2020-03-24 21:17:11
Φωτογραφία για Ο ιός «αναχαιτίζει» την τουρκική επιθετικότητα
Σε κατάσταση συναγερμού η Αθήνα παρά τη μείωση των προκλήσεων καθώς εκτιμά ότι η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Άγκυρα θα συνεχιστεί

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Αν και απασχολημένη στην ανάσχεση της λαίλαπας του κορωνοϊού, η Αθήνα εξακολουθεί να παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία - σε όλα τα μέτωπα. Στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας επικρατεί διαρκής συναγερμός, που δεν πρόκειται να χαλαρώσει, ανεξαρτήτως της απόφασης της ΕΕ να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα και εκείνης της Τουρκίας να κλείσουν τρεις συνοριακές διαβάσεις στη μεθόριο του Έβρου με την Ελλάδα - μεταξύ αυτών και εκείνη στο Παζάρκουλε (οι άλλες δύο είναι στα Ύψαλα και στο Ουζουνκιοπρού), απέναντι από τις Καστανιές όπου εδώ και περίπου 20 ημέρες εκτυλίχθηκε η κρίση με τους χιλιάδες μετανάστες που επανειλημμένως επεδίωξαν, ακόμα και διά της βίας, να εισέλθουν στη χώρα, υποβοηθούμενους από τη ρίψη δακρυγόνων και καπνογόνων. Η εκτίμηση πάντως είναι ότι η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Άγκυρα θα συνεχιστεί.


Οι επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία

Εξαιτίας του κορωνοϊού, η τουρκική προκλητική δραστηριότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Στην Αθήνα πληροφορούνται όμως με έκδηλο προβληματισμό τον μικρό αριθμό κρουσμάτων που φέρεται να έχει προς το παρόν η Τουρκία και θεωρούν ότι ο πραγματικός αριθμός - άρα και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες - είναι μεγαλύτερος. Εκτιμάται επίσης ότι οι επιπτώσεις στην ήδη πληγείσα τουρκική οικονομία θα είναι σημαντικές και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμπεριφορά της Άγκυρας σε κάποιο ή περισσότερα από τα πεδία αντιπαράθεσης με την Αθήνα. Ήδη παρακολουθούνται στενά πιθανές κινήσεις πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες, όπως αυτό που προσάραξε πρόσφατα στην Κέα, ενώ η επιφυλακή για κάποια κίνηση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης είναι συνεχής. Και φυσικά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η συνεχής προσπάθεια της Άγκυρας να πλήξει τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας, παρουσιάζοντάς την ως μια χώρα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι εκτιμήσεις διπλωματικών παραγόντων στην Αθήνα είναι πάντως ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφυγε, ουσιαστικά, «με άδεια χέρια» από την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τρίτης με τους Ανγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον. Οι τέσσερις ηγέτες συζήτησαν εκτενώς την κατάσταση στη Βόρεια Συρία. Η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι το Βερολίνο θα δώσει άλλα 100 εκατ. ευρώ ως ανθρωπιστική βοήθεια για το Ιντλίμπ, ενώ ο κ. Μακρόν είπε ότι το Παρίσι θα συνεισφέρει με 50 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα όμως του τρόπου με τον οποίο θα διοχετευθεί η βοήθεια παραμένει.

Κομμάτι της συζήτησης φαίνεται ότι αφιερώθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, αλλά και στο μέλλον της Δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας του 2016 για το Μεταναστευτικό. Στο δεύτερο ζήτημα, η κυρία Μέρκελ παρέπεμψε στις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ και του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι συνομιλίες αυτές έχουν ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (26-27/3). Ο σκοπός είναι να τροποποιηθεί η Δήλωση του 2016, αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο. Υπάρχουν κράτη, όπως η Γερμανία, που θέλουν να αυξηθεί η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμφωνούν με αυτό. Η κυρία Μέρκελ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η πιθανότητα αναθεώρησης της Τελωνειακής Ένωσης. Η Αθήνα πάντως έχει θέσει τους όρους της - με βασικότερο την αποχώρηση από τον Έβρο των χιλιάδων μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί εκεί.

Βαρύ το κλίμα στο ΝΑΤΟ για την Άγκυρα

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, οι Ανγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να χαιρέτισαν τη θέση του κ. Ερντογάν υπέρ της Συμμαχίας. Ωστόσο, του ζήτησαν διευκρινίσεις για την πρόσφατη συμπεριφορά του. Είναι σαφές ότι στους κόλπους του ΝΑΤΟ το κλίμα για την Άγκυρα μετά τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο σταδιακά βάρυνε. Και αν αρχικά ήταν η Ελλάδα που έσπασε την ομοφωνία σε ένα Κοινό Ανακοινωθέν φιλικό προς τα αιτήματα της Άγκυρας, στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου 10 ημέρες είχε αρκετούς συμμάχους στην κριτική που ασκήθηκε στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 22/03/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ