2020-03-29 22:00:10
Φωτογραφία για Πώς το κρεμμύδι προασπίζει την υγεία μας
Το κρεμμύδι χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά στη μαγειρική, καθώς δίνει ξεχωριστό άρωμα και γεύση σε πολλά φαγητά και σαλάτες.

Παράλληλα, αποτελεί ένα λαχανικό που συμβάλλει στη ημερήσια πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, ενώ περιέχει και ουσίες που φαίνεται ότι ασκούν πλήθος ευεργετικών δράσεων στον οργανισμό.

Όσον αφορά στη θρεπτική του αξία, το κρεμμύδι προσφέρει φυτικές ίνες και ειδικότερα μια κατηγορία αυτών, που ονομάζονται φρουκτάνες και ασκούν πρεβιοτική δράση, προάγοντας την ανάπτυξη και διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου. Επιπλέον, παρέχει μικρές ποσότητες πολύτιμων βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β6, ο φώσφορος, το μαγγάνιο και το ασβέστιο.

Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια, επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η συστηματική κατανάλωση κρεμμυδιού σχετίζεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία, τα οποία αποδίδονται κυρίως στα φλαβονοειδή και σε ορισμένα θειούχα συστατικά που περιέχει. Ειδικότερα, έχει φανεί πως τα εν λόγω συστατικά διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες και συνδέονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών της νόσου, όπως του πεπτικού συστήματος και του προστάτη.


Ακόμη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως το κρεμμύδι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, ενώ ταυτόχρονα, εμφανίζει αντιμικροβιακή και αντιθρομβωτική δράση. Τέλος, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως ενδεχομένως να συνδέεται και με την οστική υγεία, βοηθώντας στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και την πρόληψη της εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ