες δυνατές απώλειες» διαβεβαίωσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών κάλεσε τις Τράπεζες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Υπενθύμισε την 6μηνη αναστολή της πληρωμής χρεολυσίων για επιχειρήσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως πρέπει να προβούν και σε άλλες παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν και τα φυσικά πρόσωπα.

Τα καταστήματα των Τραπεζών παραμένουν ανοιχτά, ωστόσο θα περιοριστούν οι απευθείας συναλλαγές, όπως είπε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας θα ενεργοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός ύψους έως 3 δισ. ευρώ. Η ΤτΕ θα χορηγήσει στις Τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία έως 2 δισ.  ευρώ, όπως ανέφερε. Υπογράμμισε παράλληλα πως «από αυτήν την κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανείς δεν θα μείνει πίσω». «Κρινόμαστε άπαντες: Κράτος, επιχειρήσεις, πολίτες» δήλωσε εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι «η ελληνική οικονομία θα εξέλθει νικητής, θα προχωρήσουμε όλοι μαζί σε ένα λαμπρότερο μέλλον, ειδικά εάν καθένας κάνει αυτό που πρέπει και του αναλογεί».

Με τη σειρά του ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κάλεσε τις επιχειρήσεις να μην προχωρούν αναίτια σε απολύσεις. Όλα τα μέτρα έχουν ως προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τόνισε ενώ ανακοίνωσε αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες για όσες επιχειρήσεις πλήττονται.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ