2020-03-19 18:37:17
Φωτογραφία για Μακρόν: Σκληρά μέτρα - πρότυπο για την πανδημία
Πολεμικό είναι το κλίμα εν καιρώ ειρήνης στη Γαλλία με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

να ανακοινώνει χθες σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τη λήψη σκληρών μέτρων για να θωρακίσει τους συμπολίτες του από τον κορωνοϊό καθώς, όπως τόνισε, ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε τρεις ημέρες και οι θάνατοι αυξάνονται.

«Ο ιός είναι εδώ και είναι αόρατος», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα «Liberation» αναπαράγοντας τη σχετική δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν.

Μέχρι στιγμής, στη Γαλλία οι νεκροί από τον Covid- 19 ανέρχονται σε 148 και τα κρούσματα υπολογίζονται σε 6.650.

Η Γαλλία θα εφαρμόσει περιορισμούς στις μετακινήσεις από σήμερα και για δύο εβδομάδες, στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Στο διάγγελμά του προς το γαλλικό έθνος, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι, οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν έξω μόνο εάν είναι απαραίτητο. Σύμφωνα με τον ίδιο, όποιος αψηφά τους περιορισμούς θα τιμωρείται.


Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, που προβλεπόταν για τις 22 Μαρτίου, θα αναβληθεί και πιθανόν να διεξαχθεί τον Ιούνιο.

Επιπλέον, η κυβερνητική ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβάνεται η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, αναστέλλεται.

Η Γαλλία έχει ήδη κλείσει εστιατόρια, μπαρ, σχολεία και έχει απαγορεύσει τη λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Σε πόλεμο κατά της δημόσιας υγείας βέβαια, αλλά ο εχθρός είναι εκεί. Αόρατος, ασύλληπτος. Ποτέ η Γαλλία δεν είχε λάβει τέτοιες αποφάσεις σε καιρό ειρήνης» ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές πως η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο με τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα του Μακρόν:

-Κλείνουν τα σύνορα για τουλάχιστον ένα μήνα. Τα σύνορα της Γαλλίας κλείνουν από σήμερα σε συντονισμό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε ο Μακρόν, κλείνουν όλα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ κλείνουν, όπως και όλα τα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν.

Το κλείσιμο των συνόρων θα έχει ισχύ για 30 ημέρες.

-Από σήμερα θα πωλούνται μάσκες στα φαρμακεία στις 25 πιο ευάλωτες περιοχές της Γαλλίας, αλλα με προτεραιότητα σε γιατρούς και νοσοκομεία. Από την Παρασκευή θα υπάρχουν σε κάθε μέρος της Γαλλίας.

- Ο β′ γύρος των δημοτικών εκλογών αναβάλλεται.

-Αύξηση του επιδόματος ανεργίας

- Όλες οι άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών απαγορεύονται από την Τρίτη το μεσημέρι και για 15 ημέρες. Καλούνται όλοι να παραμείνουν σπίτι. Συλλαμβάνεται όποιος παρανομήσει.

- Ο στρατός θα χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει τους ασθενείς στο νοσοκομείο.

Η Γαλλία θα αναπτύξει 100.000 αστυνομικούς για την επιβολή των μέτρων αυστηρού περιορισμού που διέταξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, τονίζοντας πως θα συσταθούν σταθερά σημεία ελέγχου σε ολόκληρη τη χώρα.

«Μείνετε σπίτι», δήλωσε ο Καστανέρ, προσθέτοντας ότι πρόστιμα ύψους έως και 135 ευρώ θα επιβάλλονται σε όσους αψηφούν τους αυστηρούς περιορισμούς.

-Θα χρησιμοποιηθεί το στρατιωτικό νοσοκομείο της Αλσατίας, κοντά στα γερμανικά σύνορα.

-Ακυρώνονται όλες οι τροποποιήσεις νόμων, με προτεραιότητα στο συνταξιοδοτικό.

-Οι εταιρείες δεν θα πληρώνουν φόρο στο κράτος μέχρι νεωτέρας .
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ