2020-04-20 12:54:13
Φωτογραφία για Έρχονται το Μάιο τα νέα τέστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό
Μέσα στον Μάιο – πιθανώς και αρχές του μήνα- αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και ο έλεγχος για ένα αποτελεσματικό τεστ αντισωμάτων που θα δείχνει ποιος είναι «προστατευμένος» έστω για έναν χρόνο από επίθεση του κορωνοϊού λόγω ανοσίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση τουλάχιστον 70 ειδικών τεστ τα οποία ανάλογα με το τι θα βρεθεί θα αξιοποιηθούν για τον έλεγχο και στη χώρα μας.

Πάντως σύντομα θα ξεκινήσει και ο έλεγχος του γενικού πληθυσμού ώστε να διαπιστωθεί εργαστηριακά σε τι βαθμό έχει μεταδοθεί ο ιός. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: “Κορονοϊός: Ξεκινούν τα τεστ στον πληθυσμό- Στο δρόμο 500 συνεργεία του ΕΟΔΥ”

Προς αυτήν την κατεύθυνση πάντως συμβάλει και μελέτη που έγινε από Έλληνες επιστήμονες, μεταξύ αυτών και ο Σωτήρης Τσιόδρας και η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων, αντιικών φαρμάκων αλλά και διαγνωστικών τεστ.


Πρόκειται για μία νέα γονιδιακή ανάλυση του κορονοϊού SARS-CoV-2 με τη χρήση περίπλοκων βιοπληροφορικών αλγόριθμων, η οποία στηρίχθηκε σε υλικό από τρεις κινέζους ασθενείς και φέρνει την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη πιο αποτελεσματικών φαρμάκων, τεστ και εμβολίων.

Επικεφαλής της ελληνικής μελέτης είναι ο Τιμοκράτης Καραμήτρος, ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ) και υπεύθυνος της Μονάδας Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενομικής.

Η ομάδα των ερευνητών κατάφερε να αποκωδικοποιήσει την γενετική πολυπλοκότητα του νέου κορονοϊού και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να διαφεύγει της ανοσολογικής απάντησης, δηλαδή της άμυνας που αναπτύσσει ο οργανισμός όταν προσβάλλεται από έναν ιό. Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές για πρώτη φορά είναι ότι το γονιδίωμα του κορονοϊού εμφανίζει κάποιες μεταλλαγές (μεταλλάξεις).

Πρόκειται για έναν μηχανισμό που δίνει στον ιό πλεονέκτημα στην ικανότητα του να πολλαπλασιάζεται και να κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Αυτή είναι και η αιτία που το θέμα της ανοσίας απέναντι στον ιό έχει δυσκολέψει τους επιστήμονες στη διαδικασία παραγωγής φαρμάκων, εμβολίων και διαγνωστικών τεστ.

Οι μεταλλάξεις

Στο μεταξύ στη χώρα μας ξεκινά και μεγάλη μελέτη με επτά φορείς σε όλα τα κέντρα αναφοράς για τον κορονοϊό που θα γίνει με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στη μελέτη συμπράττουν η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα κέντρα αναφοράς για τον κορονοϊό της χώρας.

Μέσω της έρευνας αυτής, επιδιώκεται η ανάπτυξη εγχώριων μοριακών και ανοσολογικών μεθόδων ανίχνευσης του ιού, η προαγωγή της έρευνας με αντικείμενο τη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 και η διεθνής προβολή της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας, ο προσδιορισμός γενετικών παραλλαγών, οι οποίες διαμορφώνουν την προδιάθεση και εκδήλωση, αλλά και την βαρύτητα της νόσου και τέλος, η πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της μελέτης στον χώρο της ιατρικής βιοτεχνολογίας, της βιομοριακής διαγωνιστικής επιστήμης των υπολογιστών.

Στόχος είναι μεταξύ άλλων να βρεθεί στην πατρίδα μας ένα τεστ που να μπορεί να ανιχνεύει με απόλυτη ακρίβεια την ύπαρξη του ιού στον οργανισμό, αλλά και των αντισωμάτων. Παράλληλα θα διερευνηθεί και το ζήτημα της πιθανής μετάλλαξης του ιού καθώς αποτελεί το επόμενο βήμα της επιστημονικής κοινότητας.

Η μετάλλαξη άλλωστε του νέου κορωνοϊού αποτελεί πια άλλη μία ανησυχία για τους ειδικούς αφού θεωρείται δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθεί.

Στην περίπτωση αυτή είναι άγνωστο εάν ο ιός θα παρουσιάσει άλλη πιο ισχυρή επιδημιολογική συμπεριφορά με περισσότερες συνέπειες στην υγεία των ασθενών.

Ήδη πάντως μελετώνται σε παγκόσμιο επίπεδο παραλλαγές του κορονοϊού.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ