2020-04-03 21:49:58
Φωτογραφία για Άγιος Άνθιμος της Χίου, ο σύγχρονος προστάτης των λεπρών (15 Φεβρουαρίου)
Ο Άγιος Άνθιμος, κατά κόσμον Αργύριος Κ. Βαγιάνος, γεννήθηκε στα Λειβάδια της Χίου, την 1η Ιουλίου του 1869 από ευσεβείς γονείς τον Κωνσταντίνο και την Αγγεριώ (Αργυρώ). Από πολύ μικρή ηλικία αξιώθηκε της Θείας Χάριτος. 

Η Υπεραγία Θεοτόκος σκέπαζε με βασιλική πορφύρα το μικρό βρέφος και γύρω του υπήρχε θείο φως, όπως μαρτυρεί ο μεγαλύτερος αδελφός του. Ο Αργύριος καταγόμενος από φτωχή οικογένεια φοίτησε μόνο στο δημοτικό σχολείο. Έμαθε την τέχνη του υποδηματοποιού για βιοποριστικούς λόγους την οποία εξάσκησε αργότερα ως δόκιμος μοναχός.

Από μικρός προσευχόταν και νήστευε. Έφηβος συνδέθηκε με κάποιο μοναχό ονόματι Παχώμιο, ο οποίος ήταν ιδρυτής της Ιεράς Μονής του Αγίου Κωνσταντίνου και της Σκήτης των Αγίων Πατέρων που βρίσκονταν στο Προβάτειο Όρος και ο οποίος υπήρξε και Γέροντας του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως. Τη Σκήτη επισκέφθηκε για να επισκευάσει την ιδιόκτητη εικόνα της Παναγίας με την οποία συνέδεσε ολόκληρη τη ζωή του. Η γνωριμία αυτή ήταν αφορμή να πάρει την μεγάλη απόφαση να γίνει μοναχός. Ο π. Παχώμιος τον καθοδήγησε να επιδοθεί σε πνευματικούς αγώνες (νηστείες, αγρυπνίες και προσευχές) μέσα σε περιβάλλον ησυχίας σ’ ένα υπόγειο δωμάτιο στο πατρικό του σπίτι. Πρόσφερε το φαγητό του στους φτωχούς και ο ίδιος έμενε νηστικός για πολύ καιρό.

Διαβάστε περισσότερα »
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ