2020-04-13 21:37:54
Φωτογραφία για Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Καλαμιώτισσας», στην Ανάφη (Κυκλάδες)
Στην Ανάφη, στο Κυκλαδονήσι με τη γνήσια ομορφιά, που βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης, υπάρχει ένα αξιοθέατο που προσφέρει μια πραγματικά μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία σε όσους και όσες το επισκέπτονται: το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, γνωστό και ως Άνω Παναγία.

Το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Ανάφης είναι σκαρφαλωμένο στην κορυφή του επιβλητικού ορεινού όγκου του Καλάμου (υψόμετρο 480), στο ανατολικό άκρο του νησιού.

Κατά την τοπική παράδοση ονομάζεται έτσι γιατί η εικόνα της Θεοτόκου βρέθηκε σε κορυφή βράχου, αναρτημένη επάνω σε καλάμι. Επειδή η Θεοτόκος ήθελε να κτιστεί εκεί το μοναστήρι της μετέφερε την νύχτα τα εργαλεία των εργατών που έκτιζαν την εκκλησία. Έτσι το μοναστήρι οικοδομήθηκε στην κορυφή του βράχου αυτού.

Ύστερα από διαδρομή μιάμισης περίπου ώρας μέσα σε τραχύ και επιβλητικό ορεινό τοπίο, οι προσκυνητές αλλά και οι λάτρεις των πεζοπορικών διαδρομών φθάνουν στην Καλαμιώτισσα, όπου απολαμβάνουν την απόλυτη ηρεμία, τη γαλήνη της ψυχής και του πνεύματος, αλλά και την εκπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.


Το πανηγύρι της Παναγίας είναι πολύ σημαντικό για το νησί. Γιορτάζεται στις 7 & 8 Σεπτεμβρίου και οι προετοιμασίες ξεκινούν πολλές μέρες πριν.

Την παραμονή σχεδόν όλοι οι κάτοικοι παίρνουν τα πράγματα τους και μετακομίζουν στο μοναστήρι. Εκεί μετά την ακολουθία στην Εκκλησία ο κόσμος γευματίζει με κατσίκι από τα κτήματα του μοναστηριού. Μετά ακολουθεί η τσαμπούνα και ο χορός. Ανήμερα μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι επιστρέφουν στη Χώρα όπου συνεχίζεται το γλέντι.

Ευχομαι να πάρετε την ευλογία από την Καπετάνισσα του Καλάμου,Την Καπετάνισσα όλων των Κυκλάδων και ολου του κοσμου.

«Θεοτόκε Παρθένε Καλαμιώτισσα, Κυκλάδων σκέπη προστάτις, φρουρέ και καταφυγή, και Ανάφης εξαιρέτως μέγα καύχημα…»

Βοήθεια μας!

Πηγή: Gina Patton‎
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ