2020-03-21 01:06:20
Φωτογραφία για Κανείς δεν το προέβλεψε την προηγούμενη μέρα ...κανείς δεν φαντάζεται τη επόμενη
Κανείς δεν προέβλεψε την πανδημία που προκάλεσε ένας ιός, ο οποίος πριν από τρεις μήνες μας ήταν παντελώς άγνωστος και στο σήμερα μετράει περισσότερα από 200.000 κρούσματα παγκοσμίως και σχεδόν 8.000 θανάτους σχεδόν σε κάθε γωνιά της Γης. Κανείς δεν περίμενε τις συνθήκες απόλυτης καραντίνας, τα κλειστά σύνορα, τους ανθρώπους με μάσκες, τα καθηλωμένα αεροσκάφη, τις σκηνές πανικού στα σούπερ-μάρκετ και τα ράφια να αδειάζουν Πλανήτης Γη, σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Η ανθρωπότητα έδωσε και κέρδισε τη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα περιοριστικά μέτρα απέδωσαν καρπούς, συγκρατώντας τη διασπορά του Covid-19, και η ανακάλυψη του εμβολίου θωράκισε το υπόλοιπο του πληθυσμού...

Στο μέτωπο της οικονομίας και των αγορών, οι κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες κατάφεραν, με τις ενέσεις ρευστότητας, τις μειώσεις επιτοκίων και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, να κρατήσουν όρθιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα , ενώ απέφυγαν ολοκληρωτική κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας.


Στο νέο κεφάλαιο της Ιστορίας, η ανάπτυξη επανέρχεται σε δυναμικούς ρυθμούς, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν σε επιχειρήσεις και εργοστάσια, οι χώρες ανοίγουν τα σύνορα και αναστέλλουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, με αποτέλεσμα την επαναφορά και των αεροπορικών δρομολογίων.

Οι πλατείες, εστιατόρια και καφέ γεμίζουν ξανά με κόσμο και τουρίστες.

Ηρεμία και στις διεθνείς αγορές, μετά την «καταιγίδα» και τις σκηνές χάους κατά τη διάρκεια έξαρσης του κορωνοϊού.

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή πραγματικότητα;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.

Κανείς δεν προέβλεψε την πανδημία που προκάλεσε ένας ιός, ο οποίος πριν από τρεις μήνες μας ήταν παντελώς άγνωστος και στο σήμερα μετράει περισσότερα από 200.000 κρούσματα παγκοσμίως και σχεδόν 8.000 θανάτους σχεδόν σε κάθε γωνιά της Γης. Κανείς δεν περίμενε τις συνθήκες απόλυτης καραντίνας, τα κλειστά σύνορα, τους ανθρώπους με μάσκες, τα καθηλωμένα αεροσκάφη, τις σκηνές πανικού στα σούπερ-μάρκετ και τα ράφια να αδειάζουν.

Και κανείς δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να υπογράψει ότι το παραπάνω, αισιόδοξο σενάριο θα γίνει και πραγματικότητα. Αλλά δεν ωφελεί να στεκόμαστε πανικόβλητοι μπροστά στο εφιαλτικό σενάριο του απόλυτου πανικού, που κυριεύει τις αγορές και εξανεμίζει δεκάδες τρισ. δολαρίων.

Ο φόβος μας φέρνει πιο κοντά στην αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ο χρόνος πρέπει να είναι με το μέρος μας. Στην Κίνα, από όπου άρχισε η διασπορά του κορωνοϊού, τα κρούσματα είναι πλέον ελάχιστα, με την Ευρώπη να αποτελεί το νέο επίκεντρο. Οι επιστήμονες σημειώνουν πρόοδο στην ανακάλυψη θεραπειών και εμβολίου. Η δική μας συνεισφορά; Να επιδείξουμε ατομική ευθύνη, δίνοντας σε αυτούς τους ανθρώπους χρόνο να κερδίσουν τη μάχη. Μένουμε στα επιστημονικά δεδομένα, κλείνουμε τα αφτιά στις θεωρίες συνωμοσίας και τις μη-διασταυρωμένες πληροφορίες και, κυρίως, μένουμε ψύχραιμοι.

Αυτό το όχι και τόσο μακρινό μέλλον δεν αργεί να έλθει. Ας πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας κι ας διώξουμε μακριά τους «μαύρους κύκνους» και τους χειρότερους εφιάλτες...
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ