2020-04-22 14:58:17
Φωτογραφία για Netflix - Tiger King: Μια αληθινή ιστορία παράνοιας
Το Tiger King είναι το πιο hot topic στα social media - Οι παραγωγοί έπαθαν σοκ μόλις αντιλήφθηκαν ότι το ντοκιμαντέρ εξελίσσεται σε... θρίλερ με κακοποιήσεις ζωών και πληρωμένους εκτελεστές!

Ίσως είναι και η πιο wtf ιστορία που έχετε παρακολουθήσει ποτέ. Μια σειρά 8 επεισοδίων που, από τις 20 Μαρτίου που βγήκε και για τις πρώτες δέκα μέρες προβολής της, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, την παρακολούθησαν στην Αμερική περισσότεροι από 34.300.000 τηλεθεατές! Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που αφορά την τεράστια μπίζνα εκτροφής και πώλησης άγριων ζώων στην Αμερική -κυρίως τίγρεων-, ενώ παράλληλα γινόμαστε θεατές και του πολέμου ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών ζωολογικών πάρκων στις ΗΠΑ, ενός πολέμου που φτάνει μέχρι και στην ύπαρξη πληρωμένων δολοφόνων για την εξόντωση των... εχθρών!

Πρόκειται για ωμό ρεαλισμό με στοιχεία black humor και ήρωες υπαρκτά πρόσωπα στην πιο ακραία τους εκδοχή, που ακόμα και το Χόλιγουντ δεν θα μπορούσε να σκιαγραφήσει τόσο επιτυχημένα.


Πρωταγωνιστής ο 57χρονος Joe Exotic, κατά κόσμον Τζόζεφ Αλεν Μαλντονάντο Πάσατζ, γκέι, πολυγαμικός (έκανε 5 γάμους και με τους δύο συντρόφους του παντρεύτηκε ταυτόχρονα), σόουμαν, με δικό του κανάλι στο YouTube, με CD κάντρι μουσικής και πολλά βιντεοκλίπ στο ενεργητικό του (στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι δεν τραγουδούσε ο ίδιος), o οποίος έχει το Greater Wynnewood Exotic Animal Park στην Οκλαχόμα, ένα ιδιωτικό ζωολογικό πάρκο με περισσότερες από 175 τίγρεις, ελέφαντες, λιοντάρια, κροκόδειλους, κάποιους από τους οποίους είχε πάρει από τον Μάικλ Τζάκσον. Ο Joe Exotic, λοιπόν, είναι σε εμπόλεμη κατάσταση για χρόνια με την Κάρολ Μπάσκιν, η οποία αυτοαποκαλείται «Μητέρα Τερέζα των άγριων ζώων» και κατέχει τον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο «Big Cat Rescue» με τίγρεις στην Τάμπα της Φλόριντα.

Η κόντρα τους παίρνει επικές διαστάσεις σε σημείο που ο Τζο αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή κάθειρξης 22 χρόνων για κακομεταχείριση άγριων ζώων, αλλά και επειδή κατέβαλε 3.000 δολάρια σε κάποιον προκειμένου να σκοτώσει την Μπάσκιν!

Η μίνι σειρά, των Ρεμπέκα Τσάικλιν και Ερικ Γκουντ, ξεκινά με την τηλεφωνική κλήση του Τζο μέσα από τις ομοσπονδιακές φυλακές της Οκλαχόμα. Οπως δήλωσε στο «Vanity Fair» o Γκουντ, «πριν από 5 χρόνια κάποιες συγκυρίες με έφεραν μπροστά στον Τζο, ο οποίος μετέφερε στο πάρκο του μια σπάνια λεοπάρδαλη του χιονιού και άρχισε να παινεύεται και να μου λέει ότι είναι ο μεγαλύτερος εκτροφέας στην Αμερική, ενώ με προσκάλεσε να δω από κοντά το πάρκο του. Η σειρά λοιπόν ξεκίνησε με στόχο να καταγγείλουμε το cat petting που συμβαίνει σε αυτά τα πάρκα, όπου εκτρέφουν τίγρεις και τις εκμεταλλεύονται εμπορικά μέχρι να γίνουν 12 εβδομάδων, όσο δηλαδή είναι ήμερες, προκειμένου οι επισκέπτες να πληρώνουν αδρά για να φωτογραφίζονται αγκαλιά με αυτές. Μετά το πέρας των 12 εβδομάδων τις έχουν για αναπαραγωγή και πολλές φορές τα ζώα βιώνουν κακοποίηση, ενώ κάποια τα υποβάλλουν και σε ευθανασία. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήρθαμε αντιμέτωποι με καταστάσεις σουρεαλιστικές. Κάποια στιγμή αντιληφθήκαμε ότι η ιστορία εξελίσσεται σε θρίλερ. Με λίγα λόγια, ήρθαμε αντιμέτωποι με μια ιστορία που είναι το όνειρο του κάθε παραγωγού».

Με τη σειρά της η Ρεμπέκα Τσάικλιν, αναφερόμενη στους πρωταγωνιστές των 45 λεπτων επεισοδίων, τονίζει: «Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες που εμφανίζονται φαντάζουν σχεδόν εξωπραγματικοί. Είναι άνθρωποι μεγαλομανείς που έχουν δημιουργήσει ένα δικό τους σύμπαν και σε αυτό επικρατούν μόνο οι δικοί τους νόμοι. Επίσης, έτσι όπως είναι οι νόμοι σε διάφορες Πολιτείες της Αμερικής, μπορούν και δρουν ανενόχλητοι γιατί αυτή τη στιγμή στην Οκλαχόμα υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί για τους ιδιοκτήτες σκύλων παρά για την αγορά ενός υπερσύγχρονου όπλου ή κάποιου άγριου ζώου».

Έτσι εξηγείται ίσως ότι ενώ σε όλο τον κόσμο ζουν στη φύση ελεύθερες 4.000 τίγρεις, στα ιδιωτικά ζωολογικά πάρκα της Αμερικής υπάρχουν αιχμάλωτες κοντά στις 10.000! Πολλοί επισκέπτες στα πάρκα αυτά πληρώνουν μέχρι και 600 δολάρια εισιτήριο για να φωτογραφηθούν με τα παιδιά τους αγκαλιά ή δίπλα σε ένα άγριο ζώο και αρκετοί είναι αυτοί που πηγαίνουν και ξαναπηγαίνουν εκστασιασμένοι από την επαφή με το μεγαλείο ενός τέτοιου πλάσματος.

Ο Τόνι Μοντάνα, το ριάλιτι και το χαρέμι

Για τον θεατή το ντοκιμαντέρ είναι ένα σκληρό μάθημα για το πώς ο άνθρωπος μεταμορφώνεται σε άγριο θηρίο όταν νιώθει ότι απειλείται, αντιγράφοντας ουσιαστικά συμπεριφορές των άγριων ζώων που κρατά αιχμάλωτα.

Ο Τζο είναι ματαιόδοξος, εμμονικός, ένας άνθρωπος που ζει στα άκρα και νιώθει βασιλιάς στον δικό του μικρόκοσμο. Στις ερωτικές του σχέσεις είναι άκρως χειριστικός, δηλώνει on camera ότι δεν φορά ποτέ εσώρουχο και ότι στο μόριό του έχει piercing, ντιλάρει ναρκωτικά, ενώ κατηγορεί την αντίπαλό του Κάρολ Μπάσκιν ότι όχι μόνο δολοφόνησε τον πάμπλουτο σύζυγό της στα τέλη της δεκαετίας του ’90, τη στιγμή που αυτός δήλωνε παντού ότι ήθελε να χωρίσουν (το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ και η ίδια έγινε κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας του), αλλά στη συνέχεια τον διαμέλισε και τον τάισε στις τίγρεις που έχει στο πάρκο της. Μάλιστα αυτά τα έλεγε δημόσια στο JoeExoticTV και η κόντρα τους έφτασε στο σημείο να κερδίσει κάποια στιγμή η Μπάσκιν μια αγωγή ύψους 1 εκατ. δολαρίων, κάτι που έφερε τον Τζο στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Εκεί βρήκε κάποιον συνέταιρο, έναν σκοτεινό τύπο, τον Τζεφ Λόουι. Ο Λόουι και η σύζυγός του εμπλέκονται σε βραδιές swinging με νεαρές υπάρξεις, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα μικρές τίγρεις. Στενός συνεργάτης του είναι ο Αλεν Γκλόβερ, που μισεί τον Τζο και είναι αυτός που κατήγγειλε ότι πήρε 3.000 δολάρια για να σκοτώσει την Μπάσκιν κατ’ εντολή του Τζο.

Στην ιστορία θα δούμε και τον Ντοκ Αντλ, έναν γκουρού, όπως αυτοαποκαλείται, επίσης με δικό του ζωολογικό πάρκο, στον οποίο έχει για υπαλλήλους μόνο γυναίκες νέες και σέξι, που αποτελούν το προσωπικό του χαρέμι καθώς συνευρίσκεται με όλες, αλλά και τον Μάριο Τάμπρο, πρώην αρχηγό μεγαλοκαρτέλ κοκαΐνης, ο οποίος με τα λεφτά που έβγαζε συντηρούσε το πάθος του για τα άγρια ζώα. Είναι ο ίδιος που δηλώνει on camera ότι διέταξε δολοφονίες και διαμελισμούς πτωμάτων και πως αυτός είναι ο πραγματικός Τόνι Μοντάνα και η ταινία «Ο Σημαδεμένος» είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του.

Μέσα σ’ όλα είναι οι υπάλληλοι του πάρκου του Τζο, οι περισσότεροι απόκληροι της κοινωνίας που τους περιμάζεψε ο ίδιος όταν κανείς άλλος δεν τους έδινε δουλειά, και ο κινηματογραφιστής Ρικ Κέρκμαν που ανέλαβε να γυρίσει ένα ριάλιτι για τη ζωή του Τζο. Σε έναν μεγαλειώδη καβγά μεταξύ τους για τα δικαιώματα του ριάλιτι, ο Τζο έβαλε φωτιά (χωρίς βέβαια να αποδειχτεί ποτέ) στο βαν όπου βρισκόταν όλο το καταγεγραμμένο υλικό, καταστρέφοντας έτσι δουλειά χρόνων και σκοτώνοντας και τους 7 κροκόδειλους που βρίσκονταν στην περιοχή. Ο Κέρκμαν έπαθε νευρικό κλονισμό και εγκατέλειψε την Αμερική. Πλέον ζει στη Νορβηγία και δουλεύει ως ρεπόρτερ. «Το μόνο καλό της ιστορίας είναι ότι ο Τζο βρίσκεται φυλακή. Είναι ο πιο σκληρός και αδίστακτος άνθρωπος που έχω γνωρίσει», δηλώνει στους δημοσιογράφους.

Από υποψήφιος πρόεδρος, κατάδικος

Στο ενδιάμεσο όλων αυτών, ο Joe Exotic έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, στη συνέχεια για κυβερνήτης στην Οκλαχόμα μοιράζοντας προφυλακτικά στους ψηφοφόρους του, εμφανίστηκε στα VMA Awards δίπλα στην Μπρίτνεϊ Σπίαρς και στο κανάλι του καθημερινά καταφερόταν εναντίον της Μπάσκιν, απειλώντας τη δημόσια. Γύρισε βιντεοκλίπ, μάλιστα, για το τραγούδι του «Here Kitty Kitty», με πρωταγωνίστρια μια ηθοποιό που μοιάζει εκπληκτικά στην Κάρολ. Φυσικά οι στίχοι αναφέρονται σε μια γυναίκα που σκοτώνει τον σύζυγό της και τον ταΐζει στις άγριες γάτες (τίγρεις).

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Τζο συλλαμβάνεται ενώ είναι σε διακοπές με τον πέμπτο σύζυγό του, τον 24χρονο Ντίλον Πάσατζ, με την κατηγορία ότι προσέλαβε δολοφόνο για να βγάλει από τη μέση την Κάρολ Μπάσκιν, αλλά και για κακοποίηση ζώων. Εναντίον του κατέθεσαν οι υπάλληλοι του πάρκου του, ο πρώην σύζυγός του Φίνλεϊ και ο συνέταιρός του Τζεφ Λόουι, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τον κατηγόρησε και για κτηνοβασία! Η δίκη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019 και η απόφαση ήταν καταδικαστική. Ο Τζο μέσα από τις φυλακές -πρόσφατα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα κορωνοϊού αλλά τελικά βρέθηκε αρνητικός- ισχυρίζεται ότι όλοι ήταν ψευδομάρτυρες, κινήθηκε με αγωγές εναντίον τους, ενώ έστειλε επιστολή στον Ντόναλντ Τραμπ ζητώντας να του απονείμει χάρη!

Μετά την προβολή της σειράς, δίνει συνεντεύξεις παντού, ενώ ετοιμάζεται να κάνει συμφωνία με μεγάλο δίκτυο για δική του ραδιοφωνική εκπομπή μέσα από τη φυλακή. Παράλληλα, η δημοτικότητά του παίρνει διαστάσεις παράνοιας, σε σημείο που στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση του προέδρου των ΗΠΑ για τον κορωνοϊό, δημοσιογράφος της «New York Post» ρώτησε τον Ντόναλντ Τραμπ αν σκέφτεται να του απονείμει χάρη, όπως ζητούν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί μέσω των social media -μεταξύ των οποίων και η γνωστή τραγουδίστρια Cardi B- αφού πιστεύουν ότι ο Τζο έπεσε θύμα κακοδικίας. Η ερώτηση επέσυρε την μήνιν πολλών αρθρογράφων που έγραψαν ότι «πέρα από την κρίση της πανδημίας σε αυτή τη χώρα βιώνουμε και την κρίση του Τύπου». Το σύνθημα «FreeJoeExotic» έγινε hashtag και οι αναφορές πλέον στη σουρεάλ περσόνα του είναι καθημερινές και σε ιστοσελίδες μεγάλων εφημερίδων όπως του «Guardian», του «Observer» αλλά και των «New York Times».

Το Χόλιγουντ ήδη άναψε τις μηχανές, το σενάριο για την ταινία με ήρωα τον Τζο ετοιμάζεται, ενώ ο ίδιος μέσα από τις φυλακές, πιστός στο attention whore DNA του, δήλωσε πως αν γυριστεί ταινία, ο ηθοποιός που θα ήθελε να τον υποδυθεί είναι ο Μπραντ Πιτ.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ