2020-03-19 07:00:29
Φωτογραφία για Εγκύκλιος για τις Λαϊκές αγορές: Με αντισηπτικό τα κέρματα
Από την περασμένη Παρασκευή είχαμε γράψει για τους κινδύνους διασποράς του κοροναϊού στις λαϊκές αγορές. 

Αναλυτική εγκύκλιος από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης στην οποία ορίζεται πώς θα λειτουργούν οι λαϊκές αγορές ενώ περιλαμβάνονται επεξηγηματικές πληροφορίες σχετικά με επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων.

 Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών ορίζεται ότι η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών στις λαϊκές αγορές είναι τα 2 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο, κενό-ελεύθερο από αντικείμενα, όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) υποχρεούνται να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ' όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης, κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα, οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών υποχρεούνται όπως λάβουν μέτρα για τον συχνό καθαρισμό των χώρων, την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, την πλύση και απολύμανση μετά το πέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την διαρκή πληροφόρηση με κάθε μέσο των καταναλωτών για την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού.

Την Πέμπτη αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκδοθεί η απόφαση για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ, από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά υπενθυμίζεται ότι, όπως δήλωσε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, η κατάσταση στην αγορά έχει πλήρως ομαλοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι επιχειρήσεις έχουν ελευθερία σχετικά με το χρόνο έναρξης της λειτουργίας τους το πρωί, τις καθημερινές, αλλά δεν μπορούν να λειτουργούν μετά τις 9 το βράδυ.

Ανεπαρκής η ασφάλεια στις λαϊκές αγορές, επεσήμαναν οι δήμαρχοι

Πολλοί ήταν οι δήμαρχοι που έθεσαν ζήτημα ανεπαρκούς ασφάλειας στις λαϊκές αγορές λόγω του μεγάλου συγχρωτισμού που σημειώνεται κάποιες ώρες, ενώ πρότειναν και το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής της λειτουργίας τους, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Γιώργο Πατούλη.

Ο κ
. Πατούλης ανέλαβε να διερευνήσει κατά πόσο μπορεί να αποφευχθεί το κλείσιμό τους με τη λήψη μέτρων μη συγχρωτισμού. Οι δήμαρχοι πρότειναν τη λήψη περιοριστικών μέτρων στη μετακίνηση των πολιτών σε άλση, πάρκα και πνεύμονες πρασίνου, όπως ο Υμηττός και η Πάρνηθα, όπου διαπιστώθηκε μεγάλη κινητικότητα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο περιφερειάρχης συνέστησε να λάβουν περιοριστικά μέτρα οι αρμόδιες αρχές και έκανε γνωστό ότι το Πάρκο Τρίτση, για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει κλειστό για όσο διάστημα χρειαστεί.

Στην απορία των δημάρχων για τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στα κοιμητήρια κατά τη διάρκεια ενταφιασμού πολιτών που έχουν χάσει τη ζωής τους από τον κορωνοϊό, επισημάνθηκε η ανάγκη έκδοσης συγκεκριμένων οδηγιών από τα αρμόδια υπουργεία.

Στα γενικότερα αιτήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι, συμπεριλαμβάνονται αυτά που αφορούν στην ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, στη δυνατότητα κάλυψης του κόστους μηνυμάτων σχετικών με τα μέτρα πρόληψης στα κοινωνικά δίκτυα και στην ενίσχυση με προσωπικό, υπηρεσιών που επιβαρύνονται λόγω των προληπτικών μέτρων. Ειδική αναφορά έγινε και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου υλοποιούνται πολλά έργα χωρίς επάρκεια προληπτικών μέτρων.

Η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί στη μία το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής, ενώ με αφορμή τη σημερινή, ο Γ. Πατούλης επισήμανε:

«Περιφέρεια και δήμοι της Αττικής είμαστε σε ανοιχτή γραμμή για την επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν στην πορεία εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Θα είμαστε σε 24ωρη ανοιχτή επικοινωνία με την ανάπτυξη ειδικής πλατφόρμας με στόχο να παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί»
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ