2020-04-13 22:58:55
Φωτογραφία για Βαθύ Αυλίδος: Περιβαλλοντική βόμβα από χημική βιομηχανία καταγγέλλουν οι κάτοικοι
Η πρόσφατη πυρκαγιά σε δεξαμενή με την ουσία στυρένιο που θεωρείται καρκινογόνος έχει προκαλέσει αναταραχή στην περιοχή - Τι απαντά η εταιρεία

Την έντονη ανησυχία των κατοίκων στο Βαθύ της Αυλίδας προκαλεί η συνεχιζόμενη λειτουργία χημικής βιομηχανίας στην περιοχή, μετά την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δεξαμενή με 200 τόνους της χημικής ουσίας στυρένιο, που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία χρωμάτων και θεωρείται ιδιαίτερα καρκινογόνος.

Οι κάτοικοι μάλιστα, ζητούν να ανασταλεί η λειτουργία της βιομηχανίας, καταγγέλοντας παράλληλα, ότι δεν πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και ότι λειτουργεί με καταστρατήγηση της προσωρινής άδειας που έχει λάβει από το 2015. Οπως λένε χαρακτηριστικά, η λειτουργία του εργοστασίου στο Βαθύ Αυλίδος συνιστά μία «βόμβα για την περιοχή που απειλεί άμεσα την υγεία των ανθρώπων και υποβαθμίζει το περιβάλλον» λένε οι κάτοικοι στο Βαθύ Αυλίδας και ζητούν από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Φάνη Σπανό να δώσει ένα τέλος στην αγωνία τους.


Η φωτιά που ξέσπασε προ ημερών στο εργοστάσιο κατασβέστηκε από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η δεξαμενή περιείχε 200 τόνους της διαλυτικής ουσίας στυρένιο, μίας πολύ τοξικής ουσίας που προκαλεί ακόμη και στην έκλυση στον αέρα μια σειρά από μόνιμες βλάβες στον άνθρωπο (καρκίνο στους λεμφαδένες, λευχαιμία, αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί γενετικές μεταλλάξεις και τερατογενέσεις).

Το στυρένιο θεωρείται επικίνδυνο, κυρίως σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ή το δέρμα. Το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ το έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών, ενώ προ ετών όταν τουρκικό βυτιοφόρο είχε διαρροή μόλις 20 τόνων στυρένιου σε δρόμο της Βουλγαρίας, εκκένωσαν την περιοχή σε ακτίνα … 200 μέτρων!

Οι κάτοικοι με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά ζητούν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να παύσει η λειτουργία της βιομηχανίας χημικών. Άλλωστε, λένε, είχε δοθεί το 2015 μία προσωρινή άδεια λειτουργίας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μάλιστα, η εταιρεία είχε επικαλεσθεί τους περιβαλλοντικούς όρους της προηγούμενης ιδιοκτησίας της επιχείρησης (που ίσχυαν το… 2008 ! και ενώ είχε διακόψει στο ενδιάμεσο και για αρκετά χρόνια τη λειτουργία τη η βιομηχανία).

Το ΣτΕ μετά από προσφυγή κατοίκων και τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν επέτρεψε την επέκταση της λειτουργίας της επιχείρησης με επιπλέον δεξαμενές. Παρ’ όλα αυτά, λένε οι κάτοικοι, η βιομηχανία και επεκτάθηκε και λειτούργησε.

Η προσωρινή άδεια λειτουργίας δόθηκε – μετά από χρόνια διακοπής λειτουργίας της βιομηχανίας-κυρίως για λόγους ανθρωπιστικούς για να μη χαθούν θέσεις εργασίας εν μέσω της οικονομικής κρίσης είχε ειπωθεί τότε και δόθηκε κατ’ εξαίρεση η άδεια.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, η περιοχή του Μεγάλου Βαθέος-Αυλίδας είναι από τις πλέον βεβαρημένες οικολογικά περιοχές της χώρας, λόγω των μεγάλων βιομηχανιών που έχουν εγκατασταθεί σε αυτή εκμεταλλευόμενες το λιμάνι.Δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται η αρχαιολογική περιοχή της Αυλίδας η οποία έχει αξιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή θεάτρου, οι κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη και αμελή ως προς την τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων ανάπτυξη των βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή αφορούν τόσο το περιβάλλον όσο και για την αρχαιολογική και ιστορική κληρονομιά.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη τόσο για παραβιάσεις διατάξεων σχετικά με την αδειοδότηση και επέκταση των βιομηχανικών επιχειρήσεων όσο και με ζητήματα υψηλότατων προστίμων και ποινικών διώξεων των εκπροσώπων της λόγω περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Το ΣτΕ, το 1999, είχε κάνει δεκτή αίτηση ακύρωσης του δήμου Βαθέος Αυλίδας και του Οικολογικού Συλλόγου «Περιβαλλοντική Δράση» κατά της άδειας επέκτασης και εκσυγχρονισμού της επιχείρησης την οποία είχε χορηγήσει ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Παρά την κρίση του ΣτΕ ότι οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση της εν λόγω βιομηχανίας θα επέφερε ανεπανόρθωτη βλάβη (οικολογική καταστροφή) του εξαιρετικά βεβαρυμένου περιβάλλοντος της περιοχής, στη συνέχεια η επιχείρηση έλαβε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας άδεια εγκατάστασης τριών επιπρόσθετων δεξαμενών.

Και η άδεια αυτή ακυρώθηκε με την απόφαση 3754/2000 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ το οποίο για μια ακόμη φορά έκρινε ότι «η σκοπούμενη επέκταση δεν αποτελούσε βιώσιμη ανάπτυξη» και επομένως η νέα αυτή χορηγηθείσα άδεια είχε εκδοθεί κατά παράβαση της προηγούμενης απόφασης του δικαστηρίου.

Σήμερα η βιομηχανία στο Βαθύ Αυλίδας είναι ελληνοτουρκικών συμφερόντων.

Το protothema.gr μετά τις καταγγελίες των κατοίκων, απευθύνθηκε στον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ.Φάνη Σπανό, με συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία απάντησε ως εξής:

1. Πώς εκτιμά η περιφέρεια τις συνέπειες από τη λειτουργία του εργοστασίου χημικών ΑΚΦΑ, στο βαθύ Αυλίδος, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη πυρκαγιά σε δεξαμενή στυρενίου;

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο εργοστάσιο της χημικής βιομηχανίας AKFA στο Βαθύ Αυλίδας, εύλογα αναστάτωσε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως όφειλε βρέθηκε από την πρώτη στιγμή με το μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στο συμβάν το οποίο ευτυχώς απομονώθηκε μέσα σε λίγες ώρες με την εξαιρετική αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τις αμέσως επόμενες μέρες κλιμάκια της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και του ΚΕΠΠΕ πραγματοποίησαν αυτοψίες προκειμένου να ελέγξουν τις συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης και το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής μόλυνσης. Και στους δυο ελέγχους διαπιστώθηκε τόσο από την αυτοψία στις εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο της επιχείρησης όσο και από τα αποτελέσματα των αναλύσεων αέριων ρύπων που πραγματοποίησε πιστοποιημένο εξωτερικό εργαστήριο την ημέρα του συμβάντος στην ευρύτερη περιοχή, ότι δεν προέκυψε ρύπανση του περιβάλλοντος. Η χημική ουσία η οποία καίγονταν για περίπου 4 ώρες, δεν ήταν στυρένιο, αλλά βινυλεστέρας μια οργανική ουσία που χρησιμοποιείται ως διαλύτης στην βιομηχανία χρωμάτων χαμηλής τοξικότητας.

2. Πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία της μονάδας;

Τόσο από τα αποτελέσματα των ελέγχων όσο και από την ετήσια παρακολούθηση από τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Εύβοιας, προκύπτει ότι η επιχείρηση εφαρμόζει τους περιβαλλοντικούς όρους που ορίζονται από την ΑΕΠΟ η ισχύς της οποίας είχε παραταθεί μέχρι τις 3-7-2018. Η επιχείρηση έχει καταθέσει εμπρόθεσμα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αίτημα έκδοσης νέας ΑΕΠΟ.

3.Αληθεύει ότι η μονάδα λειτουργεί με καθεστώς προσωρινής άδειας από το 2015;

Η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης είναι αόριστης διάρκειας και μόνο εφόσον συντρέξουν σοβαροί λόγοι μπορεί να ανακληθεί.

Προφανώς η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η αύξηση των θέσεων εργασίας αποτελεί για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στόχος πρώτης γραμμής, με την προϋπόθεση πως η κάθε επιχείρηση τηρεί κατά γράμμα τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος που η Νομοθεσία ορίζει.

Πέρα όμως από αυτή τη συγκεκριμένη λογική της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εμείς κάνουμε ένα βήμα παραπέρα και δημιουργούμε μηχανισμούς παρακολούθησης υγρών, στερεών και αέριων ρύπων με την σύσταση Παρατηρητηρίων Περιβάλλοντος σε συγκεκριμένες ζώνες που δέχονται αντίστοιχες πιέσεις από την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Κάτι τέτοιο προτιθέμεθα να κάνουμε και για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η εταιρεία, απαντά:

«Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ανάρτηση άρθρου στην ιστοσελίδα σας με τον τίτλο «Βαθύ Αυλίδος: Περιβαλλοντική βόμβα από χημική βιομηχανία καταγγέλλουν οι κάτοικοι», το περιεχόμενο του οποίου βρίθει ανακριβειών, δημιουργώντας μία ανακριβή και άκρως δυσφημιστική εικόνα για την εταιρεία μας.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα ακόλουθα:

Η Εταιρεία μας,AKFAAEBE, απέκτησε τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο Βαθύ Αυλίδος, οι οποίες ανήκαν στην εταιρεία ΙΝΤΕΡΚΕΜ Α.Ε., το έτος 2014, μέσα από διαδικασία δημόσιου πλειστηριασμού, καταβάλλοντας ένα σημαντικότατο τίμημα. Τόσο η Εταιρεία όσο και οι μέτοχοι αλλά και οι διοικούντες αυτή, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση, άμεση ή έμμεση, με την εταιρεία ΙΝΤΕΡΚΕΜ Α.Ε. και τον όμιλο Λαυρεντιάδη, ούτε βέβαια και με τον τρόπο λειτουργίας αυτών κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την απόκτησή τους.

Από το 2014 και μέχρι και σήμερα, η εταιρεία AKFAAEBE, προχώρησε σε περαιτέρω επενδύσεις ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και νομιμοποιήσεων των εγκαταστάσεων, προκειμένου η θέση σε λειτουργία αυτών να ανταποκρίνεται στο θεσμοθετημένο νομοθετικό πλαίσιο αλλά κυρίως στα υψηλότερα standardsασφάλειας για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων.

Η εταιρεία μας ουδέποτε λειτούργησε χωρίς την προβλεπόμενη εκ του νόμου άδεια λειτουργίας ούτε βέβαια κατά παράβαση οποιασδήποτε προσωρινής άδειας, όπως ανακριβώς αναφέρεται στο άρθρο.

Ειδικότερα, η εταιρεία έχει λάβει οριστική άδεια λειτουργίας από το έτος 2015 (Υπ’αριθμ. 7388/Φ14/185/02.10.2015 Πράξη Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευβοίας), η οποία εξακολουθεί να είναι σε πλήρη ισχύ. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι κατά της εν λόγω άδειας, ασκήθηκαν δύο αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες απορρίφθηκαν δυνάμει των υπ’αριθμ. 2477/2017 και 2478/2017 αποφάσεων του Δ’ Τμήματος του ανωτέρω δικαστηρίου!

Είναι λοιπόν προφανές ότι η νομιμότητα της άδειας λειτουργίας μας έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και βέβαια ούτε προσωρινή είναι ούτε δόθηκε χαριστικά!!!!

Περαιτέρω, θα πρέπει να τονιστεί ότι από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας μας και μέχρι και σήμερα, ουδέποτε μας επιβλήθηκε οποιοδήποτε πρόστιμο ή ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά των εκπροσώπων μας για παραβίαση περιβαλλοντικών διατάξεων!!!!

Αναφορικά δε με την πυρκαγιά που έλαβε χώρα την 21η Μαρτίου 2020, σε μία μεμονωμένη δεξαμενή των εγκαταστάσεων, και η οποία κατασβέστηκε άμεσα χωρίς να επεκταθεί πέραν της συγκεκριμένης δεξαμενής, χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και τις συντονισμένες ενέργειες με το προσωπικό και τα συστήματα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας της εταιρείας, είναι σκόπιμο να επισημανθούν τα ακόλουθα:

Στη συγκεκριμένη δεξαμενή ουδέποτε υπήρξε στυρένιο, όπως ανακριβώς αναφέρεται στο άρθρο. Το υλικό που υπήρχε σε αυτήν (περίπου 236,00 m3) ήταν VAM (vinyl acetate monomerester: μονομερής εστέρας οξικού βινυλίου), το οποίο μάλιστα, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αντλήθηκε και μεταφέρθηκε σε παρακείμενη δεξαμενή εντός της εγκατάστασης (δεξαμενή Δ31), παρουσία Πραγματογνώμονα Χημικού, που είχε ορίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, (ο οποίος έλαβε και δείγματα από το υλικό) και Πυρονόμου.

Ταυτόχρονα δε, αμέσως μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ελήφθησαν δείγματα και έλαβαν χώρα α) Μετρήσεις αερίων εκπομπών στην Εγκατάσταση και στον Οικισμό και β) Μετρήσεις στα νερά πυρόσβεσης. Από τις παραπάνω μετρήσεις προέκυψε ότι δεν υπήρξε ουδεμία επιβάρυνση της ατμόσφαιρας εντός της εγκατάστασης όσο και στην ευρύτερη περιοχή με επικίνδυνες χημικές ουσίες από τα απαέρια της καύσης.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, είναι πραγματικά αξιοπερίεργη, η παραπληροφόρηση που επιχειρείται από μία μεμονωμένη μερίδα προσώπων (προφανώς προς εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων), η οποία στοχεύει στη δυσφήμιση και βλάβη της εταιρείας μας, αδιαφορώντας για το πλήθος των οικογενειών που απασχολούνται σε αυτή, σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη όχι μόνο για την συγκεκριμένη περιοχή αλλά για ολόκληρη την επικράτεια».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ