2020-03-22 20:08:11
Φωτογραφία για ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ: Ομιλία του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοπόλεως Μελετίου
(Διασκευή ομιλίας στη Βαλανιδούσα, στις 29/3/1992)

Σήμερα, στη μέση της Σαρακοστής, η Εκκλησία μάς καλεί να προσκυνήσουμε τον Σταυρό του Χριστού, για να θυμηθούμε ότι ο Χριστός απέθανε στον Σταυρό για μας. Για να μας ελευθερώσει από την αμαρτία και από τον αιώνιο θάνατο. 

Αν το καταλάβουμε αυτό, θα αξιωθούμε την ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας, να σταθούμε εκ δεξιών Του, να κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή και να ακούσουμε τα λόγια Του: «δεύτε, οι ευλογημένοι του Πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν από καταβολής κόσμου».

Αν λοιπόν ο Χριστός, πέθανε επάνω στον Σταυρό για να σώσει εμάς, -όχι τον εαυτό Του, αυτός ήταν Θεός- από την αμαρτία, εμείς τι πρέπει να κάνουμε για να σωθούμε από την αμαρτία; Πόσο πρέπει και εμείς να είμαστε πρόθυμοι, να κάνουμε ο,τι επιβάλλεται, για να ελευθερωθούμε από την αμαρτία;

Είναι, λογικό να λέει ένας άνθρωπος: «Βρε παιδάκι μου βαρύ πράγμα είναι να νηστεύεις»; Μα ο Χριστός, ημέρα Παρασκευή, σταυρώθηκε και υπέφερε, όσα δεν μπορεί να τα φανταστεί μυαλό ανθρώπου για σένα και εσύ δεν μπορείς να νηστέψεις λίγο την Παρασκευή; Για να Τον τιμήσεις και να Του πεις: «Ελέησέ με Χριστέ μου, αναγνωρίζω και καταλαβαίνω τι έκανες για μένα!»


Ακούς, ότι ένας μαθητής Του, ημέρα Τετάρτη, λίγο πριν από τον Σταυρό, Τον πρόδιδε. Και εσύ δεν φοβάσαι μήπως προδώσεις τον Χριστό κάποια ώρα, και χάσεις ποιόν άλλον; Τον εαυτό σου! Και δεν κάνεις μια ταπεινή προσευχή, να πεις: «Χριστέ μου αξίωσέ με να φοβούμαι μη Σε προδώσω, και βοήθα με να νηστεύω και εγώ την Τετάρτη, που νηστεύομε, μόνο και μόνο για να μας προφυλάξεις από το να καταντήσουμε να Σε προδώσουμε!».

Διαβάστε περισσότερα »
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ