2020-03-20 11:49:37
Φωτογραφία για Δελτίο Τύπου Πανελλήνιου Σύλλογου Ιατρών Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης ΠΑΣΥΠΑΑ 17/03/2020
Η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημίας από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 

Οι ιατροί και το Υγειονομικό Προσωπικό των Κέντρων Υγείας, με αίσθημα ευθύνης, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου, απ΄όπου μας ζητηθεί.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να επισημάνουμε, υπό μορφή προτάσεων τα ακόλουθα.

Πρέπει άμεσα να ανασταλούν τα τακτικά ραντεβού των ιατρείων, καθώς οι ασθενείς δεν μπορούν να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και προσέρχονται στα ιατρεία για απλή συνταγογράφηση εξετάσεων,όπως προληπτική μαστογραφία, προληπτική εξέταση κατά Παπανικολάου (test pap), PSA, εξετάσεις χοληστερίνης τριγλυκεριδίων, μετρήσεις οστικής πυκνότητας, χορήγηση βεβαιώσεων για άδειες κύησης, παρατάσεις αδειών,γυαλιά οράσεως, προσθετικές οδοντιατρικές εργασίες. Παρατηρείται δε το φαινόμενο στην πλειοψηφία να είναι άτομα ευπαθών ομάδων. 


Να γίνει άμεσα εφοδιασμός των Κέντρων Υγείας με ειδικές μάσκες FFP2, με αδιάβροχες ρόμπες με μακρυά μανίκια , με αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα , χειροπετσέτες μιας χρήσης, κάδους ποδοκίνητους. Να δοθεί η δυνατότητα της απ΄ευθείας προμήθειας των υλικών από τις μονάδες, εφόσον η κεντρική προμήθεια είναι χρονοβόρα.

Να μελετηθουν μέτρα εκ περιτροπής εργασίας των εργαζομένων, με προτεραιότητα τα άτομα, που ανηκουν σε ευπαθείς ομάδες, με προυπάρχοντα προβλήματα, ωστε οι μονάδες να παραμείνουν ανοικτές και μάχιμες

Οι υγειονομικοί των Κέντρων Υγείας να μην υποβάλονται στο τεστ για ανίχνευση του κορωνοϊου συμφωνα με τα γενικά κριτήρια, αλλά κατά προτεραιότητα, ώστε να περιοριστεί διασπορά του ιού. 

Η Υγειονομική Περιφέρεια να μεριμνήσει για την διαδικάσία χορήγησης των αδειών στους υγειονομικούς , που θα χρειαστεί να παραμείνουν στο σπίτι, εάν τεθούν σε κατάσταση καραντίνας, εφόσον ισχύει αναστολή κανονικών αδειών.

Τονίζουμε οτι τα Κέντρα Υγείας , με την υπάρχουσα στελέχωση ,αδυνατούν να λειτουργήσουν σε 24/ωρη βάση.

Ο Πρόεδρος

Μπούρος Χαρίλαος

Ο Γ. Γραμματέας

Θεσσαλονικεύς Νικόλαος
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ