2020-03-30 12:30:39
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: SOS - Υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε
Η πρωτοβουλία της κοινωνικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος» να προσφέρει ένα πιάτο φαγητό σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη - Στηρίζει την πρωτοβουλία η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν

Αν ζητήσεις σε κάποιον να κλείσει τα μάτια και να σκεφτεί μία εικόνα των ημερών του κορωνοϊού, καλά αποτυπωμένη στη σκέψη του, το πιθανότερο είναι να σου απαντήσει: «Ουρές σε σούπερ μάρκετ… Και καρότσια γεμάτα τρόφιμα, πολλά τρόφιμα, άπειρα τρόφιμα». Οι άνθρωποι σε περιόδους κρίσης μοιάζουν με μυρμήγκια που μαζεύουν τροφή για να μην πεινάσουν όταν χτυπήσει την πόρτα τους η πιο κρίσιμη στιγμή της μεγάλης μπόρας. Δεν έχει σημασία αν τώρα πεινάνε, φτάνει να μην πεινάσουν μετά. Κι όμως. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες συνάνθρωποι μας δεν είναι καν σε θέση να σκεφτούν το μετά, η ανάγκη του τώρα ματαιώνει με τον πιο βίαιο τρόπο το δικό τους αύριο. Είναι οι άνθρωποι η ανάγκη των οποίων συνοψίζεται σε ένα πιάτο φαγητό
. Σ’ αυτά τα πρόσωπα, αναφέρθηκε πριν από λίγες ώρες η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν με ένα post στα social media και την ένδειξη SOS. Όπως χαρακτηριστική ανέφερε «SOS Αν ξέρετε ανθρώπους που πεινάνε, έχουν οικονομικό πρόβλημα ή βλέπετε άπορους όταν βγαίνετε για δουλειά να τους ενημερώσετε πως κάθε μέρα μπορούν να τρώνε στον Κεραμεικό, Μ.Αλεξάνδρου 122 απ' την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος». Παίρνουν το φαγητό απλά απ' έξω απ' τον χώρο τους εκεί σε πακέτο, τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή του. Επίσης όποιος επιθυμεί να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια μπορεί να κάνει παραγγελία σε σουπερμάρκετ μέσω ίντερνετ με παράδοση στο χώρο εκεί πέρα και με τηλέφωνο επικοινωνίας «Ο Άλλος Άνθρωπος» 6940882355. Οι ανάγκες είναι: ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι, πελτέδες, ελαιόλαδο, λαχανικά, μπαχαρικά, φρούτα γάλατα, καφεδες, ζάχαρη, χαρτοπετσέτες, ρόλο κουζίνας, χλωρίνη, οινόπνευμα, γάντια, μπολάκια συσκευασίας με καπάκι από Σοφοκλέους και Σωκράτους γωνία 6 ευρώ τα 100 τεμάχια (2105232182 Παναγιώτης)».

Όπως δηλώνει η Χριστίνα Αλεξανιάν στο protothema.gr: «Είναι χρέος του καθενός από εμάς να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στην ανακούφιση των ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων, όπως είναι αυτοί οι άνθρωποι που δεν έχουν ούτε ένα σπίτι να κλειστούν ούτε ένα πιάτο φαγητό να φάνε. Επίσης, όσοι έχουμε γείτονες ηλικιωμένους καλό θα είναι να τους χτυπάμε την πόρτα και να τους ρωτάμε αν έχουν κάποια ανάγκη. Αυτό το δύσκολο διάστημα που διανύουμε έχουμε χρέος να τους εξυπηρετήσουμε και να τους βοηθήσουμε. Να τους πάμε ένα πιάτο φαγητό. Δεν θα μας λείψει. Αντιθέτως, να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους...».

Η ανάγκη για τρόφιμα επισημάνθηκε το περασμένο Σάββατο και μέσα από την ιστοσελίδα https://oallosanthropos.blogspot.com/ με τα παρακάτω λόγια: «Καλημέρα άλλοι άνθρωποι. Όπως ξέρετε από τότε που ξεκίνησε αυτή η κατάσταση με τον ιό, πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο Άλλος Άνθρωπος μαγειρεύει καθημερινά στη Μ. Αλεξάνδρου 122 ζεστό φαγητό και έρχονται άνθρωποι και το παίρνουν χωρίς να έχουμε καμία επαφή. Επίσης από σήμερα σε συνεργασία με τα παιδιά από το αυτοοργανωμένο Στέκι Καλλιθέα κάνουμε και ντελίβερι, η συγκομιδή τροφίμων είναι δύσκολη πολύ και για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό το ελάχιστο που μπορούμε πρέπει να μας έρχονται τρόφιμα κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την παραγγελία μέσω ίντερνετ και να μας το φέρνουν στη Μ. Αλεξάνδρου 122 στον Κεραμεικό… Όποιος μπορεί λοιπόν κάνει παραγγελία ό,τι μπορεί και μας το φέρνουν εκεί»

Ποιος είναι ο Άλλος Άνθρωπος - και τι δηλώνει

«Ο άλλος άνθρωπος» είναι η πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος στην Αθήνα το 2011. Μέσω της «κοινωνικής κουζίνας» η ομάδα «Ο άλλος άνθρωπος» μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους εξυπηρετώντας καθημερινά τις ανάγκες 3.000 Αθηναίων. Η δράση έχει πλέον επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και έχει στηριχτεί από παρόμοιες ομάδες του εξωτερικού. Από το 2015 λειτουργεί χώρος 230 τ.μ. στο Μεταξουργείο ως αποθήκη για τρόφιμα και Κέντρο Ημέρας.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ήταν στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας με προϋπηρεσία 25 ετών στο χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ. Το Σεπτέμβριο του 2009 απολύθηκε από τη δουλειά του σε ηλικία 47 ετών και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο πατρικό του. Μετά από 2 χρόνια ανεπιτυχούς αναζήτησης εργασίας το Δεκέμβριο του 2011, παρατηρώντας δυο παιδιά να μαλώνουν για λαχανικά στον κάδο απορριμμάτων της λαϊκής αγοράς, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Έφτιαξε δέκα τοστ και πήγε στη λαϊκή αγορά για να τα μοιράσει σε ανθρώπους που έψαχναν για τροφή στα σκουπίδια. Ο κόσμος στην αρχή δεν ανταποκρίθηκε, μέχρι που άρχισε ο ίδιος να τρώει ένα από τα τοστ. Μετά από αυτό οι άνθρωποι άρχισαν να ξεπερνούν τις αναστολές τους και πλησίασαν να πάρουν τοστ και να τα φάνε μαζί με τον Κωνσταντίνο. Στη συνέχεια πήγε στη λαϊκή και έκανε όπως λέει ο ίδιος αυτό που σπούδασε (μάρκετινγκ): ζητούσε από τους πωλητές να συνεισφέρουν πρώτη ύλη από τον πάγκο τους και άρχισε να μαγειρεύει στο δρόμο και να τρώει μαζί με τον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησε η ιδέα της «κοινωνικής κουζίνας». Το 2015 ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ανακηρύχτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς», όμως αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο δηλώνοντας ότι θα δεχόταν βραβείο από την Ευρώπη της αλληλεγγύης και του πολιτισμού αλλά όχι από την Ευρώπη του κανιβαλισμού. Το "σπίτι του Άλλου Ανθρώπου" βρίσκεται στην οδό M. Αλεξάνδρου 122 και Αρτεμισίου 28 στο Μεταξουργείο. Εκτός από αποθήκη, ο χώρος είναι ανοικτός για όποιον έχει ανάγκη να κάνει μπάνιο, να πάρει το πρωινό του ή να πιεί έναν καφέ. επικοινώνησε με την μεγάλη ψυχή αυτής της προσπάθειας, κ. Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Καταρχάς, σας ευχαριστούμε πολύ που ανταποκρίνεστε στο αίτημά μας. Σ’ αυτή τη φάση, η δημοσιοποίηση των αναγκών μας είναι πολύτιμη. Καθημερινά ετοιμάζουμε τουλάχιστον 200 μερίδες φαγητό. Είμαστε δύο τρία άτομα σε έναν χώρο 120 τ.μ. όπου μαγειρεύουμε τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αφήνουμε το φαγητό σε ένα τραπεζάκι έξω, απ΄ όπου το παίρνει ο κόσμος, επίσης τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Ταυτόχρονα, νέα παιδιά έρχονται στις 2 το μεσημέρι, παίρνουν φαγητό και το μοιράζουν σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, σε άστεγους και εξαρτημένους. Σήμερα, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από ένα πιάτο φαγητό έχουν αυξηθεί. Πρόκειται περισσότερο για ηλικιωμένους που δεν μπορούν να βγουν έξω να ψωνίσουν ή ακόμη περισσότερο που η κατάστασή τους δεν τους επιτρέπει καν να μαγειρέψουν. Μακάρι να έχουμε ανταπόκριση από τον κόσμο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε όλοι μας. Σήμερα, πρέπει ο ένας να βοηθήσει τον άλλον περισσότερο από ποτέ…».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ