2020-04-19 03:12:46
Φωτογραφία για Μνήμη: Ο απροσδόκητος εχθρός από το πεπτικό που απειλεί το μυαλό
Στη σύνδεση ενός συνηθισμένου μύκητα που ζει στο γαστρεντερικό σύστημα με τη νόσο Αλτσχάιμερ προχώρησαν επιστήμονες.  Ο παθογόνος μύκητας Candida albicans ζει στις

ανθρώπινες γαστρεντερικές οδούς και μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ακίνδυνος. Ερευνητές όμως οι οποίοι τον εισήγαγαν στο κυκλοφορικό σύστημα ενός ποντικιού διαπίστωσαν ότι ήταν ικανός να ξεπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να προκαλέσει φλεγμονή η οποία τελικά προκαλεί απώλεια μνήμης.

Παρατηρώντας εγγύτερα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των τρωκτικών είχαν δημιουργήσει δομές ιστών παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Και αυτή η μελέτη έρχεται να δείξει τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν τα βακτήρια του εντέρου στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και προσφέρει στους ερευνητές την αφορμή να στοχεύσουν εκεί για τη θεραπεία ακόμα και την ίαση των ασθενειών.


Ο καθηγητής David Corry του Κολλεγίου Baylor της Ιατρικής σχολής του Χιούστον εξήγησε: «Ένας αυξανόμενος αριθμός κλινικών δοκιμών από εμάς και άλλες ομάδες καταδεικνύει ότι οι μύκητες γίνονται μία κοινή αιτία αναπνευστικών αλλεργικών παθήσεων όπως το άσθμα, καθώς επίσης και άλλες ασθένειες όπως η σηψαιμία, μία ασθένεια απειλητική για τη ζωή που μπορεί να προκληθεί από την αντίδραση του οργανισμού σε κάποια μόλυνση».

Ο Δρ. Corry πρόσθεσε επίσης πως οι μυκητιακές λοιμώξεις προκαλούν αλλεργικές ασθένειες των αεραγωγών και σήψη οι οποίες συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο για άνοια. «Αυτές οι ενδείξεις μας οδήγησαν να ερευνήσουμε την πιθανότητα ότι οι μύκητες ενδέχεται να οδηγούν σε εγκεφαλικές μολύνσεις».

Όταν η μόλυνση διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλοιώνει τις δομές των ιστών που προκαλούν προσωρινή και ήπια δυσλειτουργία της μνήμης. Η επίδραση αντιστράφηκε μετά από 10 μέρες όταν η μόλυνση είχε καταπολεμηθεί, αλλά μερικά παθογόνα κύτταρα παρέμειναν ενεργά.

«Πιστεύαμε ότι οι μύκητες δεν εισέρχονται στον εγκέφαλο, όμως το κάνουν», τόνισε ο Δρ. Corry και κατέληξε λέγοντας πως «στον εγκέφαλο η εισβολή του μύκητα πυροδότησε την αντίδραση των ανοσοκυττάρων που στράφηκαν στην καταπολέμησή του».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ