2020-04-14 16:48:59
Φωτογραφία για Αντίο στον Τζον Χόρτον Κόνγουεϊ
του Γ. Καρουζάκη

Μια σπουδαία προσωπικότητα της μαθηματικής επιστήμης, ο Βρετανός μαθηματικός Τζον Χόρτον Κόνγουεϊ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, στις 11 Απριλίου, στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϋ, το πιθανότερο από επιπλοκές του κορωνοϊού. Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε στο Twitter και ο Βρετανός συγγραφέας Alex Bellos, αρθρογράφος επίσης επιστημονικών θεμάτων της εφημερίδας “The Guardian”.

Ο Άγγλος μαθηματικός υπήρξε καινοτόμος και ενεργός σε πολλά ερευνητικά πεδία όπως στις θεωρίες πεπερασμένων ομάδων, κόμβων, αριθμών, της συνδυαστικής θεωρίας παιγνίων και της θεωρίας κωδίκων. Ήταν ακόμη σπουδαίος αφηγητής ιστοριών και συνδύασε με απαράμιλλη επιτυχία την επιστήμη με την ψυχαγωγία. Κορυφαίο παράδειγμα αυτής της πλευράς του παραμένει η εφεύρεση του περίφημου κυτταρικού αυτόματου, που είναι πλέον γνωστό ως το Παιχνίδι της Ζωής. Πρόκειται για ένα υπολογιστικό μοντέλο συστημάτων με αναδυόμενη πολυπλοκότητα. Τα μοντέλα του είδους επινοήθηκαν τη δεκαετία του ‘40 από τον Ούγγρο μαθηματικό Τζον φον Νόιμαν (1903 – 1957) στην προσπάθειά του να περιγράψει τυπικά τις λειτουργίες του βιολογικού κυττάρου.


Ο Τζον Χόρτον Κόνγουεϊ πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής ζωής του στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην Αγγλία, πριν μετακινηθεί στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, αναλαμβάνοντας την έδρα Τζον φον Νόιμαν του διάσημου αμερικανικού ιδρύματος.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ο Κόνγουεϊ ξεχώριζε ως σπουδαιότερο επίτευγμά του την επινόηση ενός νέου συστήματος αριθμών, τους σουρεαλιστικούς αριθμούς, που περιλαμβάνει, εκτός από τους πραγματικούς αριθμούς, τους απειροστούς και τους άπειρους.

Η συγγραφέας και βιογράφος του μαθηματικού Shiobhan Roberts σε ένα εκτενές, παλαιότερο, δημοσίευμά της για τη ζωή του στην εφημερίδα “The Guardian”, τον χαρακτηρίζει ως τον πιο αξιαγάπητο εγωμανή του κόσμου, γράφοντας ανάμεσα στα άλλα: «Είναι ένα μείγμα Αρχιμήδη, Μικ Τζάγκερ, Σαλβαντόρ Νταλί και Ρίτσαρντ Φάινμαν. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς του κόσμου, με μια πανούργα αίσθηση του χιούμορ, τη δίψα για περιέργεια των ανήσυχων πνευμάτων, και την υποχρέωση να εξηγεί τα πάντα για τον κόσμο μας σε όλους. Σύμφωνα με τον Sir Michael Atiyah, πρώην πρόεδρο της Βασιλικής Εταιρείας, o Κόνγουεϊ είναι ο πιο μαγικός μαθηματικός στον κόσμο».

Πηγές: The Guardian, Numberphile

https://thalesandfriends.org/el/2020/04/14/antio-ston-yzon-horton-conway/?fbclid=IwAR1tosiqtGRWKsrn4uMQPcF6x6hHh7GVzxWW4IZ9TACQUcRSlXXDcYJrf1w
tinanantsou.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τσουρέκια
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τσουρέκια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ