2020-03-20 18:05:15
Φωτογραφία για Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες: Η Rolex κλείνει εργοστάσια
Η Richemont πουλάει μισοτιμής Cartier στο Watchfinder  Πρώτα, έχασε το Χονγκ Κονγκ... μετά, ολόκληρο τον πλανήτη - Η εμβληματική Ελβετική ωρολογοποιία αντιμετωπίζει προβλήματα αντάξια της ιστορίας της

H ελβετική βιομηχανία ρολογιών επέζησε από πολλά χτυπήματα στο παρελθόν, αλλά οι Rolex, Omega και Cartier αντιμετωπίζουν τώρα έναν συνδυασμό οικονομικών χτυπημάτων που τις έχουν καθηλώσει.

Μόλις που κατάφερε να προσαρμοστεί ο κλάδος υψηλής ωρολογοποιίας στην κάμψη που προκάλεσαν οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, όταν έπληξε την επιδημία του κοροναϊού. Τώρα, η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας απειλεί να κατακλύσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Εν τω μεταξύ, το ισχυρό ελβετικό φράγκο, οι αυξανόμενες τιμές του χρυσού και τα αναγκαστικά κλεισίματα των καταστημάτων λιανικής χτυπούν βαριά τις πωλήσεις εταιρειών με υψηλότερο κόστος, όπως η Swatch Group AG και η Richemont.


Η Rolex έκλεισε όλα τα εργοστάσιά της στην Ελβετία για τουλάχιστον 10 ημέρες από την Τρίτη (17 Μαρτίου).

Η Richemont προσφέρει μειώσεις τιμών έως και 49% για τα μεταχειρισμένα ρολόγια Cartier σε ειδική προσφορά στην ιστοσελίδα vintage μεταπώλησης, Watchfinder.

Eκθέσεις ρολογιών στη Βασιλεία και στη Γενεύη ακυρώθηκαν. Η Swatch θα τοποθετήσει έως και το 70% του προσωπικού της ελβετικής παραγωγής σε μειωμένο ωράριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Το πρώτο εξάμηνο θα είναι πιθανώς το χειρότερο για τη σύγχρονη βιομηχανία πολυτελών ειδών, δήλωσε ο Λούκα Σόλκα του Sanford C. Bernstein.

Αυτό απειλεί την απασχόληση στην ελβετική ωρολογοποιία, η οποία υποστηρίζει 59.000 ανθρώπους και αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα δέκατο των εξαγωγών της χώρας. Ακόμα χειρότερο, η βιομηχανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους εργαζόμενους που ζουν πέρα ​​από τα σύνορα στη Γαλλία και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να εργαστούν αφού έχουν κλείσει τα σύνορα.

Οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών έκαναν τη μεγαλύτερη βουτιά οκταμήνου το Φεβρουάριο, ενώ οι αποστολές προς την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν κατά 52% και 42% αντίστοιχα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η πτώση θα επιδεινωθεί αυτό το μήνα καθώς το επίκεντρο της νόσου μετατοπίζεται στην Ευρώπη, η οποία τώρα έχει περισσότερες περιπτώσεις διάγνωσης από την Κίνα.

Η οικονομική δραστηριότητα έχει σε μεγάλο βαθμό επανέλθει στην Ασία, αν και θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να επιστρέψουν στην κανονική κατανάλωση εκεί, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Swatch Νίκ Χάγιεκ στην ετήσια συνέντευξη Τύπου της εταιρείας την Πέμπτη, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μέσω του διαδικτύου ενώ καθόταν μπροστά από 90 αρκουδάκια που ήταν αφημένα στις καρέκλες για τους δημοσιογράφους.

Η Swatch, στην οποία ανήκουν οι Breguet και η Longines, όπως και η Richemont, που έχει την Vacheron Constantin μεταξύ άλλων, έχασαν το ένα τρίτο της αξίας τους φέτος.

Την Πέμπτη, οι μετοχές της Swatch κέρδισαν 6,1%, στη δήλωση της προέδρου Νάιλα Χάιεκ ότι η εταιρεία δεν έχει χάσει την ελπίδα.

Νάιλα Χάιεκ

Μείνε θετικός

«Το 2020 θα είναι σίγουρα ένας δύσκολος χρόνος σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε στην ετήσια έκθεση της εταιρείας. «Θα παραμείνουμε θετικοί στις προοπτικές μας παρά όλα τα εμπόδια».

Η Swatch σκοπεύει να δαπανήσει φέτος έως και 500 εκατομμύρια φράγκα (517 εκατομμύρια δολάρια) για έρευνα, νέα προϊόντα, παραγωγικές ικανότητες και το δίκτυο πωλήσεων παρά την κρίση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση.

Πέρυσι, η εταιρεία ολοκλήρωσε την κατασκευή 220 εκατομμυρίων φράγκων σε νέα έδρα στο Biel, μια γιγαντιαία δομή τύπου κηρήθρας σχεδιασμένη από τον βραβευμένο με Pritzker Ιάπωνα αρχιτέκτονα Σίτζερου Μπαν.

Τα έσοδα του πρώτου τριμήνου της βιομηχανίας πολυτελών ειδών θα μειωθούν περισσότερο από 30%, εκτιμά ο Ρενέ Βέμπερ, αναλυτής της Bank Vontobel AG.

«Η ζήτηση θα υποφέρει με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε. «Το κύριο ερώτημα είναι πόσο καιρό θα διαρκέσει».

Η μάρκα Tissot της Swatch παρουσίασε το πρώτο smartwatch της κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής την Πέμπτη, τέσσερα χρόνια αργότερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί. Ο ανταγωνισμός από την Apple Inc. κατέστρεψε τη ζήτηση για ρολόγια χαμηλού κόστους. Τα σχέδια της Swatch να αρχίσουν να πωλούν το online ρολόι στην Ελβετία τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο είναι πλέον αβέβαια με την επιδημία κορωναϊού στην Ευρώπη. Το ρολόι είναι συμβατό με το λειτουργικό σύστημα Harmony της Huawei.

Η κρίση έχει ήδη επηρεάσει τις μικρότερες επιχειρήσεις. Η RJ Watches SA, μια ανεξάρτητη ελβετική ωρολογοποιός γνωστή για ρολόγια με χαρακτήρες όπως το Pac-Man, κατέθεσε πτώχευση τον περασμένο μήνα.

«Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν μεγάλες απώλειες, ειδικά για μικρότερους παίκτες», δήλωσε ο Jon Cox, αναλυτής του Kepler Cheuvreux. «Θα υπάρξουν απώλειες».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ